Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

"Σούπερ" αναβάθμιση για ΔΕΗ από S&P

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες, (από «CCC» σε «B»), προχώρησε η S&P, με "σταθερές" προοπτικές.

Η συμφωνία αναχρηματοδότησης του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου-μαμούθ, αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι οίκοι αξιολόγησης για να διατηρήσουν σταθερή ή ακόμη και να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ. Έτσι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η εκταμίευση του κοινοπρακτικού που ανακοινώθηκε σήμερα, έδωσε το "πράσινο φως" στην  Standard & Poor’s να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας.


Εκείνο που πραγματικά αποτελεί θετική έκπληξη είναι το γεγονός ότι η αναβάθμιση γίνεται κατά τρεις βαθμίδες.

Η κίνηση του οίκου αποκτά βαρύνουσα σημασία, ενόψει της πρόθεσης της ΔΕΗ να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για την έκδοση εταιρικού ομολόγου. Πέρα όμως από το καθαρά εταιρικό επίπεδο (μείωση του συνολικού χρηματοοικονομικού  κόστους, βελτίωση των όρων δανεισμού, ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, διευκόλυνση επενδύσεων και βελτίωση των γενικότερων προοπτικών) η αναβάθμιση ακριβώς επειδή η ΔΕΗ είναι συνυφασμένη ως εταιρεία κοινής ωφέλειας με την ελληνική οικονομία στέλνει σαφές θετικό μήνυμα για τις συνολικές προοπτικές της χώρας (η πορεία της δραστηριότητας της ΔΕΗ δηλαδή η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας συναρτάται άμεσα με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα). Με άλλα λόγια η αναβάθμιση της ΔΕΗ αποτελεί μια θετική ψήφο για έναν κλάδο της πραγματικής οικονομίας  όπως η ηλεκτρική ενέργεια, που είχε χτυπηθεί σφόδρα από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση, η S&P αναφέρει ότι «αποδίδουμε τα εύσημα στη διοίκηση της εταιρείας για την αποτελεσματική διαχείριση εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών».

Πέρυσι

Θυμίζουμε ότι και πέρυσι το καλοκαίρι η Standard & Poor’s αναβάθμισε σε «CCC» από «CC» την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ, ενώ ακολούθησε ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων από μεγάλους ξένους οίκους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η JP Morgan η οποία μόλις προ ημερών επαναβεβαίωσε την θετική της αξιολόγηση, τονίζοντας μάλιστα ότι η μετοχή της εταιρείας είναι η φθηνότερη της Ευρώπης (εξαιρουμένης της Ρωσίας) στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Στην τότε αξιολόγησή της  η Standard & Poor’s είχε υπογραμμίσει ότι αναμένει ως πιθανούς θετικούς καταλύτες για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας, την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της με καλύτερους όρους, αλλά και την απομόχλευση της εταιρείας από τα έσοδα που θα προκύψουν από πωλήσεις παγίων.

Η θετική επίπτωση από την σημερινή αναβάθμιση είναι πολλαπλασιαστική: βελτιώνοντας την πιστοληπτική της ικανότητα, καθιστά πιο εύκολη την πρόσβαση σε δανεισμό με καλύτερους όρους και επιτόκια. Αυτό συνεπάγεται άμεση μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας και βελτίωση των γενικότερων προοπτικών κερδοφορίας.

Το δάνειο

Ρόλο - καταλύτη, όπως προαναφέρθηκε για την αναβάθμιση έπαιξε το γεγονός ότι έκλεισε η συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανείου μαμούθ 2,2 δισ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε πενταετούς κοινοπρακτικού που έχει συναφθεί με ελληνική εταιρεία και προβλέπει μικρές μόνο αποπληρωμές παρατείνοντας σημαντικά τις δανειακές λήψεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο κυμαίνεται κοντά στο 6,5 και βαίνει μειούμενο ανάλογα με τις πληρωμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αποπληρωμή των πρώτων 250 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται κατά 0,25%. Για τα επόμενα 200 εκατ., επιπλέον 0,25% και για τα επόμενα 200 εκατ., ακόμη 0,25%. Δηλαδή, με αποπληρωμή 650 εκατ. ευρώ το επιτόκιο μειώνεται κοντά στο 5,7%.

Πώς αιτιολογεί την αναβάθμιση ο οίκος

Στην έκθεσή της η S&P αναφέρει πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την ολοκλήρωση της σύναψης πενταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ύψους 2,2 δις καθώς και στην πρόσφατη σύναψη των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με Κοινοπραξία ξένων τραπεζών, της οποίας ηγείται η γερμανική τράπεζα KfW.

Παράλληλα, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ, Η S&P αξιολογεί πλέον τη ρευστότητα ως επαρκή και δεν "βλέπει" σημαντικό κίνδυνο αναχρηματοδότησης ως το 2019. "Αυτό δίνει σημαντικό χρόνο στη ΔΕΗ να βελτιώσει σημαντικά της κερδφορία της και να ενισχύσει την κεφαλαική της διάρθρωση", σημειώνει ο οίκος.

Η S&P επισημαίνει “τις πολύ καλές σχέσεις της επιχείρησης με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώνεται από την πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης, και τη συνετή διαχείριση της Εταιρείας από τη διοίκηση”.

Η S&P αποδίδει την εκτίμησή της για “σταθερές προοπτικές” για τη ΔΕΗ στις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και στην προσδοκία για ομαλοποίηση των κινδύνων για το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ τις επιχείρησης τα προσεχή δύο έτη.

Τι σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου αξιολόγηση, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως "σήμερα έγινε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την Ελλάδα που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα. Οι σημερινές θετικές εξελίξεις αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία.

Η τριπλή αναβάθμιση από διεθνή οίκο και η χρηματοδότηση της ΔΕΗ από ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνουν πλήρως την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και τις προοπτικές Ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας και ακολουθούν μια μακρά περίοδο εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης".


Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

"Οι θετικές προοπτικές της ΔΕΗ και της Ελληνικής Οικονομίας επιβεβαιώνονται από την αναβάθμιση της επιχείρησης, από το διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, κατά 3 βαθμίδες (σε “B” από “CCC”).

Η σημαντική αυτή αναβάθμιση αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια που κατέβαλε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας για να ανταπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιβραβεύει τις προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού και των στελεχών της επιχείρησης για να μείνει η ΔΕΗ πυλώνας σταθερότητας σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών κινδύνων και αλλαγών. Προσπάθειες με μετρήσιμα αποτελέσματα που βελτίωσαν σημαντικά την αποδοτικότητα και αξιοπιστία της ΔΕΗ Α.Ε.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στην έκθεσή του, το σκεπτικό της αναβάθμισης βασίστηκε κυρίως:

- στη “σύναψη του πενταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ύψους 2,2 δις καθώς και στην πρόσφατη σύναψη των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεωνi και με Κοινοπραξία ξένων τραπεζών, της οποίας ηγείται η γερμανική τράπεζα KfWii,

- στο “σημαντικό περιορισμό του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019, γεγονός που επιτρέπει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο για να βελτιώσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση”.

- στις “σταθερές προοπτικές” για τη ΔΕΗ αλλά και στην εκτίμησή της ότι “η ΔΕΗ θα περιορίσει τα επόμενα δύο χρόνια τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει”,

- στις “ πολύ καλές σχέσεις της Εταιρείας με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώνεται από την πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης,” και “στη συνετή διαχείριση της Εταιρείας από τη Διοίκηση”.
Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ΔΕΗ επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή ανακοίνωση υπογραφής δανείου ύψους € 2,2 δις, πενταετούς διάρκειας, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Είναι το μεγαλύτερο σε ποσό κοινοπρακτικό πενταετούς διάρκειας δάνειο, το οποίο έχει συναφθεί με ελληνική εταιρεία. Σε αυτό συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι τράπεζες Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank & Πειραιώς.
Με το δάνειο αυτό, η ΔΕΗ Α.Ε επιτυγχάνει σημαντική επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης.

Έχοντας υλοποιήσει και χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους €4 δις. τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εμπράκτως αποδεικνύεται πως η ΔΕΗ αποτελεί διαχρονικά έναν βασικό και αξιόπιστο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και διατηρώντας παράλληλα τον έντονα κοινωνικό της χαρακτήρα".


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο