Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Πώς έγινε το τραγικό ναυάγιο στη Σάμο: Πιο πιθανή αιτία η υπερφόρτωση

Ακόμη μια τραγωδία με θύματα μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον σοκάρει την Σάμο και την Ελλάδα, καθώς, 22 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί και άλλο.

Πιο πιθανή αιτία η υπερφόρτωση του πλοίου

Οπως όλα δείχνουν αιτία για το τραγικό δυστύχημα ήταν η υπερφόρτωση του πλοίου, καθώς, οι δουλέμποροι θέλησαν να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούσαν την ανάγκη των ανθρώπων αυτών να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε μια πορεία προς την Ευρώπη.


Στο 12μετρο σκάφος που πιθανότατα να μπορούσε να μεταφέρει με ασφάλεια έως 15 ανθρώπους είχαν στοιβαχτεί 60 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά.

Αγνωστα τα ακριβή αίτια -Δεν είχαν ελπίδα οι εγκλωβισμένοι

Μπορεί επισήμως να μην έχουν ανακοινωθεί τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, ωστόσο, πιθανότατα να υπήρξε μετατόπιση φορτίου που προκάλεσε το αναποδογύρισμα του πλοίου. Μετά από μια τέτοια εξέλιξη, οι επιβαίνοντας που βρίσκονταν στην καμπίνα δεν είχαν καμία ελπίδα να σωθούν, καθώς, άρχισαν να μπαίνουν νερά μετατρέποντας το πλοίο σε «υγρό τάφο».

Αναζητούνται οι διακινητές

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές ψάχνουν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης και προς αυτή την κατεύθυνση εντείνουν τις προσπάθειές τους στο να εντοπιστούν οι διακινητές, ώστε να ανακριθούν και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη.

Από το λιμενικό, μάλιστα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι διακινητές να βρίσκονται ανάμεσα στους 36 διασωθέντες και δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Νωρίτερα, οι δύτες που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό των μεταναστών που αγνοούνταν από τα ξημερώματα όταν βυθίστηκε η βάρκα στις οποίες επέβαιναν, εντόπισαν μέσα στο κουφάρι του σκάφους τις σορούς των 22 εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στο Λιμεναρχείο της Σάμου, έχουν μεταφερθεί 36 μετανάστες που περισυνέλεξαν σώοι.

Ηδη έχει γίνει η ρυμούλκηση και η ανέλκυση του δωδεκάμετρου γιοτ και έχουν μεταφερθεί οι σοροί συνολικά 22 ατόμων στο νοσοκομείο Σάμου, μεταξύ αυτών και τριών παιδιών.

Από τους διασωθέντες οι 32 είναι άντρες, 3 είναι γυναίκες και ένα μικρό παιδί που μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ενώ έξι άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 60 άτομα.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στέλιος Δεμερτζής

iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο