Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΚΕΠΚΑ: Στην αποπληρωμή δανείων και καρτών το δώρο


Σε ανελαστικές δαπάνες θα κατευθυνθεί το 60% του δώρου του Χριστουγέννων (για όσους το λάβουν), με τις μισές περίπου εξ αυτών να αφορούν σε αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).




Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το ποσοστό του 14ου μισθού που προορίζεται για τραπεζικές υποχρεώσεις είναι κατά 9% μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι.



Αλλο χαρακτηριστικό των ευρημάτων είναι πως στα χαμηλά εισοδήματα (έως 1.000 ευρώ) η αποταμίευση αυξάνεται κατά 6,5%, κάτι, που σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτυπώνει την ανησυχία που προκαλεί στους καταναλωτές η οικονομική κρίση. Ωστόσο, το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε κατά δύο μονάδες στα μεσαία εισοδήματα (έως και 2.000 ευρώ) και παρέμεινε σταθερό για τα υψηλά (από 2.000 ευρώ και άνω). Μειώσεις από 0,5% έως 2,5% παρουσιάζουν τα ποσοστά που θα καταναλωθούν για την ένδυση, τη διασκέδαση, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τα τυχερά παιχνίδια και την αγορά οικιακών συσκευών. Μεγαλύτερη είναι η μείωση (4%), που αφορά στα ταξίδια, με τη σημαντικότερη, κατά περίπου 10%, να παρουσιάζεται στα υψηλά εισοδήματα (από 14,21% πέρυσι σε 4,67% φέτος).



Η έρευνα του ΚΕΠΚΑ διεξήχθη στο διάστημα 15-30 Νοεμβρίου με 554 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων 356 τηλεφωνικά και προσωπικές συνεντεύξεις και 198 μέσω Διαδικτύου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο