Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Στο 15,5% του ΑΕΠ θα φτάσει το έλλειμμα του 2009

Κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2010, με συνέπεια να μην μπορεί κανείς πλέον να αποκλείσει την ανάγκη νέων μέτρων σε συνδυασμό με την προοπτική επιμήκυνσης των δανείων της τρόικας.

Το τελικό ποσοστό του ελλείμματος του περασμένου έτους, αλλά και των ετών 2006, 2007 και 2008, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, μετά από ένα εξάμηνο μετρήσεων και διαβουλεύσεων με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ενδεικτικό του χάους των ελληνικών στατιστικών στοιχείων είναι ότι το έργο της καταγραφής του ελληνικού ελλείμματος δεν ολοκληρώθηκε αλλά θα χρειαστεί και η εκ νέου επίσκεψη στελεχών της Eurostat στο προσεχές διήμερο, για τον ακριβή προσδιορισμό ελλείμματος και χρέους.

Βασικά, η αύξηση των ελλειμμάτων των ετών 2006-2009, προκύπτει από τρία δεδομένα:

1. Τη διόγκωση των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, (άσπρη τρύπα), το ύψος της οποίας αφαιρείται από το έλλειμμα και προκύπτει το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης. Τα σχετικά μεγέθη είχαν διογκωθεί ώστε να εμφανίζεται χαμηλότερο έλλειμμα.

2. Τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. ΟΣΕ αστικές συγκοινωνίες, αμυντικές βιομηχανίες, που καλύπτονται είτε από άμεσες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως από παροχές κρατικών εγγυήσεων για τη σύναψη δανείων, τα οποία δεν γράφονται ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στο δημόσιο χρέος, μέχρι να καταπέσουν οι εγγυήσεις.

3. Τα swaps με κρατικά ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2001 με την Goldman Sachs και η αξία τους δεν έχει καταγραφεί στο δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο