Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.


Στεγάζεται σε ισόγειο κτήριο με μεγάλη αυλή, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λόφου της Καδμείας. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει τέσσερις μεγάλες αίθουσες, τον προθάλαμο και την αυλή του κτηρίου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι στεγάζουν εργαστήρια συντήρησης ευρημάτων, αποθήκες και τα γραφεία της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία υπάγεται το μουσείο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του μουσείου αποτελεί ο μεσαιωνικός πύργος, κατάλοιπο της φράγκικης οχύρωσης της Θήβας, που έχει ενσωματωθεί στην αυλή και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. Πιστεύεται ότι αποτελούσε τμήμα του κάστρου, που κτίστηκε το 1278 από τον άρχοντα της Θήβας, Νικόλαο Β΄ de Saint-Omer. Στην ίδια θέση τοποθετούνται από την παράδοση και οι «Βορραίαι» πύλες του αρχαίου τείχους της πόλης.

Στις δραστηριότητες του μουσείου περιλαμβάνονται οι καταγραφές και η ταύτιση παλαιών αντικειμένων με βάση τα ευρετήρια καταγραφής, η οργάνωση σε βάση δεδομένων και η φωτογραφική τεκμηρίωση των αντικειμένων, ο καθαρισμός και η συντήρηση παλαιών και νέων κινητών ευρημάτων, καθώς και οι συστηματικές μεταφορές αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των εργασιών για την οικοδόμηση του νέου μουσείου. Στους χώρους του μουσείου φιλοξενούνται κατά καιρούς αρκετές από τις δραστηριότητες της Θ΄ Εφορείας, όπως διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.



Προβολή Θηβαικού Πολιτισμού

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο