Ο Σύλλογος Γυναικών Ασωπίας διοργάνωσε και υλοποίησε με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση», την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, στο Ενοριακό Κέντρο Ασωπίας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ασωπίας διοργάνωσε και υλοποίησε με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Γυναίκα: Από την Παραβατικότητα στην Αποκατάσταση», την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, στο Ενοριακό Κέντρο Ασωπίας.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος, υπαγόμενου στην Πράξη 3.2.4., του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που αφορά στην υποστήριξη των Κρατουμένων Γυναικών στο Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα Θηβών. Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος
«Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», με Δικαιούχο την «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Του Υπουργείου
Εσωτερικών (ΕΥΣΥΔΕ-ΥΠΕΣ)».
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών, την Εκπαιδευτική Κοινότητα, μέλη Τοπικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην σημασία της εκπαίδευσης, αλλά και της συμβουλευτικής μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργικών δράσεων εντός των καταστημάτων κράτησης. Η τοπική κοινωνία στάθηκε στο πλευρό του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας και δήλωσε αρωγός στην υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών και δράσεων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην επιστολή του επισήμανε: «Ο άνθρωπος που για οποιοδήποτε λόγο βρέθηκε κάποια στιγμή της ζωής του στη φυλακή αξίζει την
συμπαράστασή μας και την αγάπη μας. Αυτό αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη ευαγγελική αλήθεια, κριτήριο σωτηρίας για το χριστιανό. Βρίσκεται στη βάση της χριστιανικής ηθικής». Και συμπλήρωσε: «Το θέμα εξ άλλου της αποκατάστασης και της επανένταξης πρέπει να είναι πάντοτε μια σταθερή παράμετρος και προοπτική του ποινικού και σωφρονιστικού μας συστήματος, σύμφωνα
με το Ευαγγέλιο, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη αλλά και τις σύγχρονες αντιλήψεις της Επιστήμης».
Η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κα Μαίρη Πίνη, πρότεινε τη δημιουργία δράσεων, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα στο κατάστημα κράτησης του Ελεώνα.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης o σεβαστός πατέρας Κωνσταντίνος Κατσέλης, η
Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κα. Φανή Παπαθωμά, ο Υπεύθυνος του Γραφείου του Περιφερειάρχη κ. Νικόλαος Τούντας, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου. Ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης του Ελεώνα Θηβών κ.
Γεώργιος Μακρής, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης μέσα στα
σωφρονιστικά καταστήματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «σκοπός της εκπαίδευσης είναι να γίνει το «όχημα» για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία καθώς και την αποφυγή συμμετοχής τους σε νέα αδικήματα. Είναι κοινώς αποδεκτό άλλωστε, πως η εγκληματικότητα έχει άμεση σχέση με το επίπεδο παιδείας της κάθε κοινωνίας».
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας κα. Ευγενία Μπουραντά παρουσίασε το έργο του Συλλόγου, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δράσεις, στις πρωτοβουλίες και στους στόχους του Συλλόγου, ενώ ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» κατέχουν οι εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα που διοργανώνονται με συνέπεια κάθε χρόνο στην περιοχή.
Η κα. Δήμητρα Δεληκωστοπούλου, Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ενηλίκων, παρουσίασε τους άξονες και τους ειδικούς στόχους του προγράμματος, ενώ παράλληλα ανέλυσε με σαφήνεια τις επιμέρους
εγκεκριμένες ενέργειες.
Από την πλευρά της, η κα. Δήμητρα Χατζή, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας και εκπαιδευτικός τόνισε την εκπαιδευτική ωφελιμότητα του προγράμματος και ανέπτυξε τα
προσδοκώμενα αποτελέσματα των δράσεων.
Ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης, εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημα Κράτησης του Ελεώνα, αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του σχολείου μέσα στις φυλακές, τονίζοντας ότι «η επένδυση στην εκπαίδευση είναι ισοδύναμη με τις άλλες οικονομικές
επενδύσεις». Στην εισήγησή του ανέπτυξε ακόμη τον τρόπο λειτουργίας ενός Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ παράλληλα παρουσίασε στατιστικά στοιχεία ως προς το επίπεδο μόρφωσης των έγκλειστων. Με γνώμονα την εμπειρία του, ο κ. Πυρουνάκης, τόνισε πώς το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας δίνει διεξόδους προσωπικής ανάπτυξης στις κρατούμενες.
Η κα. Ιωάννα Ρουπάκα, ως εκπαιδευτικός μίλησε για την εμπειρία της μέσα στο κατάστημα κράτησης του Ελεώνα, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια εργάζεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. «Η εκπαίδευση ενηλίκων είναι ιδιαίτερη. Διεθνώς υποστηρίζονται (σ.σ. για την εκπαίδευση ενηλίκων) οι μέθοδοι εκείνες που ενθαρρύνουν την ανταλλαγή εμπειριών, τη συνεργασία, τη διερευνητική μάθηση, την ενεργό συμμετοχή και την ανάπτυξη κριτικού στοχασμού» τόνισε. «Βασικό σημείο για την ομαλή μετάβαση είναι η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και βέβαια η ισχυροποίηση του δόγματος “αγαπώ και σέβομαι στον εαυτό μου” καθώς και τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του άλλου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της. Η κα. Σαλώμη Καφούρη, PhD., Ψυχολόγος, επισήμανε την αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής στα σωφρονιστικά καταστήματα, υπογραμμίζοντας πως «Η Συμβουλευτική στις φυλακές δε μπορεί και δε πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην εγκληματική πράξη, αλλά, σε προσωπικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας, της εξάρτησης, να βοηθήσουμε στην αυτοεκτίμηση, στις σχέσεις, στο πως να είναι κάποιος γονιός».
Στα χαρακτηριστικά του εθελοντισμού, στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Σκαρβέλης M.Ed., Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος Επιμόρφωσης. «Για να μπορέσεις να πετύχεις κάτι
επιμορφωτικά, πρέπει να σκέφτεσαι σαν «ελικόπτερο»: πρώτα να βλέπεις σφαιρικά το σύνολο των χαρακτηριστικών του χώρου και των ανθρώπων στους οποίους απευθύνεσαι και μετά να εξειδικεύεις τους στόχους σου και το χώρο «προσγείωσής» σου. Επίσης τόνισε πως «oι έγκλειστες δεν είναι αποκομμένες από το υπόλοιπο κοινωνικό γίγνεσθαι», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «η δημιουργική επιμόρφωση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προσωπική ανάπτυξη και υποστήριξη της προσωπικότητας των έγκλειστων γυναικών για μια ισόρροπη κοινωνική επανένταξη».
Την εργασίες της Ημερίδας διεύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ασωπίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, κα. Ευγενία Μπουραντά.
Κατά τη διάρκεια της Hμερίδας, στο χώρο του Ενοριακού Κέντρου Ασωπίας, πραγματοποιήθηκε έκθεση χειροτεχνίας, με τίτλο «Γυναίκες Δημιουργοί», στην οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά έργα που έχουν φιλοτεχνήσει οι κρατούμενες γυναίκες από το κατάστημα κράτησης του Ελεώνα.
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.