Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Για υπόθεση δωροδοκίας κατηγορείται πιθανός μνηστήρας της ΛΑΡΚΟ!

Μπλεγμένο σε υπόθεση δωροδοκίας τοπικών αξιωματούχων στη Γουινέα φέρνουν δημοσιεύματα τον ζάμπλουτο Ισραηλινό, Benny Steinmetz, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ! Η εταιρεία του, Benny Steinmetz Group Resources –BSGR-, μια αυτοκρατορία με παρουσία σε τομείς όπως τα διαμάντια, ο χρυσός, ο σίδηρος, το νικέλιο κ.λπ., ερευνάται από αμερικανικές και άλλες αρχές αν «λάδωσε» για να αναλάβει τη διαχείριση μεταλλείων στη φτωχή αφρικανική χώρα, κάτι που η εταιρεία αρνείται.
Σύμφωνα με την αγγλοαμερικανική ιστοσελίδα globalwitness, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει δει σειρά μυστικών συμβολαίων, η BSGR υποσχέθηκε στην Mamadie Touré εκατομμύρια δολάρια και μετοχές προκειμένου να της παρασχεθούν τα σιδηρομεταλλεύματα στην περιοχή Simandou της Γουινέας (φώτο κάτω), σε αντάλλαγμα της βοήθειας για την απόκτηση των σχετικών αδειών. Εκτός αυτού υποσχέθηκε συμμετοχή σε ουράνιο και ορυχεία βωξίτη που χορηγήθηκαν στην BSGR.
Η Touré, όταν υπεγράφησαν οι συμφωνίες, ήταν μία από τις τέσσερις συζύγους του δικτάτορα της Γουινέας Lansana Conté, ο οποίος ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1984, και κυβερνούσε τη χώρα μέχρι το θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2008. Η BSGR απέκτησε τις σχετικές άδειες δύο εβδομάδες πριν πεθάνει.
Το παραπάνω βίντεο, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, είναι από μια συνεδρίαση τον Σεπτέβριο του 2006 που πραγματοποίησε η BSGR και δείχνει την Mamadie Touré στην εκδήλωση με ανώτερους αξιωματούχους της εταιρείας. Ένας εξ αυτών, ο Frédéric Cilins, σύμβουλος της BSGR, συνελήφθη στα μέσα Απριλίου 2013 στη Φλόριντα από το FBI, με την κατηγορία παρακώλυσης της έρευνας επιδιώκοντας να καταστρέψει τα μυστικά συμβόλαια. Το FBI συνέλαβε τον Cilins αφού ο ίδιος φέρεται να προσπάθησε να πληρώσει την Touré για να παραδώσει τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί προκειμένου να καταστραφούν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η BSGR αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά και δηλώνει ότι όλα έγιναν με διαφάνεια. Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση της Γουινέας ως «παράνομη», λέγοντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για τα ορυχεία ήταν μεροληπτική και σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Γουινέας. Μετά τη σύλληψή του Cilins, η BSGR ανέφερε ότι δεν είναι υπάλληλός της, αν και σε επιστολή της προς την επιτροπή εξόρυξης αναγνωρίζει τον Cilins ως εκπρόσωπο της BSGR στις συνεδριάσεις.
Ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ
Ο Beny Steinmetz και τρεις πανίσχυροι επιχειρηματίες από το Καζακστάν (γνωστοί στην αγορά πρώτων υλών ως η τρόικα), που ελέγχουν από κοινού εταιρείες νικελίου σε Σκόπια και Κόσοβο (η μία διοικείται από πρώην στελέχη της ΛΑΡΚΟ...), φέρονται ως υποψήφιοι για την απόκτηση της ΛΑΡΚΟ ή τμήματος αυτής.
Το ενδιαφέρον της Cunico Resources, όπως ονομάζεται η ολλανδική εταιρεία που ελέγχουν από κοινού ο Steinmetz με την «τρόικα», κυκλοφορεί εδώ και πολλούς μήνες, κυρίως επειδή η εταιρεία του ομίλου στα Σκόπια, η Feni Industries, διοικείται από τον Κ. Δασκαλάκη, πρώην ανώτερο στέλεχος της ΛΑΡΚΟ. Η Feni Industries, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα Σκόπια είναι από τους ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ και στο στελεχικό της δυναμικό περιλαμβάνεται πλήθος πρώην υπαλλήλων της τελευταίας.
Τα σενάρια φούντωσαν προ μηνών όταν κυκλοφόρησε πληροφορία, που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί όπως αναφέρει το euro2day, σύμφωνα με την οποία ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Γ. Εμίρης ταξίδευσε στα Σκόπια προκειμένου να συναντηθεί με τον Κ. Δασκαλάκη και άλλους εκπροσώπους του ολλανδικού ομίλου.
Η Cunico Resources ελέγχεται από την Benny Steinmetz Group Resources (BSGR) και την International Mineral Resources (IMR) των Alexander Mashkevich, Patokh Chodiev και Alijan Ibragimov. Πρόκειται για δύο εκ των ισχυρότερων διεθνών ομίλων στον τομέα των μετάλλων με παρουσία σε πολλές αγορές του πλανήτη.
Ο διεθνής Τύπος ασχολείται τα τελευταία χρόνια και με τη διαμάχη του Steinmetz με τον George Sorros, ο οποίος φέρεται να χρηματοδότησε έρευνες για τη δράση της BSGR στη Γουινέα. Ο ζάμπλουτος Ισραηλινός συγκρούστηκε ακόμα και με βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων που είχε προσλάβει με το επιχείρημα πως την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Soros.
Με πληροφορίες από euro2day.gr και globalwitness.org

 lamiastar

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο