Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Φωτογραφική επιμέλεια RaniaPT
Στη κορυφή του λόφου Νησί του Παραλίου Άστρους στέκεται ο ακοίμητος φρουρός του Αργολικού κόλπου το Κάστρο των  Ζαφειρόπουλων, βιγλάτορας του Μυρτώου πελάγους και της οροσειράς του Πάρνωνα, η κορωνίδα του τόπου.
Η παρουσία του ξεκινά από το Τείχος των Αιγινητών το 424 π.χ., η οχυρωματική θέση του έδινε δυνατότητα οπτικής επαφής και φυσικά επικοινωνίας με φωτιές (φρυκτωρίες) με την Ακρόπολη των Μυκηνών, το κάστρο της Ωριάς που βρίσκεται σε λόφο ΝΑ από το Ξεροκάμπι  και με το κάστρο  Οριώντα  ή Ρέοντα στα Δ του Τυρού πλησίον της Παλαιοχώρας.Ανακατασκευάζεται και παίρνει το όνομα  «Castello della estella» (estellaσημαίνει  Άστρο) το 1256 μ.Χ. από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο την εποχή της Φραγκοκρατίας στο Μοριά, όπου και διέμενε ο Ενετός διοικητής της περιοχής.


Στις αρχές της επανάστασης του 1821 επιστρέφουν από το εξωτερικό οι 3 αδελφοί Ζαφειρόπουλου, ο Παναγιώτης επονομαζόμενος και  «Άκουρος»επειδή είχε ορκιστεί να μην κόψει τα γένια και τα μαλλιά του πριν ελευθερωθεί η Πατρίδα, ο Κωνσταντίνος και ο Ιωάννης, φλογεροί πατριώτες μόλις μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία επέστρεψαν στο τόπο τους να δώσουν τον –νυν υπέρ πάντων αγώνα-. Ο μετέπειτα θρυλικός Στρατηγός «Άκουρος» ιδιοφυής και οξυδερκής πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης του τόπου, στρατιωτικός-πολιτικός διοικητής της επαρχίας Αγίου Πέτρου (σημερινοί Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), συλλαμβάνει την ιδέα να ξαναφτιάξει εκ θεμελίων το «Castello della estella» του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου και πράγματι αρχίζει να το κατασκευάζει το 1824 με έξοδα της οικογενείας του, διαβλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχε η περιοχή από τον Ιμπραήμ και τους Αιγυπτίους του.

Το μεγαλείο της οικογένειας Ζαφειρόπουλου ήταν ότι το φρούριο συνέχισε να κατασκευάζεται και μετά την αιχμαλωσία των δύο αδελφών, του Παναγιώτη και στη συνέχεια του Κωνσταντίνου το 1825 στη μάχη στο Κρεμμύδι της Μεσσηνίας, από τον τρίτο αδελφό της οικογένειας τον Ιωάννη και περατώθηκε το 1826 ταυτόχρονα σχεδόν με την απελευθέρωση των δύο προαναφερόμενων αδελφών με ανταλλαγή αιχμαλώτων (με τους Σεχνιτσίπ -γιούς  πλούσιου Τούρκου της Τριπολιτσάς-).

Το κάστρο είναι τετράπλευρο αμυντικό συγκρότημα με πύργους, έχει 3 κατοικίες που καθεμία αντιστοιχεί στα αδέλφια Ζαφειρόπουλου και είναι δείγμα αρχιτεκτονικής της αντίστοιχης περιόδου.
*Το φρούριο στη μεγάλη στιγμή της ιστορίας του αντιμετώπισε 8.000 στρατό του Ιμπραήμ στις 5-6 Αυγούστου 1826, που υπό τον Σουλεϊμάν Πασά είχαν έρθει να καταστρέψουν την περιοχή. Οι αμυνόμενοι έγκλειστοι του Κάστρου υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου «Άκουρου» , αμύνθηκαν ηρωικά -υπέρ βωμών και εστιών- και αντεπετέθηκαν  στη πεδιάδα προ του φρουρίου αναγκάζοντας τα Αιγυπτιακά στρατεύματα σε υποχώρηση (-λυσσών ο Ιμπραήμ για την αποτυχία του- όπως περιγράφει ο ιστορικός Σπηλιάδης), δίνοντας ελπίδα στο απογοητευμένο Έθνος και σωτηρία στον κατατρεγμένο πληθυσμό της περιοχής . Κατά τον Κολοκοτρώνη το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων έμεινε το μόνο άπαρτο στη Πελοπόννησο και αυτή ήταν η πρώτη νίκη των Ελληνικών στρατευμάτων εναντίον του Ιμπραήμ*.
Πληροφορίες astrosparalio
Πηγή ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
paysanias

αἰέν ἀριστεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο