Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Της Δήμητρας Καδδά

Αναχωρούν από την Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας για να επιστρέψουν τον Οκτώβριο, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, συμφωνήθηκε ότι απαιτείται περιθώριο 15-20 ημερών για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα, ενώ έκλεισε -χθές- μόνο ένα πεδίο: συμφώνησαν για τη δημοσιονομική πορεία του 2013, με  πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 100 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω αλληλογραφίας. Η τρόικα, όπως ενημέρωσε, θα έχει εσωτερικές συναντήσεις για να συντονιστεί η θέση των τριών πλευρών (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ),  ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει η καθιερωμένη επίσημη ανακοίνωση που συνοδεύει κάθε αναχώρηση των δανειστών. Κοινοτικά στελέχη πάντως, ανέφεραν το μεσημέρι του Σαββάτου ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσα από τα 45 περίπου τεχνικά, μεσαία και ανώτερα στελέχη της τρόικας θα παραμείνουν στο μεσοδιάστημα επί ελληνικού εδάφους. Η ελληνική πλευρά, στο διάστημα που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ανοιχτά πεδία διαπραγμάτευσης είναι τα εξής:

-υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα στον προϋπολογισμό του 2014, τα οποία δεν αναμένεται να κλείσουν πλέον σύντομα. Πρώτος στόχος είναι να συμφωνηθεί το επόμενο δεκαήμερο ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, καθώς λήγει η συνταγματική προθεσμία στις 7 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις όμως, θα συνεχιστούν ούτως ώστε, έως την κατάρτιση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, να κλείσουν "τρύπες" στα ασφαλιστικά ταμεία, στη μορφή που θα πάρει τελικά ο νέος φόρος ακινήτων και στις εκτιμήσεις περί εισπραξιμότητας φόρων τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε για το νέο φόρο ακινήτων, το σχέδιο του οποίου έχει παραδοθεί στους δανειστές προς μετάφραση για να αξιολογηθεί, ότι "οι φόροι που θα βεβαιωθούν θα είναι πολύ κάτω από 4 δισ. ευρώ", ενώ προσδιόρισε τα καθαρά έσοδα στα 2,85 δισ. ευρώ. Η ίδια πηγή, απαντώντας σε ερώτημα για τα ασφαλιστικά ταμεία είπε ότι "υπάρχει μικρότερο από το αναμενόμενο, αλλά διαχειρίσιμο πλεόνασμα".

-τέσσερα προαπαιτούμενα για την καταβολη της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Παραμένουν ανοικτά και τα τέσσερα προαπαιτούμενα. Ο Κώδικας Δικηγόρων μεταφράζεται τώρα στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από τους δανειστές, μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή χρεών προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες (σήμερα δόθηκαν νέα στοιχεια στους δανειστές προς αξιολόγηση), ενώ στο πεδίο της διαθεσιμότητας συνεχίζεται η αξιολόγηση με σημείο αιχμής τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΙΚ ανέφερε ότι θεωρείται πλέον αδύνατο χρονικά να εγκριθούν τα προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου να δοθει το πράσινο φως για τη δόση στο EWG που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Οκτωβρίου.

-αποκρατικοποιήσεις: Ανακοινώθηκε σήμερα το όνομα του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που θα κριθούν αποδεκτά για την κάλυψη τόσο του φετινού στοχου (1,5 δισ. ευρώ), όσο και του στόχου του 2014 που είναι πολύ πιο φιλόδοξος.

-διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: δεκάδες εκκρεμότητες στο διαρθρωτικό πεδίο παραμένουν ανοικτές και περιλαμβάνουν από τις τράπεζες, τα επικουρικά ταμεία και εφάπαξ, τις παρεμβάσεις ενίσχυσης του φορεισπρακτικού μηχανισμού και της διαφάνειας έως τις απελευθερώσεις των εμπορικών μισθώσεων, των πλειστηριασμών και πολλών επαγγελμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ο δεύτερος και δυσκολότερος γύρος διαπραγμάτευσης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά το Ecofin της 15ης Οκτωβρίου. Τότε θα τεθεί επί τάπητος και το ακανθώδες ζήτημα του δημοσιονομικού" κενού" για την περίοδο 2015-2016, το οποίο δεν άνοιξε επισήμως στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο