Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Στα 1.000 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Εξαρση λαθρεμπορίου και νοθείας στα καύσιμα προκαλεί η οικονομική ύφεση, αλλά και έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, πυροδοτεί η αυξημένη φορολογία. Αυτά προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ και της ΓΣΕΒΕΕ τόνισαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, ενώ προχώρησαν και σε καταγγελίες για ατολμία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Χ. Μαυράκης έκανε γνωστό ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εν μέρει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίσει φέτος στα 980 με 1.000 ευρώ τα χίλια λίτρα από 650 έως και 700 ευρώ πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή, το κόστος θα είναι αυξημένο κατά 42%.

Νοθεία
Αίσθηση, όμως, προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του μέλους της ΠΟΠΕΚ Γ. Ασμάτογλου για νοθεία της βενζίνης με βιοαιθανόλη (βιοκαύσιμο) από το 30% των πρατηρίων. Οπως είπε «το προϊόν έρχεται παράνομα στη χώρα μας από Ιταλία και Βουλγαρία και επιτήδειοι λόγω του χαμηλού κόστους (0,50 ευρώ το λίτρο) το νοθεύουν με τη βενζίνη κερδίζοντας έτσι πολύ περισσότερα χρήματα.
Ο κ. Μαυράκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ, αλλά με την επιδότηση των χαμηλόμισθων και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων, προκειμένου να κλείσει η «μαύρη» τρύπα των 400 με 500 εκατ. ευρώ της φοροδιαφυγής.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ είπε ότι «το λαθρεμπόριο και η νοθεία είναι σε έξαρση λόγω της οικονομικής ύφεσης καθώς και της ανυπαρξίας μέτρων αντιμετώπισής τους».
Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της μη εγκατάστασης συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια και στα άλλα στάδια διακίνησης των καυσίμων, λέγοντας μάλιστα πως «δεν το θέλει το σύστημα». Ανάλογη επισήμανση έκανε και ο κ. Ασημακόπουλος: «Το πολιτικό σύστημα διαχρονικά κλείνει το μάτι στο λαθρεμπόριο», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ περιέγραψε τρόπους λαθρεμπορίας και με το ναυτιλιακό καύσιμο, όπως για παράδειγμα, οι εικονικές εξαγωγές πετρελαίου, ενώ κατήγγειλε και τη συμμετοχή κρατικών λειτουργών στην παράνομη διακίνηση.
Επίσης οι πρατηριούχοι εκτιμούν αύξηση του λαθρεμπορίου και από την απόφαση της κυβέρνησης, ώστε οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για θέρμανση. Εφεραν ως παράδειγμα, περιπτώσεις όπου σε πολυκατοικίες συστεγάζονται γραφεία και κατοικίες.
Παράνομοι τρόποι
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Σ. Μελίδης εξήγησε πως «όσο η ύφεση συνεχίζεται και δεν λαμβάνονται μέτρα οι υγιείς επιχειρήσεις είτε αναγκάζονται να κλείσουν είτε να ακολουθήσουν παράνομους τρόπους επιβίωσης». Εξάλλου, η ΠΟΠΕΚ ζήτησε μείωση των φόρων στις βενζίνες, λέγοντας ότι στο επτάμηνο το δημόσιο εισέπραξε 2,64 δισ. ευρώ από τον ΕΦΚ, έναντι 3,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι βενζινοπώλες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα με την έκρηξη ληστειών στα πρατήριά τους, αλλά και με τα λουκέτα. Τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει πάνω από 1.100 βενζινάδικα, και ο τζίρος τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει κατά 50%.

Polis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο