Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανατροπή του Ανδρέα το ‘81



CIA, Ανδρέας Παπανδρέου, Μιχάλης ΙγνατίουΗ CIA «έτρεμε» το χαρακτήρα του και σκεφτόταν να επέμβει

Λίγο πριν τις εκλογές του 1981 οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν με τρόμο το ενδεχόμενο νίκης του Παπανδρέου, επειδή τον θεωρούσαν εξαιρετικά βλαπτικό για τα συμφέροντά τους, σε σημείο που εξέταζαν και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος.



Αυτά αποκαλύπτει το βιβλίο «CIA: Ο απόρρητος φάκελος για τον Ανδρέα» του δημοσιογράφου-ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μ. Ιγνατίου και του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Μ. Ευρυβιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.



Οι ΗΠΑ προτιμούσαν να κερδίσει τις εκλογές του ο Γεώργιος Ράλλης ενώ ο μόνος σταθεροποιητικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, ήταν γι αυτούς μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.



Η CIA θεωρούσε τον Παπανδρέου «παρανοϊκό» και «νευρωτικό» αλλά «ευφυή» ωστόσο ικανό να παραπλανήσει τους πάντες.



Μάλιστα σε ένα από τα τηλεγραφήματα οι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας σημείωναν πως «Ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά μας για τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις μας θα ήταν, πιθανόν, εξασφαλισμένα με μια στρατιωτική ή πολιτική δεξιά κυβέρνηση».



Όπως αναφέρεται ο πράκτορας Γκας Λάσκαρης Αβρακότος εκμυστηρεύτηκε στον παραγωγό του CΒS Τζορτζ Κράιλ ότι έλαβε εντολή από την Ουάσιγκτον να ενημερώσει τους δικτάτορες της Ελλάδας πως επιθυμία του προέδρου Τζόνσον ήταν να αποφυλακιστεί ο Παπανδρέου, που είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, και πως πέραν της επίσημης θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης «τους συμβούλευσε να τον σκοτώσουν».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο