Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η Θήβα αποκαλύπτει τους θησαυρούς της


Γενέτειρα του ∆ιονύσου και του Ηρακλή, του Οιδίποδα και της Αντιγόνης, του Πινδάρουκαι του Ησιόδου, του Επαµεινώνδα και του Πελοπίδα, ήταν η µόνη τριθάλαττος στην κεντρική Ελλάδα, όπως έγραφε ο Στράβων. Χαρισµατική, λόγω της θέσης και της ευφορίας της. Στη γη της γεννήθηκε η αρχαιότερη ίσως συνοµοσπονδία της αρχαιότητας και είναι εκείνη που ίδρυσε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας –την πόλη της Μεσσήνης. Όταν η Τίρυνθα περί το 2700 π.Χ. ήταν µόλις 60 στρέµµατα, εκείνη έφτανε τα 200.




Πρωταγωνίστρια σε έναν από τους σπουδαιότερους µυθικούς κύκλους, η Θήβα αποκαλύπτεται. Και µπορεί τα τελευταία χρόνια το µουσείο της να παραµένει κλειστό –ανοίγει το 2013 ανακαινισµένο–, όµως οι θησαυροί της δεν παραµένουν πλέον αθέατοι στο ευρύ κοινό, καθώς κατάφεραν να χωρέσουν στη φετινή πολυτελή έκδοση του Ιδρύµατος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG (εντάσσεται στον Κύκλο των Μουσείων) που είναι αφιερωµένη στο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» και την οποία επιµελήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι Εκδόσεις Ολκός.

«Η Θήβα είναι µια περιοχή που πλούτισε όσο λίγες την ελληνική τέχνη, ιστορία και µυθολογία µε θεούς, ήρωες και καθηµερινούς ανθρώπους που συνθέτουν το παζλ της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς. Αυτή η έκδοση έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου του µουσείου µε τη φιλοδοξία να λειτουργήσει συµπληρωµατικά στο έργο της επανέκθεσης, που θα εκσυγχρονίσει το µουσείο και θα το κάνει πιο προσιτό στο κοινό του», επεσήµανε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Τηλέµαχος Χυτήρης.

Ανατολίτικοι σφραγιδοκύλινδροι –η µόνη µεγάλη οµάδα µνηµείων του είδους που έχουν βρεθεί δυτικά του Αιγαίου και ταξίδεψαν από τη Μεσοποταµία και το Αφγανιστάν.

Κοσµήµατα από λαζουρίτη. Η µεγαλύτερη γνωστή συλλογή ενεπίγραφων αµφορέων και σφραγισµάτων σε Γραµµική Β΄ και η τρίτη σε µέγεθος σειρά πινακίδων µετά την Πύλο και την Κνωσό. Μοναδικές στην ηπειρωτική Ελλάδα πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες από την Τανάγρα.

Επιτύµβιες στήλες από σκούρο βοιωτικό λίθο µε εγχάρακτους πολεµιστές εν ώρα µάχης. Κούροι από το ιερό του Απόλλωνος στο Πτώο. Αρχαϊκές φρουτιέρες κοσµηµένες µε πουλιά. Εκπληκτικές Ταναγραίες που σώθηκαν στα έγκατα της γης από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων είναι µερικά µόνο από τα εντυπωσιακά ευρήµατα που διηγούνται την ιστορία της Θήβας. Της πόλης που ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Κάδµο, όταν έφτασε στην Ελλάδα αναζητώντας την κλεµµένη από τον ∆ία αδελφή του Ευρώπη, και της οποίας τα απόρθητα τείχη έχτισαν οι Βοιωτοί ∆ιόσκουροι, Ζήθος και Αµφίων. Όλα τούτα τα µυστικά της βοιωτικής γης µε τους πλούσιους µύθους και την ακόµη πλουσιότερη ιστορία αποκαλύπτει µέσα από το γλαφυρό κείµενό του ο προϊστάµενος της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βασίλης Αραβαντινός, ενώ τις φωτογραφίες των εκθεµάτων του µουσείου, που µοιάζουν σχεδόν τρισδιάστατες, υπογράφει ο Σωκράτης Μαυροµµάτης.







Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο