Ραγδαίες οι εξελίξεις στο μέτωπο των εκπαιδευτικών, μετά την επίδειξη ισχύος από την κυβέρνηση και την επιστράτευσή τους. Η επίταξη των εκπαιδευτικών ισχύει από το μεσημέρι της 15ης Μαίου, δηλαδή της Τετάρτης, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση για την επιστράτευση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, απορρίφθηκε από το ΣτΕ η χορήγηση προσωρινής διαταγής για πάγωμα της κυβερνητικής απόφασης για επιστράτευση. Η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ το Δ.Στης ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου. Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τρίτη αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ της ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη συμπαράστασης στους καθηγητές, ενάντια στην επιστράτευση. Η ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ ενώ ενέκρινε την προκήρυξη τετράωρη στάσης εργασίας μία ημέρα πριν, την Πέμπτη. Η άρση της επιστράτευσης είναι προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση, λέει η ΟΛΜΕ και προσθέτει ότι αύριο σε γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν οι καθηγητές των κατά τόπους ΕΛΜΕ για το αν θα απεργήσουν τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων ή όχι.
Αναλυτικότερα:
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
«Διευκρινίσεις σχετικά με την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Με την παρ. 1 της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013, έως την έκδοση νεώτερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Σχετικά με την ανωτέρω διάταξη διευκρινίζουμε τα κάτωθι :
α. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.
Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.
β. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί».
Απορρίφθηκε προσωρινά το αίτημα της ΟΛΜΕ
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε σήμερα το αίτημα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των σχολείων, που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.
Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ' αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.
Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί λέει η ΟΛΜΕ, εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν «σφόδρα πιθανό» ότι όλα θα είχαν αποτραπεί εάν το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Την άρση της επιστράτευσης είναι προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση, ζητά ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θεμ.Κοτσιφάκης και προσθέτει ότι η στάση των καθηγητών αναφορικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις θα καθοριστεί την Τριτη στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ.
Απεργία την Τρίρτη προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ
Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τρίτη αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. Απέρριψε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 17 Μαΐου, όπως είχε ζητήσει η ΟΛΜΕ. Αποφάσισε επίσης την προκήρυξη τετράωρη στάσης εργασίας για την Πέμπτη 16 Μαΐου.
Η επίταξη – οι Αντιδράσεις
Στο μεταξύ ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία επίδοσης των περίπου 88.000 φύλλων πορείας στους καθηγητές, έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης για επιστράτευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Απαντώντας από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», είπε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς νόμος του 2007 επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων όταν υπάρχει απειλή εναντίον δημοσίου συμφέροντος.
Ο κ. Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε ο πρωθυπουργός για επιστράτευση των καθηγητών, ενώ άφησε αιχμές κατά των εκπαιδευτικών, λέγοντας: «Είναι αυτοί δάσκαλοι, που επιλέγουν την πιο ευαίσθητη στιγμή για τα παιδιά να απεργήσουν; Είναι κουτοπόνηρο να βάζουν την απόφαση για απεργία δύο ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Ας αποφάσιζαν τις κινητοποιήσεις πριν από το Πάσχα».
Απαντώντας στις επικρίσεις για το χρόνο που πέρασε η κυβέρνηση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τους καθηγητές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Προτιμούσατε να το κάνουμε με τον παλαιοκομματικό τρόπο; Να το περάσουμε τον Αύγουστο;».
Σε άλλη ερώτηση για το θέμα των απολύσεων αναπληρωτών καθηγητών, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Από πού να κόψουμε τα 300 εκατ. για να πληρώσουμε τους συμβασιούχους, ώστε να μην δουλέψουν 2 ώρες πάρα πάνω οι καθηγητές;».
Σχετικά με το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι καθηγητές αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Η κοινωνία θα προστατευθεί, δεν θα επιτρέψουμε να είναι σε ομηρία οι οικογένειες και οι μαθητές».
Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος δήλωσε σχετικά με την επιστράτευση ότι οι καθηγητές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την επιστράτευση, γιατί δεν επιθυμούν να δώσουν στην κυβέρνηση εύκολες απολύσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΟΛΜΕ θα καταγγείλει την κυβέρνηση, η οποία με την απόφαση για επιστράτευση, αντιμετωπίζει τους καθηγητές ως τυφώνα ή ακραίο φυσικό φαινόμενο.
Όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος, «αυτή τη φορά ξεπέρασαν τα όρια, γιατί η απεργία ακόμα δεν έχει ψηφιστεί», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύριο στις ψηφοφορίες των ΕΛΜΕ να πουν οι εκπαιδευτικοί: «Δίκιο έχουμε, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω». «Η δική μου προσωπική εκτίμηση, που όμως δεν έχει σημασία, γιατί δεν αποφασίζω μόνος μου, είναι ότι δεν θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να βρουν τους πρώτους 15.000 που θέλουν να απολύσουν», κατέληξε.
Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι με την επιστράτευση αποτρέπεται «μια απειλή για το δημόσιο συμφέρον» και πρόσθεσε ότι «100.000 οικογένειες είναι ήδη στα κάρβουνα» μετά από την απόφαση της ΟΛΜΕ για την προκήρυξη απεργίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, διαχωρίζοντας πάντως τη συνδικαλιστική ηγεσία από τη συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών.
«Δεν επιτρέπεται να κρατάς σε ομηρεία 100.000 οικογένειες, κρατώντας ομήρους τα παιδιά τους», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, κάνοντας λόγο για «συνταγματική υποχρέωση και ηθικό καθήκον του υπουργού παιδείας και της κυβέρνησης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «είναι μια εποχή όπου όλοι θυσιάζουμε» και «πρέπει να βάλουμε πλάτη», ενώ επισήμανε ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν από τους πιο ζημιωμένους, κάθε άλλο».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χαρακτήρισε ως «μη σοβαρά» τα επιχειρήματα των καθηγητών για την απεργία, ωστόσο αναγνώρισε τις «οδυνηρές» περικοπές που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί. Όπως τόνισε, μιλώντας στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, «είναι αλήθεια ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί οδυνηρές μειώσεις στις αμοιβές τους, όμως τα επιχειρήματα τα οποία παρουσιάζουν για να δικαιολογήσουν την απεργία δεν είναι πειστικά, δεν είναι σοβαρά». «Λυπάμαι γι αυτό», όπως πρόσθεσε, «λυπάμαι επίσης και για το θέμα της επιστράτευσης. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είναι σε μόνιμη στράτευση στην υπηρεσία των παιδιών μας. Αυτό απαιτεί το λειτούργημά τους».
Τέλος, ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα δικό της «εθνικό μνημόνιο ανασυγκρότησης», καθώς όπως είπε, «δεν θα έρθουν άλλα δανεικά για μισθούς, συντάξεις και τα δημόσια ελλείμματα». «Τέσσερα χρόνια τώρα ζούμε για τη δόση μας. Με τίμημα τις θυσίες του λαού μας. Αυτό που δεν λέγεται τώρα είναι ότι δόσεις τέλος. Τα ευρωπαϊκά μνημόνια ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους. Χρειαζόμαστε τώρα ένα δικό μας, εθνικό μνημόνιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για να ξαναδούμε άσπρη μέρα», σημείωσε.
Στο πλευρό της ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, Κομνηνού Μαντά, προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ με «την απαίτηση για άμεση απεργιακή κινητοποίηση όλου του δημοσίου».
Με τη λήξη της συνάντησης που είχαν νωρίτερα ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε «η συμπόρευση των δύο κλάδων απέναντι στην χειρότερη επίθεση που δέχεται η παιδεία την τελευταία τριετία». Όπως τόνισε, «μετά τα σχολεία χωρίς βιβλία που βιώσαμε πριν από δύο χρόνια, τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο φέτος, φαίνεται ότι του χρόνου θα έχουμε τα σχολεία και χωρίς εκπαιδευτικούς». Πρόσθεσε, δε, πως, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση εκπαιδευτικών, «το Δ.Σ. της ΔΟΕ μεταβαίνει στο γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδριάζει, με την απαίτηση για άμεση απεργιακή κινητοποίηση όλου του δημοσίου».
Εξάλλου, τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (EKA), το οποίο καταδικάζει το «αντιδημοκρατικό» μέτρο της επιστράτευσης κατά εργαζομένων όταν αποφασίζουν απεργιακούς αγώνες, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να «πάρουν πίσω το ΦΕΚ της ντροπής 1139 της 11ης Μαΐου 2013».
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, «η κυβέρνηση που θέλει να λέγεται δημοκρατική μέσα σε οκτώ μήνες επιστρατεύει ακόμα 88.000 εργαζόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή τη φορά και μάλιστα προληπτικά!! Αφού ‘εξάντλησε’ το δήθεν διάλογο μαζί τους σε μια συνάντηση, χωρίς να έχει διάθεση ούτε καν να τους ακούσει, τους ανάγκασε να οδηγηθούν στο ενδεχόμενο της απεργίας σε μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων, μια πρόταση που κατέθεσε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις ΕΛΜΕ για έγκριση».
Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ότι «ρίχνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη τύχη των μαθητών πριν καν οριστικοποιηθεί η απόφαση των καθηγητών, με μιας χουντικής έμπνευσης απόφαση που θυμίζει το ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’, τους έντυσε στο χακί». Όπως τονίζει, «θα περιμέναμε την ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να την έδειχναν όταν πήγαιναν στα μαθήματα πεινασμένοι μαθητές, όταν τα σχολεία δεν είχαν θέρμανση στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όταν αντί για βιβλία δίνονται φωτοτυπίες, όταν η παιδεία μόνο δωρεάν δεν είναι, όταν οι άνεργοι γονείς διέκοπταν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια (φαινόμενο παραπαιδείας λόγω του ελλιπούς εκπαιδευτικού συστήματος που και η τωρινή κυβέρνηση συντηρεί), όταν το 65% των νέων είναι άνεργοι και όταν πτυχιούχοι άνεργοι δημιουργούν τα νέα καραβάνια μεταναστών» και καταλήγει λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι είμαστε και γονείς με παιδιά και είμαστε αυτοί που μαζί με τα παιδιά μας αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για το μέλλον τους. Απέναντι στους καθηγητές τους, δεν θα σταθούμε».
eklogika.gr
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.