Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο «όχι» από την κυβέρνηση στο Δίστομο

Με έντονη κριτική το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στρέφεται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «εκτέλεσε ηθικά» για δεύτερη φορά τα θύματα των ναζί.
«Αν για κάποιους η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της χώρας είναι ψιλά γράμματα, για μας είναι σημαία που δεν θα την υποστείλουμε ποτέ, μέχρι τη νίκη», διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση το Συμβούλιο Διεκδίκησης για το νέο «όχι» της ελληνικής Πολιτείας, δια στόματος του Υπουργού Δικαιοσύνης,  στο αίτημα για άδεια εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης για κατασχέσεις γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα προκειμένου να αποζημιωθούν οι συγγενείς των 218 σφαγιασθέντων στο Δίστομο.
«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με τις πρόσφατες δηλώσεις του «εκτέλεσε ηθικά» για δεύτερη φορά τα θύματα του Διστόμου. Είχε προηγηθεί ο Μιχάλης Σταθόπουλος τον Νοέμβριο του 2000, που δεν επέτρεψε τη δικαίωση των θυμάτων, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς του 1997, την οποία επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την ιστορική απόφαση του 2000, δικαιώνοντας τους αγώνες των Διστομιτών και του Ι. Σταμούλη», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Διεκδίκησης.
Τονίζει σε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας «στρέφεται ευθέως εναντίον της έννοιας της δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας και του σεβασμού στην «αξία του ανθρώπου», πρωταρχικής υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας (άρθρο 2, παρ. 1 του Συντάγματος)» ενώ στρέφεται και «εναντίον των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, επικαλούμενος, δήθεν, το «εθνικό συμφέρον», την ώρα που οι Γερμανοί αντιφασίστες, μερικοί από τους οποίους λάμπρυναν το Συνέδριο της Βιάννου, θεωρούν ως εθνικό συμφέρον της Γερμανίας την ανάληψη της ιστορικής της ευθύνης απέναντι στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων».
Και προσθέτει με έμφαση: «Παλιοί και νέοι θιασώτες του ναζισμού, πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχούν: η σημερινή τοποθέτηση στη Βουλή του κ. Αθανασίου, τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα το «έργο» τους, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κληθούν ποτέ να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους».
Παράλληλα για άλλη μια φορά σημειώνει ότι οι οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, τη Βιάννο, τα Καλάβρυτα, τα Κερδύλλια, το Χορτιάτη, το Κομμένο, την Κάντανο, τα Ανώγεια και σε 90 μαρτυρικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα, αξιώνουν δικαιοσύνη και αποζημίωση.
«Κάνουμε σε όλους σαφές: αν για κάποιους η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της χώρας είναι ψιλά γράμματα, για μας είναι σημαία που δεν θα την υποστείλουμε ποτέ, μέχρι τη νίκη», καταλήγει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Γ.ΜΠΑΡ.

viotiki-ora

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο