Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μετά τις γιορτές το νομοσχέδιο για τα «κλειστά» επαγγέλματα



Πρόκληση αποτελεί για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ταχεία ολοκλήρωση νομοθετικού έργου και η περαιτέρω εφαρμογή του.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Σημειώνεται ότι η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ήταν μεγάλη, καθώς περιελάμβανε κατ' αρχήν τρείς ενημερώσεις από τον υπουργό Οικονομικών για τα θέματα που αφορούν α) την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων, β) την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γ) την ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.




Σε ότι αφορά ειδικά τα κλειστά επαγγέλματα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα θα κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές και το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων θα γίνει σε δύο φάσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου. Η όλη διαδικασία αφορά περίπου 150 επαγγέλματα και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.



Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου επίσης περιελάμβανε τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου περί ταχυδρομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.



Ειδικά για το τελευταίο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυτό κατατέθηκε σε «πρώτη ανάγνωση» στο υπουργικό συμβούλιο και αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του όλου πλαισίου, καθώς όπως χαρακτηριστικά, ανέφερε κυβερνητική πηγή, σήμερα άδεια περιβαλλοντική απαιτείται ακόμα και για την αδειοδότηση λειτουργίας…κομμωτηρίου



Τέλος, στην ατζέντα του συμβουλίου ήταν και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και το σχέδιο νόμου για την σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.



Εξουσιοδότηση Γ. Παπακωνσταντίνου



Το υπουργικό συμβούλιο στην αποψινή του συνεδρίαση εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να φέρει νομοσχέδια για τα θέματα επί των οποίων ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών με τα νομοσχέδια, ειδικά για τα «κλειστά επαγγέλματα», θα θέσει το «οριζόντιο πλαίσιο» και ο κάθε υπουργός θα εξειδικεύει στον τομέα του.



Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μια σειρά νομοσχεδίων αφορούν μεγάλες αλλαγές και γι' αυτόν τον λόγο αυτά πρέπει να εξηγηθούν και να υπάρξει διαβούλευση επ' αυτών τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την κοινωνία. Τούτων δοθέντων τα σχετικά νομοσχέδια θα κατατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου και στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε ότι η διαβούλευση πρέπει να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν «κλειστά επαγγέλματα». Τέλος, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο έγιναν επισημάνσεις στο νομοσχέδιο που αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο