Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Άρχισαν οι κατασχέσεις λογαριασμών για τους μεγαλοοφειλέτες των ταμείων

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Οι «φεσατζήδες » κατ' επάγγελμα μεγαλοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) που άρχισε από σήμερα να αποστέλλει ηλεκτρονικά κατασχετήρια προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ οι τράπεζες θα εκτελούν κάθε μέρα ως 600 ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Η λίστα των οφειλετών περιλαμβάνει περίπου 110.000 επιχειρηματίες που οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και απαξιώνουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτούς περίπου 100 οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι οφειλέτες με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ δεν έχουν ανταποκριθεί στα ενημερωτικά σημειώματα για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους η αν τις έχουν ρυθμίσει έχουν σταματήσει να πληρώνουν.


Οι αρρύθμιστες οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ελέγχουν τους λογαριασμούς των οφειλετών και ενημερώνουν το ΚΕΑΟ αν υπάρχει ποσό και το ύψος του ,το οποίο κατάσχεται. Υπενθυμίζουμε ότι αν πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας, το ακατάσχετο ανέρχεται σε 1250 ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να κατασχεθεί.

Μετά την απόδοση του κατασχεθέντος ποσού η καρτέλα του οφειλέτη, ανάλογα με το ύψος του ποσού, θα πιστώνεται αυτόματα από το σύστημα:

• με την εκτός ρύθμιση οφειλή κατά σειρά βεβαίωσης, εφόσον ο οφειλέτης, ή το αλληλέγγυα ευθυνόμενο φυσικό πρόσωπο, κατά του οποίου στρέφεται το κατασχετήριο, δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους πριν από την καταβολή του κατασχεθέντος ποσού.

• με την εκτός ρύθμιση οφειλή, με δυνατότητα πίστωσης τυχόν πλεονάζοντος ποσού με την τρέχουσα απαιτητή δόση, ακόμα και με επόμενες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης, ή το αλληλέγγυα ευθυνόμενο φυσικό πρόσωπο, κατά του οποίου στρέφεται το κατασχετήριο, έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους πριν από την καταβολή του κατασχεθέντος ποσού, αλλά έχουν προκύψει καταλογισμένες οφειλές εκτός ρύθμισης.

• με την τρέχουσα απαιτητή δόση, με δυνατότητα πίστωσης τυχόν πλεονάζοντος ποσού και με επόμενες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης, ή το αλληλέγγυα ευθυνόμενο φυσικό πρόσωπο, έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλής τους πριν από την καταβολή του κατασχεθέντος ποσού και δεν έχουν προκύψει καταλογισμένες οφειλές εκτός ρύθμισης.

Σε δεύτερη φάση στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ θα μπουν 80.000 οφειλέτες που δεν καταβάλλουν τις δόσεις της ρύθμισης. Οι κατασχέσεις είχαν παγώσει λόγω των capital controls και επανήλθαν από σήμερα δριμύτερες και μάλιστα ηλεκτρονικά χωρίς τη μεσολάβηση των δικαστικών επιμελητών.


newmoney

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο