Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: Συμβιβασμός υπό το φόβο εκλογών

-Οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από μεταβατικό φορέα. -«Αγκάθι» ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσληφθούν -Επί τάπητος ανασχηματισμός και νέα προγραμματική συμφωνία
Με το ενδεχόμενο άτακτης προσφυγής στις κάλπες να έχει αποφευχθεί, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να βρεθεί κοινή γλώσσα για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και να λύσουν τα προβλήματα συντονισμού της τρικομματικής κυβέρνησης.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως βάζουν «νερό στο κρασί τους» υπό το φόβο πολιτικής αποσταθεροποίησης και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών που έστειλαν σαφές μήνυμα στην Αθήνα να αποφευχθούν πάση θυσία οι κάλπες.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη το βράδυ της Τετάρτης, έχουν υποχωρήσει από την αρχική θέση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και μιλούν πλέον για λειτουργία της νέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει υποχωρήσει στο θέμα του αριθμού των συμβασιούχων που θα επαναπροσληφθούν για λίγους μήνες από την ΕΡΤ, καθώς ενώ στην αρχή μιλούσε για λίγες εκατοντάδες, χτες έκανε λόγο για 1.200, και τώρα -κατά πληροφορίες- ενδέχεται να δεχθεί την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, πλην όσων δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ (μουσικά σύνολα, Ραδιοτηλεόραση, κλπ).
Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης σήκωσαν τις προηγούμενες ημέρες ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης, απειλώντας ανοιχτά τον Α. Σαμαρά είτε με εκλογές, είτε με αλλαγή πρωθυπουργού.
Στις προηγούμενες δύο συναντήσεις ο κ. Σαμαράς αν και ξεκαθάρισε πως η ΕΡΤ δεν πρόκειται να ξανανοίξει, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους κυβερνητικούς εταίρους καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να επέλθει συμβιβασμός.
Είναι δεδομένο πως μια εκλογική αναμέτρηση δεν συνέφερε κανέναν. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προτίμησαν να μην τραβήξουν το σχοινί, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο εσωτερικό της τρικομματικής είναι ψυχροπολεμικό.
Με τα δεδομένα αυτά, αναμένουμε απόψε την τελική συμφωνία των τριών εταίρων όσον αφορά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο πλέον για τον Α. Σαμαρά, ενώ είναι δεδομένη η επικαιροποίηση και της προγραμματικής συμφωνίας.
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επιχείρησαν σήμερα να πείσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, πρώτον ότι κέρδισαν στα σημεία τον Α. Σαμαρά (έστω εξασφαλίζοντας δουλειά για δύο μήνες για τους απολυμένους της ΕΡΤ) και δεύτερο ότι επέβαλαν όρους συγκυβέρνησης στον Α. Σαμαρά.
Από το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη λήξη της συνάντησης κορυφής τα επιτελεία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τυχόν "ανταρσίες" βουλευτών και να παραστούν με λυμένα χέρια στην σημερινή σύσκεψη.
Από τη πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ο Α. Σαμαράς βγήκε ενισχυμένος από την κρίση των τελευταίων ημερών "επιδεικνύοντας πυγμή και σταθερότητα".
Το βέβαιο είναι, αν η σημερινή τελική συνάντηση των τριών λήξει με μια κάποια συμφωνία, ότι ο Α. Σαμαράς έχει εξασφαλίσει τη στήριξη ή έστω τη σιωπή των κυβερνητικών εταίρων στα δύσκολα που ακολουθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2013.
Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα σε περίπτωση που ο Α. Σαμαράς επιχειρήσει και πάλι να περάσει κάποιο νομοσχέδιο με τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε».


Newsbomb.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο