Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση των επιστημονικών φορέων με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ για το Ασφαλιστικό

Με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συναντήθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν για τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και ολόκληρου του επιστημονικού κόσμου για το σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση «νέο Ασφαλιστικό».


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου από τις 4 το απόγευμα και για περίπου δύο ώρες στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

Η συνάντηση απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς λίγο αργότερα είχε προγραμματιστεί η άφιξη των εκπροσώπων των τεσσάρων «θεσμών» για την αξιολόγηση του τρέχοντος «προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», στους οποίους οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν από τα στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα να μεταφέρουν τις απόψεις που διατυπώθηκαν, τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς για την υπέρμετρη επιβάρυνση από το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό καθώς και τις προτάσεις τους για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα..

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς των φορέων οι Στασινός Γιώργος (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), Κόλλιας Κωνσταντίνος (Οικονομικό  Επιμελητήριο Ελλάδας), Βλασταράκος Μιχάλης (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Κατσίκης Θανάσης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), Αλεξανδρής  Βασίλειος (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών), Ρούσκας Γεώργιος (Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας), Σιδέρη Φιλένια (Ένωση Ελλήνων Χημικών), Τραχήλη Αθηνά (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος), Λουράντος Κωνσταντίνος (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος).

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει καθαρά εισπρακτικό και φορολογικό χαρακτήρα, είναι αντιαναπτυξιακό και καλείται να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων ανέλυσαν στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με την εισφοροεισπρακτική επιδρομή που προβλέπεται από το προσχέδιο, επιτείνεται πλέον η μαζική έξοδος, μεγάλου αριθμού επιστημόνων από το επάγγελμα. Παράλληλα αναδείχθηκε ότι μηδενίζεται κάθε προϋπόθεση βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων των επαγγελματιών όσο και του ασφαλιστικού συστήματος, ενδυναμώνεται η παραοικονομία, μέσω της αύξησης της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και είναι βέβαιη η μετανάστευση αξιόμαχου εργατικού δυναμικού νέων κυρίως επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε αυτό το βαθμό είναι κοινωνικά άδικη, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματική, διότι θα οδηγήσει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην ανεργία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, όπως ανάφεραν στη συζήτηση, με το νομοσχέδιο εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναλογικότητας εισφορών και συνταξιοδοτικής παροχής, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται εντός ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος με κύρια χαρακτηριστικά την παρατεταμένη ύφεση και την πολύ υψηλή ανεργία, πρέπει να αντιμετωπίσουν - πέραν της αύξησης του ύψους των ασφαλιστικών τους εισφορών - και την αύξηση της φορολόγησής τους, της προκαταβολής φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων σημείωσαν με ένταση ότι το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμιά αναλογιστική ή οικονομική μελέτη και δεν θεσμοθετεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με προοπτική για το μέλλον.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετήθηκαν αναλυτικά για τα θέματα και πρότειναν:

·         Διατήρηση ενός αυτόνομου ταμείου επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών,
·         Υπολογισμό των ασφαλιστικών και υγειονομικών εισφορών επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί αμιγώς φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.
·         Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους, το οποίο θα διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
·         Πλαφόν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.
·         Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές, αφού δεν διαφοροποιείται και η αντίστοιχη παροχή.
·         Έκπτωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών των νέων επαγγελματιών για τα πέντε πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
·         Αύξηση της ανταποδοτικότητας των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων και κινητοποιήσεων του συνόλου σχεδόν των επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, οι οποίες κλιμακώνονται αύριο Τετάρτη με συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις της χώρας.


Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Ένωση Ελλήνων Χημικών




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο