Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τι κρύβει η κόντρα Τσίπρα - Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οδηγείται το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, και ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται εκ νέου σε κρίσιμο σημείο.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ο Σόιμπλε, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι εποικοδομητικός», βάζοντας εκ νέου φωτιά στο πολιτικο – οικονομικό σκηνικό.

Προκλητικός όπως πάντα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κάλεσε, παράλληλα, την ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος.
«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε (σ.σ το μνημόνιο). Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ' όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», ανέφερε ο Σόιμπλε, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου - εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στη συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους - διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».
Χρησιμοποίησε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς τη στάμνα: "Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για τη στάμνα"».
Αφορμή για τις νέες απειλές του Σόιμπλε στάθηκαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητη, κρίνοντας ότι η στάση του Ταμείου «δεν είναι εποικοδομητική».
Συνεχίζοντας σε επικριτικό τόνο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το Ταμείο ότι ζητάει «παράλογα» πράγματα τόσο από την Ελλάδα, με σκληρές μεταρρυθμίσεις, όσο και από την ΕΕ, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Ο συμβιβασμός γίνεται στη μέση του δρόμου. Το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο πρόγραμμα. Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.
«Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να "κρατήσει τη στάμνα γερή". Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.
Και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».

Σχέδιο «έξωσης» του ΔΝΤ
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και η σκληρή απάντηση του Σόιμπλε μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρηθούν. Πίσω από τη σύγκρουση κρύβεται έντονο παρασκήνιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να εντείνει τις προσπάθειες για απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να καταστεί μία αμιγώς «ευρωπαϊκή υπόθεση».
Τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά προς αυτή την κατεύθυνση έριξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, όταν δήλωνε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δανειακό πρόγραμμα της χώρα μας.
Σε μια περίοδο, που το ΔΝΤ , ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ελλάδας, σε πολλούς προξένησε μεγάλη απορία η στάση αυτή του υπουργού Επικρατείας.
Τι συμβαίνει στα αλήθεια...
Η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται με μια άκρως σκληρή στάση σε ζητήματα που αυτή τη στιγμή «καίνε» στην κυριολεξία: Στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Βερολίνο, καθώς τυχόν απομάκρυνσή του από το ελληνικό πρόγραμμα θα σημάνει περαιτέρω επιβάρυνση για τη Γερμανία, κάτι το οποίο ουδόλως θέλει να σκέφτεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο