Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Εργατικό ατύχημα με θύματα μετανάστες εργάτες γης στην Θήβα. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία Κυριακή 12 Ιουνίου 2016.

Στις 5 Οκτωβρίου 2015  ένας  πενταμηνίτης εργαζόμενος , («ωφελούμενος» των προγραμμάτων απασχόλησης της «πρώτη φορά αριστερά» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μεγάρων τραυματίστηκε βαριά στη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων, όμως το περιστατικό δεν τράβηξε αρχικά τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι που η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, με την οποία ζητά να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος. Ο τραυματισμένος εργάτης απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε , δεν είχε εκπαιδευτεί και φυσικά δεν αμειβόταν ανάλογα με την επικινδυνότητα της εργασίας.
Στις 10 Ιουνίου 2016 ( προχθές),στην Θήβα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βαγίων εργοδότης που απασχολεί εργάτες γης στη συγκομιδή κρεμμυδιών ανέβασε τριάντα άτομα σε καρότσα για να τους μεταφέρει στους αγρούς. Όπως, καταγγέλλουν οι ίδιοι έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργατών. Σε μια στροφή έφυγε από το δρόμο, ανατράπηκε η καρότσα και οι εργάτες βρέθηκαν μέσα σε ένα κανάλι με νερό. Δέκα εργάτες κατέληξαν στο νοσοκομείο με βαριά κατάγματα στα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο. Οι εργάτες γης ζητάνε την δίωξη του αφεντικού και την περίθαλψη όλων χωρίς εμπόδια. Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες Στις 5 Οκτωβρίου 2015  ένας  πενταμηνίτης εργαζόμενος , («ωφελούμενος» των προγραμμάτων απασχόλησης της «πρώτη φορά αριστερά» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μεγάρων τραυματίστηκε βαριά στη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων, όμως το περιστατικό δεν τράβηξε αρχικά τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι που η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, με την οποία ζητά να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος.  Ο τραυματισμένος εργάτης απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε , δεν είχε εκπαιδευτεί και φυσικά δεν αμειβόταν ανάλογα με την επικινδυνότητα της εργασίας.
  Στις 10 Ιουνίου 2016 ( προχθές),στην Θήβα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βαγίων εργοδότης που απασχολεί εργάτες γης στη συγκομιδή κρεμμυδιών ανέβασε τριάντα άτομα σε καρότσα για να τους μεταφέρει στους αγρούς. Όπως, καταγγέλλουν οι ίδιοι έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργατών. Σε μια στροφή έφυγε από το δρόμο, ανατράπηκε η καρότσα και οι εργάτες βρέθηκαν μέσα σε ένα κανάλι με νερό. Δέκα εργάτες κατέληξαν στο νοσοκομείο με βαριά κατάγματα στα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο. Οι εργάτες γης ζητάνε την δίωξη του αφεντικού και την περίθαλψη όλων χωρίς εμπόδια. Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης και ρατσισμού τύπου Μανωλάδας σε βάρος των μεταναστών εργατών, με μεροκάματο 5-10 ευρώ για δώδεκα ώρες απασχόλησης.
  Ανάμεσα στα δύο αυτά εργατικά ατυχήματα  αμέτρητοι εργάτες/τριες είτε «ικανοποιητικά» αμειβόμενοι και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα ,όπως για παράδειγμα οι  4 νεκροί εργάτες στα Ελληνικά  Πετρέλαια τον Μάιο του 2015, είτε μετανάστες εργάτες χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία σχεδόν φωνή υποστήριξης ,  είτε «ωφελούμενοι» πενταμηνίτες που εργάζονται στην ουσία εκτός εργατικού δικαίου και ανασφάλιστοι, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον αγώνα για το μεροκάματο και (όσο ξύλινο και αν ακούγεται) στο βωμό του κέρδους των αφεντικών. Είτε είναι τεράστιες πολυεθνικές επιχειρήσεις είτε ιδιοκτήτες γης που εκμεταλλεύονται μετανάστες είτε ακόμα και ο κρατικός μηχανισμός , στο μόνο ερώτημα που τους απασχολεί , την μείωση της κερδοφορίας τους , η απάντηση  τους είναι κοινή .  Μειώσεις μισθών ,ελαστικές μορφές εργασίας ,εντατικοποίηση και καθημερινή έκθεση σε κίνδυνο , μαύρη, ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

 Η μόνη δική μας απάντηση μπορεί να είναι οι κοινοί, ακηδεμόνευτοι, αυτό-οργανωμένοι αγώνες απέναντι στις ορέξεις και τις μεθόδους των καπιταλιστών. Οι κοινοί αλληλέγγυοι αγώνες ντόπιων και ξένων εργατών/τριών. Για αυτούς τους  λόγους η "ΣΦΗΝΑ" συμμετείχε στο Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώσε  η ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ,  η ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ -Η ΕΝΟΤΗΤΑ και  ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, για το τραυματισμό των εργατών γης στη Θήβα την Κυριακή 12 Ιούνη  στις 7μμ. Η προσυγκέντρωση ήταν Πλατεία Αγ. Θεοδώρων, Σ/Μ Γαλαξίας και ακολουθήσε πορεία προς την κεντρική πλατεία της Θήβας. Η εκμετάλλευση δεν είναι ζήτημα φυλετικό, αλλά ταξικό. Είναι χρέος μας να είμαστε πάντα όλοι/ες  εκεί δίπλα στους εργάτες. 

Σφήνα Θήβας


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο