Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Με άγριες διαθέσεις επέστρεψε στην Αθήνα η Τρόικα - Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης

Έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο δηλώνει το οικονομικό επιτελείο εν όψει της πρώτης συνάντησης με τη Τρόικα στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη σιγουριά νιώθει η ελληνική πλευρά ως προς την αξιολόγηση εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού- αν και υπάρχουν «θολά» σημεία- ως προς τα ορόσημα, τη πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της διαθεσιμότητας συμπεριλαμβανομένης, τον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων. Σε εκκρεμότητα είναι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014 και το Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017 καθώς αναμένονται στοιχεία από το πεδίο της Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ "κενά" υπάρχουν και στο Σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Ο Προϋπολογισμός για το 2014 θα ενσωματώσει σε κάθε περίπτωση τη πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για επιπλέον έσοδα 1,310 δισ ευρώ από φόρο εισοδήματος και συγκεκριμένα 237 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις των φοροαπαλλαγών, 176,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα, 816 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία (κλίμακα). Από τις αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει στη Φορολογία και θα αποτυπωθούν στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2014, ωφελημένοι είναι μόνο μισθωτοί- συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, οι υπόχρεοι με 1 παιδί και εισόδημα έως 23.000 ευρώ, με 2 παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ, με 3 παιδιά και εισόδημα έως 21.000 ευρώ, με 4 παιδιά και εισόδημα έως 16.000 ευρώ. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών χαρακτηρίζεται, πάντως, "κλειδί" των επιβαρύνσεων κατά περίπτωση.

Το πρώτο τετ- α- τετ με τους επικεφαλής της Τρόικας θα γίνει, πάντως, με ανοικτό τον φάκελο ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, που είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση. Μετά από τη πολύωρη σύσκεψη της Παρασκευής για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών, όπου συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ανταγωνισμού της Κομισιόν και στελέχη της Τρόικας, η εκτίμηση είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεση της λίγες ακόμα ημέρες για να κλείσει το θέμα και ήδη προγραμματίζεται η τελική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, όπου θα αξιολογηθούν τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τα ΕΑΣ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική θέση παραμένει η εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών αλλά "αγκάθι" παραμένει η επιμονή της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες πρέπει να έχουν κλείσει και τα παρακάτω θέματα:

Νέος κώδικας δικηγόρων. Ακόμα και σήμερα η τρόικα προβάλει κάποιες αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νέου κώδικα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δείχνει να είναι ικανοποιημένη από τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βέβαια, το θέμα είναι πολύ σημαντικό και ο έλεγχος θα είναι εξονυχιστικός.
Αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο Οικονομικών και η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το ακριβές ύψος των οφειλών.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα, εξαιτίας της προγραμματισμένης ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 11 με 13 Οκτωβρίου. Στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Eurogroup. Εάν δεν έχει προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, έως τότε θα έχει εγκριθεί και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

 iefimerida.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο