Τι περιέχει το έγγραφο του Wikileaks
Το πρώτο έγγραφο που αφορά την Ελλάδα
Η δημοσίευση των εγγράφων απο το Wikileaks άρχισε ταυτόχρονα από 5 μεγάλες εφημερίδες (New York Times, El Pais, The Guardian, Spiegel, Le Monde) οι οποίες είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο υλικό εδώ και αρκετό καιρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα wikileaks είναι πολλές φορές μη-προσβάσιμη λόγω μαζικής επίθεσης Dos (Denial of service attack). Προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί κάποιο τηλεγράφημα απο και προς τις πρεσβείες Αθηνών και Λευκωσίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας απο όπου και προέρχεται το τηλεγράφημα που παραθέτουμε πιο κάτω. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τα "ελληνικά" έγγραφα είναι συνολικά 2.234 και αφορούν απόρρητα τηλεγραφήματα από και προς τις αμερικανικές πρεσβείες Αθηνών (1313), Λευκωσίας (849) και το προξενείο Θεσσαλονίκης (72).
Βλέπε γράφημα παρακάτω:
Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο (25/2/2010), το οποιο υπογράφει κάποιος Jeffrey..
Thursday, 25 February 2010, 11:05
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 05 ANKARA 000302
SIPDIS
DEPARTMENT FOR EUR/SE
EO 12958 DECL: 02/21/2020
TAGS PREL, PARM, MNUC, MASS, IR, TU
SUBJECT: U/S BURNS' FEBRUARY 18 MEETINGS WITH U/S
SINIRLIOGLU
REF: ANKARA 263
Classified By: AMB James F. Jeffrey, for reasons 1.4 (b,d)
Summary
In a tense conversation, a senior US envoy presses Turkish officials to support US-led action to convince the Iranian government that it is on the wrong course. The Turks insist their mediation efforts are the best way forward but are forced to concede that most countries in the region see Iran as a threat. Key passage highlighted in yellow.
Read related article 1. (C) Summary: During February 18 "Shared Vision and Structured Dialogue" meetings in Ankara, Turkish MFA Undersecretary Sinirlioglu:
-- Appealed for "simultaneity" between Armenian Protocols ratification and the Minsk Process; -- Registered increasing GoT dissatisfaction with Iraqi PM Malaki; -- Expressed hope USF-I CG Odierno's engagement would elicit substantive cooperation from the KRG against the terrorist PKK; -- Urged higher profile USG involvment in the Cyprus reunification talks, and; -- Confirmed GoT interest in further dialogue on missile defense.
End Summary.
Μετάφραση
Περίληψη
Σε μια τεταμένη συζήτηση, ανώτερος απεσταλμένος των ΗΠΑ πιέζει τους Τούρκους αξιωματούχους να υποστηρίξουν την δράση των ΗΠΑ για να πείσουν την ιρανική κυβέρνηση ότι είναι σε λάθος πορεία. Οι Τούρκοι επιμένουν ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες τους είναι ο καλύτερος τρόπος προώθησης, αλλά αναγκάζονται να παραδεχθούν παράλληλα ότι οι περισσότερες χώρες της περιοχής βλέπουν το Ιράν ως απειλή. Βασικά συμπεράσματα επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο 1. (C) Περίληψη: Κατά τη διάρκεια της 18ης Φεβρουαρίου "κοινού οράματος και δομημένου διαλόγου» συναντήσεις στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Υφυπουργός Sinirlioglu:
- Έκκληση για «ταυτόχρονη» επικύρωση των πρωτοκόλλων μεταξύ Αρμενίας και της Λευκορωσίας - Καταγεγραμένη και αυξανόμενη δυσαρέσκεια Got με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Malaki - Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η εμπλοκή USF-I CG Οντιέρνο θα μετουσιωθεί σε ουσιαστική συνεργασία με την KRG κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ - - Κατεπείγουσα μεγαλύτερη συμμετοχή του προφίλ USG στις συνομιλίες επανένωσης της Κύπρου - επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για περαιτέρω διάλογο πάνω στο θέμα της πυραυλικής άμυνας.
Τέλος Περίληψη.
EU, CYPRUS and GREECE
---------------------
9. (C) Sinirlioglu said Turkey's EU accession is being obstructed by the politically motivated objections of several member states, notably France, Austria and Cyprus. He reserved special criticism for President Sarkozy. He accused France of changing the rules mid-game. He contended French opposition to Turkey's membership is "deepening the cultural divide" between Christian Europe and the Muslim world: "A wider audience is watching this."
10. (C) He regretted perceived Greek Cypriot complacency regarding the island's reunification talks: EU "membership makes them invulnerable." Greek Cypriots, he said, want the world to forget the progress achieved by the Annan Plan in 2004. They pretend relations between the island's two communities are an internal affair, even though, by treaty, it's been an international issue for 50 years. Talat's cross-voting proposal, Sinirlioglu continued, should have been a breakthrough, but the Greek Cypriots failed to react. Downer is frustrated, Sinirlioglu alleged, and so are the Turkish Cypriots. He implied the island's Turkish community would register its frustration by voting out Talat as TRNC "president" in April. He renewed Turkey's appeal for higher profile direct USG involvement in the negotiations.
11. (C) Sinirlioglu welcomed Greek PM Papandeou's belated response to Erdogan's October 30 letter seeking a frank new discussion of the two neighbors' several long-running disputes. He conceded Papandreou's delay is understandable in light of his likely preoccupation with Greece's acute financial crisis. Based on Papandreou's response, Sinirlioglu said, Turkey expects to begin new talks with Greece soon.
Μετάφραση
9. (C) O Sinirlioglu δήλωσε ¨οτι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. παρεμποδίζενται από τις πολιτικά υποκινούμενες αντιρρήσεις αρκετών κρατών μελών, ιδίως της Γαλλίας, Αυστρίας και Κύπρου. Ο επίτροπος επιφύλασε δριμή κριτική για τον Πρόεδρο Σαρκοζί. Κατηγόρησε τη Γαλλία οτι αλλάζει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού. Υποστήριξε επίσης ότι η γαλλική αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας οφείλετε «στην εμβάθυνση του πολιτισμικού χάσματος" μεταξύ των χριστιανών της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου ". Ένα ευρύτερο κοινό το παρακολουθεί αυτό"
10. (Γ) Είναι λυπηρό το γεγονός που γίνεται αντιληπτό ο εφησυχασμός της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά τις συνομιλίες επανένωσης της νήσου: Η συμμετοχής τους στην ΕΕ "τους καθιστά άτρωτους." Οι ΕλληνοΚύπριοι, προσέθεσε, θέλουν ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το Σχέδιο Ανάν το 2004. Παριστάνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού σαν μια εσωτερική υπόθεση, έστω και αν βάση της συνθήκης, αυτό είναι ένα διεθνές ζήτημα, για 50 χρόνια. Συνεχίζοντας ο Sinirlioglu αναφέρει ότι η πρόταση για δημοψήφισμα απο τον Ταλάτ, θα έπρεπε να είχε μια σημαντική αντίδραση απο μεριάς ελληνοκυπρίων, αλλά η αντίπερα πλευρά απέτυχε να αντιδράσει επ'αυτού. Ο Ντάουνερ (Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ) είναι απογοητευμένος, ισχυρίστηκε ο Sinirlioglu , το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Επισήμανε ότι η τουρκική κοινότητα της νήσου θα εκφράσει την απογοήτευσή της ψηφίζοντας τον Ταλάτ ως "πρόεδρο" της ΤΔΒΚ , τον Απρίλιο. Επανέλαβε δε την έκκληση της Τουρκίας για την μεγαλύτερη ανάγκη άμεσης συμμετοχής της USG στις διαπραγματεύσεις.
11. (C) Ο Sinirlioglu χαιρέτισε την εκπρόθεσμη απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Papandeou στην επιστολή του Ερντογάν που εστάλει την 30η Οκτωβρίου αναζητώντας μια ειλικρινή νέα συζήτηση επι των μακροχρόνιων »διαφορών των δύο γειτόνων. Δέχτηκε την καθυστέρηση της απάντησης του Παπανδρέου με κατανόηση, στηριζόμενος στην πιθανή ενασχόληση του με την οξεία οικονομική κρίση στην Ελλάδα. βασιζόμενος στην απάντηση του Παπανδρέου, ο Sinirlioglu προσέθεσε, ότι η Τουρκία αναμένεται να αρχίσεί νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.
Jeffrey
Αναφορές σε Τουρκία και ΠΓΔΜ
Τηλεγράφημα αναφέρει ότι σε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με Γάλλους πολιτικούς, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, ένας από τους τελευταίους σε αυτή φέρεται να "εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι 'πιο σταθερή' και θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διένεξη με τη 'Μακεδονία΄για το θέμα του ονόματος. Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Γκόρντον (ο υφυπουργός Εξωτερικών) φέρεται να συμφώνησε πως είτε μια πιο ισχυρή Συντηρητική κυβέρνηση [στην Ελλάδα] είτε μία Σοσιαλιστική θα αποτελούσε έναν πιο ευέλικτο εταίρο στις διαπραγματεύσεις.
Εξέφρασε δε, την ελπίδα πως αν η διεθνής κοινότητα έπειθε τη "Μακεδονία" να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ανάγκη αλλαγής διαβατηρίων, θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος.
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά και στην Τουρκία και στις σχέσεις της με την Ε.Ε.. Ο Γκόρντον αναφέρει πως η Τουρκία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο και δεν προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις διότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν πως το αίτημα για είσοδο της χώρας τους στην Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν επειδή οι Τούρκοι δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο Γκόρντον πρόσθεσε πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ποσοστό κάτω του 30% των Τούρκων πιστεύει πως η χώρα τους θα αποκτήσει την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε..
Τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Der Spiegel αποκαλύπτουν ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο.
Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και "περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν". Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: "Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται". Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
«Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο Αχμέτ Νταβούτογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.
Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σεράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο.
RAMNOUSIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.