Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Πήραν πίσω το μέτρο των αποδείξεων

Αλαλούμ φαίνεται να επικρατεί στο Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και το καθεστώς που θα επικρατήσει για το αφορολόγητο. 

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκε πως ειδική διάταξη του νομοσχεδίου θα επέβαλε βαρύ πρόστιμο σε όσους δεν φρόντιζαν να συγκεντρώνουν αποδείξεις κατά τη διάρκεια του 2015. 


Αναμένονται ανακοινώσεις για το ποια μέτρα τελικά θα επιβληθούν από το ΥΠΟΙΚ και τι θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματαΣυγκεκριμένα, η εν λόγω διάταξη του νομοσχεδίου όριζε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα. Οι αποδείξεις θα έπρεπε να καλύπτουν το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος. (Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, έπρεπε να δηλώσει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ. Εφόσον δεν το κάνει, θα του επιβαλλόταν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση θα επιβαλλόταν πρόσθετος φόρος 220 ευρώ). 

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρευσαν ότι η διάταξη με τις αποδείξεις τελικώς θα αποσυρθεί. Αναμένονται ανακοινώσεις για το ποια μέτρα τελικά θα επιβληθούν από το ΥΠΟΙΚ και τι θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα. 

Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη με την οποία από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως ενός ύψους του εισοδήματός τους, π.χ. 10%, το οποίο όμως αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

 Παράλληλα στο νομοσχέδιο που προωθείται περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν τα εξής:

- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση ΦΕ έως τις 30/6

- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

- Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου

- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015, δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.


zougla


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο