Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα στον κυκεώνα θεμάτων και προβλημάτων για τα οποία έπρεπε να ενημερωθούμε και να διαχειριστούμε, ήταν και ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο: η Κωπαΐδα.

Το Κράτος, χωρίς να μας ρωτήσει μας ανέθεσε, με νόμο, τη διαχείριση της άρδευσης του Κωπαϊδικού Πεδίου, από 1/12/2014, στη θέση του καταργηθέντος Οργανισμού Κωπαΐδας.


Μας «φόρτωσε» μάλιστα, με την αρχική διάταξη του νόμου, και τα χρέη του, περίπου 12 εκ ευρώ. Οι υπηρεσίες της Βοιωτίας, ορθώς, εκδήλωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της Περιφέρειας να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό θέμα από το μηδέν, γιατί το αντικείμενο το χειριζόταν ο καταργημένος Οργανισμός.

Θα σας εξομολογηθώ πως ένοιωσα να μπαίνω σε επικίνδυνο βάλτο, με κίνδυνο να βουλιάξει κάθε προσπάθεια. Όμως, οι υπηρεσίες και οι συνεργάτες μας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτία, ανέλαβαν το βάρος και την ευθύνη του τιτάνιου αυτού έργου, από το μηδέν.

Και σημειωτέον, με τον Οργανισμό Κωπαΐδας κατάχρεο και χωρίς διοίκηση, μέχρι πρόσφατα, αφού το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών όρισε εκκαθαριστή στο τέλος του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στο προσωπικό, τους αγρότες και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τα προβλήματα ήταν πιεστικά και συνεχή, αλλά αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Με την ευκαιρία, καλωσορίζω και την εκκαθαρίστρια, την κ. Μασουρίδου που πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη να μας δώσει απαντήσεις σε θέματα της αρμοδιότητάς της.

Δεν θέλω να πω πως έγιναν όλα τέλεια, ποτέ δεν το λέω και για κανένα θέμα. Άλλωστε όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Πετύχαμε όμως, όπως μου λένε, γιατί θέλω να ακούσω και σας, να γίνει καλύτερα το πότισμα από τα προηγούμενα χρόνια και να βελτιώσουμε την εικόνα της Κωπαΐδας με παρεμβάσεις και έργα που δεν είχαν γίνει ποτέ ή είχαν πολλά χρόνια να γίνουν.

Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα, όλους τους συνεργάτες μου στην Π.Ε. Βοιωτίας και την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά για την προσπάθειά της και τον συντονισμό των υπηρεσιών.

Κυρίως όμως, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Βοιωτίας, με επικεφαλής τον ακούραστο Γιάννη Τασούλα και τον επί τόπου μαχητή τον Αντώνη Μήτση, που έδωσαν την ψυχή τους.

Θα ήταν παράλειψη, να μην ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, με επικεφαλής τον Θανάση Μαριγούδη που οργάνωσαν και οργανώνουν τις επεμβάσεις στις υποδομές, αλλά και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Οικονομικού, με επικεφαλής τον Λουκά Καράτζαλη, για την προσπάθεια τους στην χρηματοδότηση και την οικονομική οργάνωση του αντικειμένου.

Θερμές ευχαριστίες και στο νομικό μας σύμβολο, τον Γιώργο Ανδρέου για την μεγάλη και συνεχή προσπάθεια που καταβάλει για την Κωπαΐδα.


Όμως, εδώ ήρθαμε να ακούσουμε εσάς. Να μας πείτε τη δική σας εικόνα, τα παράπονά σας, τα προβλήματα που σίγουρα θα υπάρχουν, τα καλά αλλά κυρίως τα κακά. Και να μιλήσουμε και για το δεύτερο χρόνο. Για την Κωπαΐδα όπως θα την θέλαμε στο μέλλον.

Μέσα σε αυτόν το χρόνο:

1.    Καταφέραμε, με παρέμβασή μας, να τροποποιήσουμε το νόμο και να φύγει από πάνω μας το βάρος των παλαιών οφειλών του Οργανισμού Κωπαΐδας, που δεν θα μας επέτρεπε να κάνουμε τίποτα.2.    Ρυθμίσαμε, με μια σειρά επαφών, τις σχέσεις μας με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ρεύμα και νερό, όταν τα θέλαμε, και με καλύτερους όρους.3.    Φτιάξαμε, με τη δική σας συνεργασία, και μετά από συνεχή διαβούλευση και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής που έχουμε συστήσει και των δημάρχων των περικωπαϊδικών Δήμων, το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης της άρδευσης και τον Κανονισμό άρδευσης που ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.4.    Εγγράψαμε στον προϋπολογισμό και διαθέσαμε για την Κωπαΐδα το τεράστιο, για τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας, ποσό του 1.250.000 ευρώ περίπου για δαπάνες και έργα.5.  Κάναμε άμεσες επεμβάσεις, στο λίγο χρόνο που είχαμε, για τη βελτίωση των κατεστραμμένων υποδομών και ειδικά για την αντιπλημμυρική προστασία και περιορίσαμε σημαντικά τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς βροχόπτωσης του χειμώνα που πέρασε. Γα το μεγάλο αυτό θέμα, με τις επεμβάσεις που γίνονται, ευελπιστούμε πως θα αποτρέψουμε για φέτος κάθε κίνδυνο.

6.    Μηχανοργανώσαμε την Κωπαΐδα, εξασφαλίζοντας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, που μας επέτρεψαν να υπολογίσουμε, μετ’ εμποδίων βέβαια, λόγω των ελλιπών στοιχείων, τα τέλη άρδευσης. Ειδικά για το θέμα αυτό πρέπει να επισημάνω τα εξής:

Σε πρώτη φάση ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας έδωσε τα ηλεκτρονικά στοιχεία με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013, γι αυτό και το πάγιο τέλος που επιβάλαμε στις αρχές του καλοκαιριού είχε λάθη. Καταφέραμε τελικά να πάρουμε τα στοιχεία του 2015 και ήδη έχουν αποσταλεί οι τελικές βεβαιώσεις.

Θα πρέπει να μας συγχωρέσετε τα τυχόν λάθη της πρώτης χρονιάς που είναι δικαιολογημένα. Θα δεχθούμε τα παράπονα όσων αδικούνται και θα τα διορθώσουμε με τις διαδικασίες του κανονισμού άρδευσης.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να επισημάνω:

Πρώτον, την ανάγκη - και κάνω έκκληση από το βήμα αυτό- να εξοφλήσετε έγκαιρα τα τέλη άρδευσης, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε χρήματα να συνεχίσουμε την προσπάθεια την επόμενη χρονιά, πέρα από τις συνέπειες που θα έχει από το νόμο η μη πληρωμή για τους καλλιεργητές και τους ιδιοκτήτες και δεύτερον- και αυτό πρέπει να το συζητήσουμε και να ακούσουμε τις δικές σας προτάσεις- επειδή υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία του ΟΣΔΕ, αφού το 8-10% περίπου των χωραφιών δεν έχουν δηλωθεί, σκεφτόμαστε να επιβάλουμε, το προβλέπει άλλωστε ο Κανονισμός Άρδευσης, την υποχρέωση στους καλλιεργητές που ποτίζουν τα χωράφια τους από το αρδευτικό σύστημα της Κωπαΐδας, να υποβάλλουν κάθε χρόνο την άνοιξη ειδική δήλωση στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, με τις καλλιέργειές τους και να λαμβάνουν βεβαίωση άρδευσης, χωρίς την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η δήλωση προς τον ΟΣΔΕ για την επιχορήγηση.

Ειδικά μάλιστα για το 2015, καλό είναι να ενημερώσετε, όσους δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους, να πάνε να τις δηλώσουν για να γίνουν οι συμπληρωματικές βεβαιώσεις και να μην έχουν προβλα. Γιατί θα είναι αλλιώς αν τα βρούμε εμείς – και θα τα βρούμε, αφού ήδη οργανώνουμε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Ινστιτούτου, που θα μας δίνει τα σχετικά στοιχεία και τα τέλη θα επιβάλλονται με προσαυξήσεις.Για το έτος 2016:θα συνεχίσουμε τις επεμβάσεις στις υποδομές, αποβλέποντας στη βελτίωση της άρδευσης και την περαιτέρω αντιπλημμυρική προστασία των χωραφιώνΘα οργανώσουμε έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά την διαχείριση της άρδευσης με στόχο την πλήρη, αναλογική και δίκαιη κάλυψη όλων των καλλιεργειών. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σχεδόν έτοιμος.Θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες και όσο νερό χρειάζονται οι καλλιέργειες και όταν το χρειάζονται.Αυτά όμως είναι διαχείριση, σημαντική μεν, αλλά δεν είναι ο κύριος στόχος.

Στόχος και όραμά μας είναι ο εκ βάθρων εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου και συστήματος, με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όχι μόνο στις υποδομές αλλά και στη φιλοσοφία διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των καλλιεργειών.

Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο  από το Νοέμβριο του 2014 αποφάσισε - και αυτό είναι η στρατηγική κατεύθυνση της Περιφέρειας- να εκπονηθεί το λεγόμενο Master Plan της Κωπαΐδας, ο ολοκληρωμένος δηλαδή σχεδιασμός εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της άρδευσης και της εκμετάλλευσης του Κωπαϊδικού Πεδίου.

Μπορώ να σας πω πως σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανάθεση εκπόνησης του σχεδίου.

Ευελπιστώ πως στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την πρόσληψη του συμβούλου – Μελετητή που θα εκπονήσει το Master Plan της Κωπαΐδας, που θα είναι σε επίπεδο μελέτης σκοπιμότητας, για να πάμε και οικονομικότερα.

Πρόκειται για τη μελέτη συνολικής διαχείρισης της Κωπαΐδας, που θα αποτελέσει το εργαλείο μας για τη διεκδίκηση, με σοβαρές αξιώσεις ειδικής χρηματοδότησης των έργων και της προοπτικής της Κωπαΐδας, με την ένταξη έργων υποδομής στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το θέμα αυτό, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και κυρίως με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουμε την τύχη να στελεχώνονται από τους δικούς μας ανθρώπους, τον κ . Βαγγέλη Αποστόλου και τον κ. Νίκο Στουπή.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως έχω βάλει την Κωπαΐδα, μαζί με τον Ασωπό, στις μεγάλες προτεραιότητες και τα στοιχήματα της θητείας μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αν και ορεινός, μονοπωλεί τα μεγάλα ενδιαφέροντά μου ο κάμπος. Είμαι πεπεισμένος πως αξίζει τον κόπο. Έχω αρχίσει κι εγώ, παρασυρμένος από τους Βοιωτούς συνεργάτες μου, να ονειρεύομαι την Κωπαΐδα του μέλλοντος.Σας ευχαριστώ.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο