Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks




Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζει

ο Τζούλιαν Ασάνζ

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τη Σουηδία.



Ο 39χρονος Αυστραλός αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.



Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και μία κατηγορία για βιασμό, για πράξεις του τον Αύγουστο του 2010", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας του Λονδίνου.



Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στις 9.30 (ώρα Βρετανίας και GMT) κατόπιν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.



Θα προσαχθεί εντός της ημέρας σε δικαστήριο του Γουέστμίνστερ στο Λονδίνο.



Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Ασάντζ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του πελάτη του να παραδοθεί στις βρετανικές Αρχές.



Ο δικηγόρος του Ασάνζ τόνισε ακόμα ότι ο πελάτης του ήθελε να μάθει περισσότερα για τις κατηγορίες που του προσάπτουν και να αποκαταστήσει το όνομά του.



Αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του "είναι αβάσιμες" και ότι το γεγονός ότι "βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό".



Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία και επισημαίνοντας τις "εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ".



Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.



Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.



Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.



Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα ο ιστότοπος Wikileaks έχει φέρει στο φως εκατομμύρια αμερικανικά απόρρητα έγγραφα για σχεδόν όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα.



Εκπρόσωπος του ιστότοπου WikiLeaks ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ δεν μεταβάλλει τα σχέδια για τη δημοσίευση νέου υλικού.



Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ιστότοπος θα συνεχίσει να επιχειρεί από το Λονδίνο και αλλού.





 
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο