Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Το νησί του Γλά ... στην λίμνη της Κωπαϊδας

Στο αρχαίο νησί του Γλα. Στην λίμνη της Κωπαΐδας. Από ένα μυθικό φύλο των Ελλήνων, τους Μινύες. Στα όρια των μύθων του Ηρακλή και της αρχαίας πραγματικότητας…

 Στον κάμπο της Κωπαΐδας, στην Βοιωτία, στο ύψος του σημερινού Κάστρου, ένας βράχος ξεχωρίζει από τους άλλους γύρω του. Αν τον προσέξει κανείς, θα δει ότι στις κορυφές τους υπάρχουν αρχαία τείχη.

Περνώντας μέσα από χωματόδρομους και χωράφια, περιμετρικά αυτού του βράχου, μπορεί κάποιος να δει σε ένα σημείο δύο εγκαταλειμμένα φυλάκια. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα ανηφορικό μονοπάτι. Πέτρινο. Ανεβαίνοντας το, ο επισκέπτης βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Γλα.

Περπατώντας στο οροπέδιο της κορυφής, ανάμεσα σε αρχαία ερείπια και κυκλώπεια τείχη, αντιλαμβάνεται ότι αυτό εδώ το μέρος ξεχωρίζει σαν μία βραχώδης νησίδα μέσα στην απεραντοσύνη του κάμπου που απλώνεται στα πόδια της.
  


Αυτή η αίσθηση δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια της προϊστορικής ιστορίας του τόπου αυτού. Αυτό που σήμερα ορίζεται ως «αρχαιολογικός χώρος Γλας» στο απώτατο παρελθόν της ελληνικής ιστορίας ήταν ένα …νησί στο κέντρο της …λίμνης της Κωπαΐδας.

Πρόκειται για μία μεγαλειώδη ιστορία που γράφεται 1500 χρόνια π.χ. και που σύμφωνα με την οποία, οι θρυλικού Μινύες – η μεγάλη φυλή του Ορχομενού – πραγματοποίησαν απίστευτα για την εποχή τους έργα αποστράγγισης της λίμνης της Κωπαΐδας, η οποία ήταν μία από τις τρεις μεγαλύτερες  λίμνες του τότε ελληνικού χώρου…

Την εποχή εκείνη, που ιστορικά ορίζεται ως Μυκηναϊκή, εντός της λίμνης υπήρχαν ορισμένες νησίδες. Στο κεντρικότερο νησί, τον Γλα, οι Μινύες έκτισαν ένα από τα από τα σημαντικότερα φρούρια - ακροπόλεις της αρχαιότητας (13ος αι. π.χ.). Η ακρόπολη του Γλα είναι επταπλάσια από αυτής των Μυκηνών και δεκαπλάσια της Τίρυνθας. Περιβάλλεται δε από ένα κυκλώπειο τείχος που το μήκος του (περιμετρικά) φτάνει τα τρία χιλιόμετρα…

Μέσα στην ακρόπολη, υπάρχει το «ανάκτορο» αλλά και πολλοί χώροι που εξυπηρετούσαν την επίβλεψη και συντήρηση των έργων της αποστράγγισης της Κωπαΐδας. Σε ότι αφορά στο «ανάκτορο» ορισμένες θεωρίες κάνουν λόγο για τον Γλα σαν έδρα του μυκηναίου ηγεμόνα του Ορχομενού – της μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης της περιόδου εκείνης (ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Ορχομενός ήταν η πλουσιότερη πόλη της αρχαιότητας μετά το Ίλιον και διέθετε μάλιστα και μεγάλη ναυτική δύναμη)…

Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Γλας πρέπει να ήταν η αρχαία Άρνη ή σύμφωνα με άλλες πηγές η Φλεγύα, η Γυρτών ή η ησιοδική Γλύχων)…

Ο Γλας καταστράφηκε το 1200 π.χ. από μη φυσική αιτία (πυρκαγιά). Και από τότε πέρασε στην ιστορική αφάνεια.

Παρατηρήσεις, απορίες:

1. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι τα ευρήματα είναι πολύ λίγα. Ούτε ο Παυσανίας δεν αναφέρει την ακρόπολη του Γλα αν και επισκέφθηκε την Βοιωτία. Σπάνιες και ελάχιστες οι πληροφορίες που έχουμε για την εποχή αλλά και για την περιοχή…

Γιατί, όμως; Γιατί τα στοιχεία που έχουμε για τους Μινύες είναι ελάχιστα σε σχέση με τα εκπληκτικά επιτεύγματά τους; Σκεφτείτε το εξής: Μόλις τον 19ο και 20ο αιώνες κατάφεραν να ολοκληρωθούν επιτυχώς τα έργα αποστράγγισης του κάμπου της Κωπαΐδας. Να επιτύχει δηλαδή ο σύγχρονος πολιτισμός αυτό που είχαν επιτύχει οι Μινύες 2500 με 1300 χρόνια πριν… Παρ’ όλα αυτά, στοιχεία (μας λένε)ότι  δεν υπάρχουν…

2. Το όνομα «Γλας» θεωρείται παράφραση του αλβανικού «γουλάς» που σημαίνει «κάστρο, φρούριο». Το αρχαϊκό όνομα της ακρόπολης δεν αναφέρεται πουθενά.
Και ρωτάμε εμείς: γιατί να μην οφείλεται στην ελληνική λέξη «γλά» που σημαίνει φως, λάμπω, λαμπρός;

3. Η περιοχή γύρω από το νησί του Γλα είναι γεμάτοι καταβόθρες, σπήλαια και στοές. Ελάχιστα από όλα αυτά έχουν εξερευνηθεί και όπως πάντα, οι φημολογίες και οι υπερφυσικές ιστορίες οργιάζουν…

 Μία διδακτική ιστορία:

Ξέρετε τον άθλο του Ηρακλή που αναφέρεται στον καθαρισμό του στάβλων του Αυγείου; Σίγουρα. Ίσως, όμως δεν ξέρετε την ιστορική πλευρά του:

Ο Ορχομενός ήταν πάντα σε αντιπαράθεση με την εξίσου μεγάλη Θήβα. Στις μάχες όμως, οι Θηβαίοι σχεδόν πάντα ηττούνταν. Για αυτό αποφάσισαν να πλημμυρίσουν την ήδη αποξηραμένη λίμνη της Κωπαΐδας για να καταστρέψουν την οικονομική δύναμη των αντιπάλων τους: έφραξαν, λοιπόν, όλες τις καταβόθρες που είχαν δημιουργήσει οι Μινύες και συγχρόνως έστρεψαν εκ νέου τον ποταμό Κηφισό προς τον κάμπο. Όλα πλημμύρισαν και ο Ορχομενός παρήκμασε…

Μία πανάρχαια λίμνη, ένα νησί με ακρόπολη στην μέση ενός σύγχρονου κάμπου και ό μύθος των άγνωστων Μινύων, όλα αυτά μαζί, καθιστούν τον βράχο του Γλα ως τον ιδανικό τόπο  για όσους αναζητούν μία ιστορία μακρυνή και χαμένη στην αχλή των πρώτων μύθων και της γένεσης της ελληνικής ιστορίας…

Viotiashop

Φωτογραφίες εδώ

από permisospress

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο