Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Ένταση, έντονες αντεγκλήσεις και διαφωνίες κυριάρχησαν στη διαδικασία
Αλώβητη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με 152 το άρθρο 1 και με 151 το άρθρο 2 .
Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου που ψήφισε "Ναι" στο αρθρο 1 και όχι στο άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Επίσης ο Ν. Κακλαμάνης ψήφισε "παρών" στο άρθρο 1 και "ναι" στο άρθρο 2, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ της ΝΔ, με απόφαση του Α. Σαμαρά.
Ο "αντάρτης" Μ. Κασσής ψήφισε "Ναι σε όλα"!

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο ζυμώσεων και πιέσεων προς τους βουλευτές οι οποίοι διατύπωναν πληθώρα ενστάσεων για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ζητώντας βελτιώσεις από τους υπουργούς προκειμένου να δώσουν την θετική ψήφο τους.
Η διαδικασία διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές.
Πρόταση μομφής και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ
Την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, μέχρι τουλάχιστον την διεξαγωγή των ονομαστικών ψηφοφοριών που η ίδια έχει ζητήσει, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να θέσει στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής ("της πλειοψηφίας" όπως σχολίασε ο κος Τσίπρας), το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεξαχθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ (που θα διέκοπτε για τρεις ημέρες τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου), είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, προκειμένου να καταδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούτο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μετά την προηγούμενη που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο για με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.
Με την - αρνητική - άποψη της πλειοψηφίας, τάχθηκε επίσης και η ΔΗΜΑΡ δια του Φώτη Κουβέλη, ενώ την πρόταση στήριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών περί τον Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και η Χρυσή Αυγή.
2064024
Μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής να θέσει το "παρεμπίπτον ζήτημα" στην κρίση της Ολομέλειας, ο Αλέξης Τσίπρας υλοποίησε προηγούμενη προειδοποίησή του, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, η οποία ωστόσο - όπως διευκρίνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - δεν ήταν δυνατόν να συζητηθεί σε μέρα νομοθετικής εργασίας όπως η σημερινή, αλλά κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Με εξαντλημένες τις θεσμικές δυνατότητες αποτροπής της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει δεδικασμένο, ώστε στο μέλλον οι προτάσεις δυσπιστίας να κρίνονται εξ αρχής από την πλειοψηφία στη Βουλή (και όχι μετά τη συζήτησή τους), ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την συνεδρίαση.
Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας, όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε, υπήρξε πρωτίστως πολιτική: "Η κυβέρνηση τρέμει δύο πράγματα: Την δυνατότητα που θα παρείχε η τριήμερη συζήτηση στο λαό να ενημερωθεί επί της ουσίας για το τριπλό έγκλημα που θέλετε να επικυρώσετε μέσα σε τέσσερις ώρες, και το οποίο κρύβατε μέχρι τις 2 τα ξημερώματα χθες. Το δεύτερο που τρέμετε, είναι ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα τύχει της στήριξης και εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας, γιατί την έχει χάσει ήδη" παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ευόδωση της στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, φαινόταν κοντά όταν κατ΄αρχήν ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν φοβάται την πρόταση δυσπιστίας και πως "την κάνουμε αμέσως αποδεκτή", για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η δήλωση της προεδρεύουσας της συνεδρίασης, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, πως ξεκινά η τριήμερη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, που θα κατέληγε την Τρίτη. Η κα Τσαρουχά ωστόσο, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της με τον πρόεδρο του Σώματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε διακόψει τη συζήτηση για μισή ώρα προκειμένου "να ανασυνταχθούμε όλοι", και είχε αναγνωρίσει πως τίθεται θέμα εφαρμογής του Κανονισμού, ο οποίος για έξι μήνες μετά από την συζήτηση πρότασης δυσπιστίας, απαγορεύει την κατάθεση όμοιας πρότασης.
2064142
Επί προκειμένω, τον Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ενώ η σημερινή αφορά μόνον έναν υπουργό.
Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, δήλωσε πως η κατ' αρχήν αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του, ήταν πολιτική και όχι διαδικαστική:
"Εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εκείνη την ώρα αν παρήλθαν οι έξι μήνες ή όχι. Η θέση της κυβέρνησης είναι, αν το αίτημα είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως, χωρίς να χάσουμε, ούτε μία ώρα" δήλωσε ο κος Σταμάτης.
Αναφανδόν υπέρ της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα τάχθηκε ο Πάνος Καμμένος, υπενθυμίζοντας την κατ΄αρχήν αποδοχή της από τον Δ. Σταμάτη και τονίζοντας ότι η προηγούμενη προεδρεύουσα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (βουλευτής των ΑΝΕΛ) είχε ήδη αναγγείλει τη δρομολόγηση της διαδικασίας συζήτησης της πρότασης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Καμμένος κάλεσε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει τις ευθύνες του, "άλλως θα αντισταθούμε στο πραξικόπημα που πάει να κάνει η μη νόμιμη κυβέρνηση".
2064015
"Ανεξάρτητα απ' τις σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ εμείς συμφωνούμε με την πρόταση" δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα για λογαριασμό του ΚΚΕ. "Έχει αποδειχθεί πως η πρόταση δυσπιστίας βολεύει και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δέχεται η κυβέρνηση" σημείωσε η κα Παπαρήγα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως "η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως επικίνδυνη όταν λέει πως θ' αλλάξει πολιτική με την αλλαγή κυβέρνησης. Εμείς δεν παλεύουμε για να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξει η εξουσία".
"Η κ. Παπαρήγα σας έκανε ένα μάθημα για το πώς χειριζόμαστε τα θέματα τα πολιτικά, αλλά εσείς διαφωνείτε και ταυτίζεστε με τον κ. Καμμένο!" κατηγόρησε αργότερα τον Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε την αρμοδιότητα του Προεδρείου να κρίνει τη νομιμότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δήλωσε πως διαφωνεί με την πρόταση: "Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι δυνατόν να διεξάγεται με διαδικαστικούς όρους και είναι πολιτικό λάθος να απομονώνεις δήθεν ευθύνη ενός υπουργού" δήλωσε ο κος Κουβέλης.
Σύμφωνη με την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή. Η σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσε τα ειρωνικά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ. "Τις μαγκιές και τα χειροκροτήματα να τα κάνετε στους προαγωγούς του πολιτικού συστήματος και όχι σε μένα" απάντησε ο εκπρόσωπος της Χ.Α.
"Το κρινόμενο ζήτημα δεν είναι νομικό ή συνταγματικό, αλλά ηθικό και λογικό" παρατήρησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας. "Αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μία κυβέρνηση και ο υπουργός της κάνει οψιγενές παράπτωμα και σύσσωμη η Βουλή θέλει να αποκρούσει τον υπουργό, δεν το μπορεί επειδή δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο;" αναρωτήθηκε.
"Στο παρελθόν είχα ζητήσει την κρίση νομικών για το συγκεκριμένο ζήτημα" απάντησε ο Β. Μεϊμαράκης. "Στην πλειοψηφία τους μου είπαν πως η εξάμηνη απαγόρευση μπορεί να παρακαμφθεί μόνον για προσωπικό ζήτημα του υπουργού και όχι όταν ο ίδιος δρα με τη στήριξη της κυβέρνησης και ως εκτελεστής της πλειοψηφίας της Βουλής".
Τέλος, από πλευράς ΝΔ, ο κος Βορίδης εκτίμησε πως "η χώρα δυστυχώς έχει αξιωματική αντιπολίτευση επιπέδου σχολικού δεκαπενταμελούς συμβουλίου" και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει ποιούς νομικούς έχει επικαλεστεί προκειμένου να στηρίξει τη θέση του. "Εμείς πράγματι μετατρέπουμε την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, σε ψήφιση για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Το μετατρέπουμε τώρα!" δήλωσε ο κος Βορίδης.
2064575
Στουρνάρας: Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά στον Πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Τον κατηγόρησε για «προσπάθεια δημιουργίας κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» και πρόσθεσε: «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει. Επιδιώκει να υπονομεύσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση με απειλές και εκβιασμούς». (Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις Στουρνάρα).
Καμμένος: Η κυβέρνηση νομοθετεί με ξένες εντολές
Η κυβέρνηση νομοθετεί με εντολές και παραδίδει την εθνική κυριαρχία, υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι διατάξεις για το γάλα εξυπηρετούν βιομηχανίες του εξωτερικού, ενώ οι διατάξεις για τα φάρμακα κλείνουν τα φαρμακεία και παραδίδουν τον έλεγχο του λαού στις πολυεθνικές, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε νωρίτερα ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία όμως απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής. (Διαβάστε εδώ την ομιλία του Π. Καμμένου).
Χατζηδάκης: Έχουμε μια αντιπολίτευση κουβαρντάδων
Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι σε λίγο ανακοινώνονται περιορισμένες βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, βελτιώσεις στο πλαίσιο της λογικής και των νομικών υποχρεώσεων της χώρας.
«Τις τελευταίες ημέρες επ' αφορμή της ψηφίσεως αυτού του νομοσχεδίου είδαμε να αναπτύσσεται ένα πρωτόφαντο κίνημα, το κίνημα της ακρίβειας και μάλιστα από δυνάμεις που μας κάνουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και είναι αυτές οι δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις δυνάμεις αυτές που κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή θα επιτρέψει να καταργηθεί το εγγυημένο κέρδος 34% των φαρμακοποιών. (Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη).
Βρούτσης: Δεν θίγονται οι τριετίες
Το πολυνομοσχέδιο βάζει βάσεις για την νέα Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες. (Διαβάστε τις δηλώσεις Βρούτση εδώ).
Τσαυτάρης: Στηρίξτε τη διάταξη για το γάλα
Να στηρίξουν τη διάταξη για το γάλο όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά μετά από τις τελικές βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν απόψε, ζήτησε από τους βουλευτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο υπουργός που ανέβηκε στο βήμα λίγη ώρα αφότου, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στην Ολομέλεια τις βελτιωτικές τροποποιήσεις, ανέφερε ότι η βελτίωση που έγινε συνιστά τη χρυσή τομή, είναι μια λύση που στηρίζει το γάλα, προστατεύει τον παραγωγό, κρατά την αγορά ανοιχτή, προστατεύει τον καταναλωτή και του δίνει δυνατότητες επιλογής.(Διαβάστε την ομιλία Τσαυτάρη εδώ).


newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο