Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Eurogroup: Έως τα μέσα Δεκεμβρίου περιθώριο για τα 13 προαπαιτούμενα - Mετά έρχονται τα δύσκολα

Στις δύσκολες αποφάσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα, κυρίως για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και το deadline των μέσων Δεκεμβρίου για τον δεύτερο κύκλο των 13ων προαπαιτούμενων αναφέρθηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το τέλος του Eurogroup.

Με το ελληνικό ζήτημα ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε τόσο το τι έχει επιτευχθεί έως και σήμερα, όσο και τα επόμενα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων και ως εκ τούτου να προχωρήσει και η αξιολόγηση.



Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της υιοθέτησης των μέτρων από την Αθήνα, προκειμένου ακολούθως να υπάρξουν συζητήσεις για «μία σειρά συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα χρειαστούν λιγότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ αναφέρθηκε και στο δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η οποία όπως είπε «θα πρέπει να συζητηθεί εντός του επόμενου διαστήματος». Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, επανέλαβε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ήταν επιτυχημένη, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα δεν συζητήθηκε εκτενώς στο Eurogroup, αλλά φρόντισε να στείλει και σαφές μήνυμα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει «λίγο χρόνο» προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις οι οποίες απαιτούνται, ενώ ενέταξε το όλο θέμα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

Στις «δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τη δημοσιονομική ισορροπία» στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου ο Γάλλος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε «η ελληνική οικονομία έχει αυτή τη στιγμή καλύτερες προοπτικές από αυτές για τις οποίες φοβόμασταν πριν από μερικούς μήνες», ενώ τόνισε ότι «το θετικό νέο είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εξασφαλιστεί».

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Την «ομαλή διαδικασία εφαρμογής του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων», αναμένει το Eurogroup προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση της νέας υπό-δόσης των ένα δισ. ευρώ, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα:

«Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη διαδικασία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος υπό την εποπτεία του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Το Eurogroup αναμένει οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν με ομαλό τρόπο τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, βάσει του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων. Με αυτόν τον τρόπο θα «ελευθερωθεί» το ένα δισ. ευρώ από τον ESM.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα χρειαστούν περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν, ήδη, εξασφαλιστεί, βάσει του προγράμματος γι' αυτόν τον σκοπό.

Πρόκειται για κεφάλαια σαφώς λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το ελληνικό πρόγραμμα. Τα χρήματα θα δοθούν από τον ESM στο ΤΧΣ».

Τι έγινε πριν το Eurogroup

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αποκάλυψε ότι συζήτησε για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Μοσκοβισί έγραψε για την επικοινωνία που είχε με τον κ. Κατρούγκαλο στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

«Όσο καθυστερεί η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τόσο θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τον ESM», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το tweet του κ. Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος στο νέο Eurogroup ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι οι μέχρι τώρα συζητήσεις με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς είναι εποικοδομητικές.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, δεν έκανε κάποια δήλωση για την χώρα μας πριν από το Eurogroup, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο συνταξιοδοτικό

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα πριν το Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιμένουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και να εκταμιεύσουμε τα 2 δισ. ευρώ και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έτσι ώστε να εκταμιεύσουμε και την δεύτερη υποδόση ως τα μέσα Δεκεμβρίου», ανέφερε.

«Σημαντικό είναι ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου έτους και επίσης είναι σημαντική η πρόσφατη υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 με σκοπό να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όπως σημείωσε, «τώρα χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε το διάλογο με τις ελληνικές αρχές για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος».

Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, σημαντική είναι η κατάσταση στο συνταξιοδοτικό καθώς, όπως υπογράμμισε, «χρειάζεται να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο, λιγότερο κατακερματισμένο και ποιο δίκαιο συνταξιοδοτικό».

«Επιπλέον το ζήτημα αυτό έχει σημαντικές δημοσιονομικές προεκτάσεις», είπε.

Ντάισελμπλουμ: Το 2015 χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα

Λίγο αργότερα δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους είπε ότι το 2015 ήταν μια χρόνια «με θετικές και αρνητικές εξελίξεις».

Για τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ, θετική εξέλιξη αποτελούσε το γεγονός πως οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «εκτός μιας» -της Ελλάδας- κατάφεραν να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η αρνητική εξέλιξη του 2015 είναι πως «χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα» αλλά το πρόγραμμα «επανήλθε σε τροχιά». Ακόμη, όπως είπε, θεωρεί θετικό στοιχείο το γεγονός πως ακόμα και αν ακόμα υπάρχουν προβλήματα, η «οικονομική πλευρά» της Ευρωζώνης ανακάμπτει.

Στο «παζάρι» ασφαλιστικό και δημόσιο χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του Eurogroup θα τεθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να έρθει ο «μποναμάς» του 1 δισ. ευρώ, ενώ στο «παζάρι» μπαίνουν επίσης το Ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος που θα ανοίξουν τον δρόμο για την τελική αξιολόγηση των θεσμών.

Ο κύριος Τσακαλώτος αναμένεται να δεσμευτεί πως άμεσα θα εκπληρωθούν τα 13 προαπαιτούμενα που θα φέρουν το 1 δισ. ευρώ πριν την 31η Δεκεμβρίου, αλλιώς θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να τα ξαναδεί η χώρα μας γιατί η συγκεκριμένη δόση έχει «ημερομηνία λήξης».

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η τύχη των «κόκκινων δανείων» και ποιοι φορείς (funds) θα τα πάρουν στα χέρια τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μεταβιβαστούν μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών. Ούτως ή άλλως όμως, εγκαινιάζεται επισήμως και στη χώρα μας ο θεσμός της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που σημαίνει ότι η περίοδος της αθωότητας στις σχέσεις τραπεζών-δανειοληπτών πλέον τελείωσε.

Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης στο δημόσιο τομέα.

Το «πακέτο» των προαπαιτουμένων ολοκληρώνεται με τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, την επιλογή του διαδόχου της κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Για τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 18 Δεκεμβρίου) για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

newmoney


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο