Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Διά βίου αβίωτη μάθηση

Πόροι ύψους 2,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη χώρα μας από ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Διά Βίου Μάθηση και τη σύνδεσή της με την Απασχόληση.


Το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος της Διά Βίου Μάθησης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση διαλόγου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.




Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης η χώρα μας υστερεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η Ελλάδα εμφανίζει:



* Χαμηλό επίπεδ7ο βασικών δεξιοτήτων όπως αυτή μετριέται από την PISA.



* Υψηλά ποσοστά που φτάνουν το 14,2% πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου (σε ηλικίες 18-24 ετών).



* Χαμηλή συμμετοχή στην προσχολική εκπαίδευση.



* Το 24% των μαθητών αποτυγχάνουν να φτάσουν στο επίπεδο 2, όπως αυτό μετριέται με βάση την κλίμακα επάρκειας μαθηματικών της PISA. Συγκεκριμένα, το 32,3% δεν έχει την απαιτούμενη μαθηματική επάρκεια.



* Ασαφές πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα συναφή επαγγελματικά δικαιώματα.



* Μονο το 34% των πολιτών χρησιμοποιεί σε τακτική βάση το Διαδίκτυο, ενώ το 81,8% δεν διαθέτει σε ικανοποιητικό βαθμό δεξιότητες χρήσης του Διαδικτύου.



* Η αναμενόμενη μέση διάρκεια εκπαίδευσης ανέρχεται σε 17,4 έτη και είναι αυξημένη σε σχέση με το 2000 κατά 2,5 έτη.



«Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. στην ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης», είπε η Φώφη Γεννηματά: «Μόλις 2,9% ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 9,8%. Βάζουμε στόχο μέσα στο 2013 να μπορέσουμε να φτάσουμε το 6%».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο