Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Λύση για τον Ασωπό με 38 εκατ. ευρώ με τρία χρόνια καθυστέρηση

Ολοκληρώνεται το σχέδιο δράσης για τα περιβαλλοντικά προβλήματα

Η ολοκληρωμένη λύση για τον Ασωπό εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 38 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στη Βοιωτία ολοκληρώνεται εντός των ημερών, με τρία χρόνια καθυστέρηση. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τρεις βασικούς άξονες:

-      άρδευση του κάμπου από την Υλίκη

-      μεταφορά λυμάτων από τις βιομηχανίες τροφίμων της Βοιωτίας στον βιολογικό καθαρισμό της Μεταμόρφωσης Αττικής

-      δημιουργία νέου διυλιστηρίου νερού στην περιοχή του Ασωπού το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τους οικισμούς όσο και τη βιομηχανική περιοχή.

Χθες, Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, παρουσία του ειδικού γραμματέα Υδάτων κ. Κωνσταντίνου Τριάντη, είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Τανάγρας κ. Ευάγγελο Γεωργίου, τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Ευθύμιο Βιδάλη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκο Κουδούνη και τον διευθυντή Περιβάλλοντος του ομίλου Βιοχάλκο κ. Παναγιώτη Σκιαδά, καθώς και με τους γενικούς διευθυντές της ΕΥΔΑΠ κκ. Ιωάννη Πάσιο και Στέφανο Γεωργιάδη. Ο κ. Καλαφάτης τους ανέλυσε τη συνολική προσέγγιση του ΥΠΕΚΑ στο θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού προκειμένου από κοινού να ορίσουν το επόμενο βήμα.

Γενικότερα, τα έργα θα έχουν στόχο την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα και τον εμπλουτισμό με νερό καλής ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Επίσης, θα γίνουν έργα ύδρευσης για την ομαλή τροφοδοσία αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό και θα δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής.

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να συγκεραστούν απόψεις, να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να αναδειχτεί η βούληση για την προστασία του κοινωνικού καλού, γιατί αυτή είναι και η ουσία της περιβαλλοντικής προστασίας. Να αναδειχτεί ότι όλοι κερδίζουμε από το να "τρέχει στην Ελλάδα καθαρό νερό" και να βρούμε λύση που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης. Και κατέληξε: «Το ΥΠΕΚΑ, με όσα μέσα διαθέτει, ετοίμασε το σχέδιο και εξασφαλίζει τους πόρους για τις υποδομές που θα χρειαστούν».

Στον Ασωπό, έξι χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στα νερά της ευρύτερης περιοχής, παρατηρείται έλλειψη ικανών ποσοτήτων ασφαλούς νερού, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Οι βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρημένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα.


tovima

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο