Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Επίδειξη (ξανά) Ειδικών Δυνάμεων - Εκπαίδευση ή δωρεάν θέαμα για δημόσιες σχέσεις;


Μια ακόμη επίδειξη των ικανοτήτων τους πραγματοποίησαν οι Ειδικές Δυνάμεις ενώπιον της στρατιωτικής ηγεσίας με την αφορμή επίσκεψης ξένης στρατιωτικής αντιπροσωπίας στη χώρα.
Αυτή τη φορά η επίδειξη των Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ πραγματοποιήθηκε για τον επισκεπτόμενο την χώρα μας αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας αντιστράτηγο Ljubisa Dilkovic. Ο τελευταίος συζήτησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταράκο θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επισκέφθηκε και την ΕΑΒ.

Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες αυτού του είδους έχουν πλέον αρχίσει να εγείρουν ερωτηματικά για την αντίληψη των επιτελών όσον αφορά το ρόλο και τους τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης των Ειδικών Δυνάμεων καθώς συστηματικά επιλέγεται το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Ν Πέραμο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων αυτής της μορφής.
Προσωπικό που ανήκει σε επίλεκτες μονάδες όπως η Ζ ΜΑΚ και το ΕΤΑ εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις στην οργάνωση,  προετοιμασία και υλοποίηση των επιδείξεων αυτών καταβάλλοντας  σημαντικό χρόνο που απαιτείται προκειμένου αυτές να διεξαχθούν άψογα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό  ξοδεύει άσκοπα χρόνο και ενέργεια για να ετοιμάσει στημένες δραστηριότητες που  μετά βίας  θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εκπαιδευτικές.
Μοναδικός σκοπός; Ο εντυπωσιασμός των καλεσμένων και η προσφορά παρεχόμενου θεάματος.
Και καλά αν αυτό συνέβαινε μια στο τόσο.. Πόσες επιδείξεις αυτού τους είδους έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια; Πολλές.. Ίσως πάρα πολλές που δεν δικαιολογούν σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ την ταλαιπωρία του επίλεκτου αυτού προσωπικού με πάρεργα αυτής της μορφής. Πέραν της απώλειας χρόνου εκπαιδεύσεως, οι επιπτώσεις επιδρούν δυσμενώς και στο ηθικό με την άσκοπη ταλαιπωρία της συμμετοχής στις επιδείξεις που οργανώνονται κάθε τρείς και λίγο προς τιμήν υπουργών, υφυπουργών και επιτελών συμμαχικών χωρών.
Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν προορίζονται ούτε για να εκτελούν επιδείξεις ούτε για να κάνουν καταστολή πλήθους σε ρόλο ΜΑΤ. Κάθε φορά που εμπλέκονται σε τέτοια καθήκοντα πλήττεται το ηθικό τους σε μια περίοδο που το σύνολο των στελεχών δοκιμάζεται όπως άλλωστε και όλος ο Ελληνικός λαός από τα ανάλγητα οικονομικά μέτρα των μνημονίων.
Όμως για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να επισημάνουμε και την άλλη πλευρά. Αυτή που έχει να κάνει με την πραγματική εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων. Οι πρόσφατες ασκήσεις ετοιμότητας που σκοπό είχαν να αξιολογήσουν τους χρόνους αντίδρασης και επέμβασης σε περιοχή κρίσης, κατέδειξαν ΥΨΗΛΗ επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λένε τα ίδια τα στελέχη τα οποία αξιολογήθηκαν σε όλες τις φάσεις οργάνωσης μεταφοράς και ανάπτυξης στις προβλεπόμενες ζώνες ευθύνης .
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η ετοιμότητα αντίδρασης και οι χρόνοι είναι καλύτεροι από ποτέ καθώς δόθηκε η ευκαιρία - κατ επανάληψη - να δοκιμαστούν αιφνιδιαστικά τα υφιστάμενα σχέδια, να εντοπιστούν αδυναμίες και να επιλυθούν με το προσωπικό απερίσπαστο να κάνει τη δουλειά του μακριά από τα βλέμματα υπουργών και ξένων προσκεκλημένων.  
Ας αφεθούν λοιπόν οι Ειδικές Δυνάμεις να κάνουν καλά αυτό που γνωρίζουν και ας σταματήσουν επιτέλους οι από κάθε άποψη αντιπαραγωγικές επιδείξεις ευαίσθητων  μονάδων που βρίσκονται πέριξ του Λεκανοπεδίου Αττικής!


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο