Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ένας στους τρεις δεν πληρώνει τη ΔΕΗ




500.000 είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί και στον ΟΤΕ

Αδυνατεί να εξοφλήσει το ρεύμα το 31,18% των καταναλωτών στην Αθήνα και το 27,62% συνολικά σε όλη τη χώρα. Μορφή επιδημίας τείνουν να πάρουν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

- Ένας στους τρεις καταναλωτές (το 31,18%) στην Αθήνα δεν μπορεί να εξοφλήσει τα καυτά τιμολόγια του ηλεκτρικού και τον αναμένει... το σκοτάδι, όπως και το κρύο του χειμώνα. Στη χώρα συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 27,62% (ένας στους τέσσερις καταναλωτές).

Μόνο τον φετινό Ιούνιο 1.094.585 καταναλωτές δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που παρουσιάζουμε αποκλειστικά σήμερα.

Το ρεπορτάζ του «Έθνους» καταγράφει το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και σε άλλες ΔΕΚΟ, καθώς:

* Στον ΟΤΕ εκτιμάται πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000.
* Στην ΕΥΔΑΠ διαπιστώνεται πως... αυξάνονται θεαματικά τα κρούσματα των απλήρωτων λογαριασμών, ιδιαίτερα αυτών με υψηλά ποσά.

Η κατάσταση στη ΔΕΗ αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, οπότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει κατά 13,7% τουλάχιστον.

«Βουνό» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, με τα χρέη των καταναλωτών στη ΔΕΗ να είναι αυξημένα κατά 168% πέρυσι σε σχέση με το 2004. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κατά την ίδια πενταετία (2004-2009) αυξήθηκαν κατά 208% τα χρέη των «μη ενεργών» καταναλωτών. Δηλαδή αυτών στους οποίους έχει γίνει (και διατηρείται) διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

Οι δε διακοπές της ηλεκτροδότησης τείνουν να πάρουν μορφή επιδημίας.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα πως λόγω της οικονομικής κρίσης και των ακριβών τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Τα αποκλειστικά στοιχεία που παραθέτουμε μιλούν από μόνα τους:

Το 27,62% του ποσού των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν εξοφλήθηκε τον φετινό Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 19,9%.

Συνολικά το ύψος των ανεξόφλητων χρεών των καταναλωτών (χαμηλή και μέση τάση) στη ΔΕΗ τον φετινό Ιούνιο ανερχόταν σε 373.701.936 ευρώ, επί του συνολικού ποσού του 1.352.985.297,23 ευρώ των λογαριασμών που εκδόθηκαν.

Για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κρίσης που μαστίζει τους καταναλωτές αναφέρουμε πως το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών της δεκαετίας 1988-1999 ανερχόταν μόλις στο 5% επί του συνόλου των εκδοθέντων.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν σε ποιες περιοχές κατοικούν οι πλέον καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ καταναλωτές.

Βλέπουμε ότι:

Στην Αττική το 31,18% των καταναλωτών χρωστούν στη ΔΕΗ, στον Πειραιά και στα νησιά το 26,79%, στην Κεντρική Ελλάδα το 24,69%, στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 23,77% των καταναλωτών και στη Μακεδονία - Θράκη το 21,42% των καταναλωτών.

Καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ νομοί -με ανεξόφλητους πάνω από το 23% λογαριασμούς- είναι στην Κρήτη το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, η Κοζάνη, η Κατερίνη, το Κιλκίς, οι Σέρρες, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και άλλα νησιά.

Το συνολικό χρέος από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές (οικιακοί) ανήλθε φέτος έως και τον Ιούνιο σε 236.995.517 ευρώ. Από αυτά τα 55.257.235 ευρώ αφορούν σε χρέη «μη ενεργών» καταναλωτών, δηλαδή σε ρολόγια που η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή. Σε ποιους, τελικά, καταναλωτές... κατεβάζει τον διακόπτη η ΔΕΗ;

Σε εκατομμύρια από μερικές χιλιάδες θα ανέλθουν οι καταναλωτές που δεν θα μπορούν σε λίγο χρονικό διάστημα να απολαύσουν το στοιχειώδες βιοτικό αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ακρίβεια μέσα από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, με δηλώσεις του στο «Έθνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο