Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Δηλώσεις Γ. Μαρίνου "Μη χαθεί άλλος χρόνος"

Μη χαθεί άλλος χρόνος, συστράτευση με το ΚΚΕ
Αποσπάσματα από την ομιλία στο Περιφερειακό Τμήμα Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου

 Ο Γ. Μαρίνος
Σε εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα «Το όραμα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης 2014-2019» μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Στερεά Ελλάδα.

«Είναι φανερό πως ο κάθε συνδυασμός που διεκδικεί τη διοίκηση της Περιφέρειας μπορεί να παραθέσει σειρά ζητημάτων και να αναφέρει ότι θα πάρει το άλφα ή το βήτα μέτρο, για έργα και υποδομές, για το περιβάλλον, διάφορες υπηρεσίες, μπορεί να μιλήσει για "παραγωγική ανασυγκρότηση", "ανάπτυξη" κλπ.
Επιτρέψτε μας, όμως, να πούμε πως αυτά είναι λόγια του αέρα, αν οι ανακοινώσεις αυτές αποσυνδεθούν από τη στάση του κάθε συνδυασμού σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα (...)
Αν είσαι υπέρ του δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος και την επιχειρηματικότητα, όπως το λένε κάποιοι "κομψά", αν είσαι υπέρ της ΕΕ και της διαχείρισης των μεγάλων συμφερόντων, μοιραία στην περιφέρεια, που είναι ήδη μέρος του κρατικού μηχανισμού, θα λειτουργήσεις ως φορέας της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως γίνεται σήμερα, όπως έγινε με τις νομαρχίες.
Η στάση απέναντι στα παραπάνω καθοριστικής σημασίας ζητήματα καθορίζει, κατά τη γνώμη μας, τον προσανατολισμό, την πορεία του κάθε συνδυασμού στην περιφέρεια - ό,τι κι αν ισχυρίζεται προεκλογικά.
Η Περιφέρεια της Στερεάς δεν είναι αυτόνομη, είναι μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας, γι' αυτό δεν περιέχουν κόκκο αλήθειας οι θέσεις των συνδυασμών που ισχυρίζονται πως θα μετατρέψουν τη Στερεά σε "όαση" - θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν εργοστάσια και θα αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα.


Προδιαγεγραμμένη η πορεία τους
Λέμε συγκεκριμένα πρώτα απ' όλα για τους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι από τη στιγμή που στηρίζουν την ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ή την "περιφερειακή πολιτική", που συνδέεται και με τον "Καλλικράτη", θα κινηθούν στην πράξη στην εξής κατεύθυνση:
-- Συνέχιση της πολιτικής που επιβάλλει αυξημένα τέλη για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, συνέχιση της "ανταποδοτικότητας" για τις υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης.
-- Διαχείριση του ΕΣΠΑ προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και στήριξη των σχεδιασμών που θεωρούν ως επιλέξιμα έργα αυτά που υπηρετούν το κεφάλαιο και ως μη επιλέξιμα τα έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.
-- Εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, των αποφάσεων των υπουργείων.
-- Διαιώνιση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως έγινε με τα γνωστά "Τοπικά Σύμφωνα" που χτύπησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις, διαχείριση των 5μηνων και άλλων προγραμμάτων μισής δουλειάς - μισής ζωής με 490 ευρώ μισθό χωρίς ασφάλιση κλπ.
-- Συντήρηση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στο ΠΕΔΥ, που χαρακτηρίζονται από επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, επιβολή εισιτηρίων και άλλων χαρατσιών.
-- Αποδοχή του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού είναι υπέρμαχοι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ιδιωτικοποίηση της Κωπαΐδας.
-- Ανοχή στους βιομήχανους που ευθύνονται για τη μόλυνση του Ασωπού, με τα συμφέροντα που γεμίζουν τους ορεινούς όγκους π.χ με ανεμογεννήτριες.
Παραθέτουμε αυτά τα λίγα μόνο παραδείγματα για να τονίσουμε ότι για να διεκδικήσεις μαζί με το λαό, απαιτείται να αντιπαλεύεις το βάρβαρο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική, τα μεγάλα συμφέροντα.
Η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ
Αυτό είναι στο κέντρο της προσοχής μας. Γι' αυτό λέμε στο λαό της περιοχής να μη χάσει άλλο χρόνο, να στρατευτεί με το ΚΚΕ και τη "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" στον αγώνα για:
Αποδέσμευση από την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία γιατί έβαλε και βάζει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.
Μονομερή διαγραφή του χρέους γιατί δεν το δημιούργησαν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
Κοινωνικοποίηση των οικονομικών εργαλείων, του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, με το λαό στην εξουσία.
Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε και υποστηρίζουμε πως μόνο όταν ο ορυκτός πλούτος, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, γενικότερα η βιομηχανία, το τραπεζικό σύστημα και άλλοι νευραλγικοί τομείς και κλάδοι της οικονομίας γίνουν λαϊκή περιουσία, μόνο αν γίνουν λαϊκή περιουσία οι καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και συγκροτηθούν αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί, μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία σχεδιασμένα, να αποφευχθούν κρίσεις, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία για όλους, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και Παιδεία, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, ενός σημαντικού εργαλείου που απαξιώνεται και οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο, το παράδειγμα της Αμυντικής Βιομηχανίας, της ΕΑΒ, που συρρικνώνεται κι αυτή σύμφωνα με κατευθύνσεις της ΕΕ, το παράδειγμα του τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, της "Σέλμαν", της "Νεοσέτ" και των άλλων εργοστασίων που κλείνουν οι καπιταλιστές, γιατί έχουν άλλες επιχειρηματικές επιλογές ή γιατί εκτιμούν πως είναι χαμηλό το ποσοστό κέρδους, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ που η βάση της είναι τα λαϊκά συμφέροντα.
Αυτή η πολιτική πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την πάλη μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας, με κορμό την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης, με ισχυρό ΚΚΕ».

Οι κατευθύνσεις της λαϊκής πάλης
Στις εκλογές καλούμε τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες της περιοχής να στηρίξουν το ΚΚΕ και τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», ακόμα κι αν δεν συμφωνούν στο σύνολο της πολιτικής μας πρότασης, ακόμα κι αν με την ψήφο τους θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την αντιλαϊκή πολιτική και την ΕΕ.
Ομως, θέλουμε να τονίσουμε πως ακριβώς η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μας δίνει δύναμη και αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή για κάθε λαϊκό πρόβλημα, χωρίς καμιά υποτίμηση. Κι αυτό αφορά το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, την Τοπική Διοίκηση. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και θα μπορούσα να μιλήσω για ώρες για την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, σε εργατικούς αγώνες, στους αγώνες της αγροτιάς (...)
Η πάλη της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στην περιφέρεια και στους δήμους θα κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις:
Διεκδίκηση των παρακρατημένων κρατικών πόρων της Τοπικής Διοίκησης που είναι περίπου 10 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αφού αυτά προέρχονται από τη φορολόγηση των λαών.
Σύγκρουση με τη λογική της ανταποδοτικότητας, δωρεάν ύδρευση, αποχέτευση, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να παρέχει η Τοπική Διοίκηση.
Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις απολύσεις και στη διαθεσιμότητα. Αμεση προστασία και ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.
Στήριξη του αγώνα της αγροτιάς ενάντια στο ξεκλήρισμα, τη μείωση και τον αφανισμό των καλλιεργειών της περιοχής σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), να μην περάσουν τα σχέδια κατά των μικρομεσαίων αγροτών στην Κωπαΐδα και να εμποδιστεί η άλωσή της από τα μεγάλα συμφέροντα, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του «Οργανισμού Κωπαΐδας», να διεκδικηθεί αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έργα άρδευσης και αποστράγγισης του κάμπου.
Στήριξη των μικρών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, που στενάζουν από την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, την αβάστακτη φορολογία, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και την τοκογλυφία των τραπεζών.
Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν φάρμακο, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρη χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων (Λαμίας, Αμφισσας, Χαλκίδας, Καρπενησίου, Λιβαδειάς, Θήβας, Καρύστου, Κύμης) και των Κέντρων Υγείας, με προτεραιότητα στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων σε κλινικές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή. Για την ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης που επιβάλλει στις εργατικές λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα για νοσηλεία, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα.
Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην πολιτική του σχολείου της αγοράς, στήριξη των σπουδαστών των ΤΕΙ, των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και σύγχρονη υποδομή.
Στήριξη των σχολείων Ειδικής Αγωγής, των θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων, των γηροκομείων, στήριξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικογενειών τους, στο πλευρό των ηλικιωμένων.
Στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.
Σύγχρονο οδικό δίκτυο και άμεσα μέτρα εκσυγχρονισμού των απαρχαιωμένων και επικίνδυνων αξόνων της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φωκίδας, πάλη για την κατάργηση των διοδίων.
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών, για το δικαίωμα στην ελεύθερη χρησιμοποίησή τους από τις λαϊκές οικογένειες.
Για το δικαίωμα στην υγιεινή διαβίωση σε περιβάλλον που δε θα υπονομεύεται από τις χωματερές και από τη μόλυνση του νερού από τα απόβλητα, τα λύματα των βιομηχανιών, στον Ασωπό - Οινόφυτα, στα Μεσσάπια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και για την αγροτική παραγωγή.
Για τη διάσωση του Παρνασσού, της Οίτης, του Καλλίδρομου, της Δίρφης και των άλλων βουνών από τα μεγαλοσυμφέροντα, την υλοποίηση σχεδίου ουσιαστικής δασοπροστασίας.
Για αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό, το Ληλάντιο Πεδίο και σε άλλες περιοχές για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα με πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικίες.
Μέτρα αντισεισμικής προστασίας σε μια περιοχή με μεγάλη συχνότητα σεισμών όπως δείχνει η πείρα από την Αταλάντη, την Αμφίκλεια κ.α.
Δωρεάν παιδικούς σταθμούς, με επαρκή προσωπικό, χωρίς τροφεία.
Πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές και ανάπτυξη της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με επιμονή στην πρόληψη και στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.
(...) Ο λαός μας έχει πείρα, έζησε κάθε μορφής διαχείριση, έζησε πολλές κυβερνήσεις και Τοπικές Διοικήσεις που εφάρμοσαν αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να δώσει αποφασιστική απάντηση με ισχυρό ΚΚΕ και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, να οργανωθεί καλύτερα, να δυναμώσει την απαιτητικότητά του.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο