Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Σε ετοιμότητα ο ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού


Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είναι "προετοιμασμένος για όλα", παρότι επιθυμεί να αποφύγει μια αναμέτρηση με τις πιστές στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο ένοπλες δυνάμεις και η Βρετανία ζήτησε από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού το συντομότερο δυνατό μετά τους φόβους για ξέσπασμα βιαιοτήτων.




"Αυξάνουμε την επαγρύπνηση και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα", δήλωσε ο Χαμαντούν Τουρέ, ο εκπρόσωπος της Επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού (ONUCI). Οι κυανόκρανοι θα "συνεχίσουν" τις περιπολίες τους αλλά "δεν θέλουμε σύγκρουση" με τις πιστές στον Γκμπάγκμπο ένοπλες δυνάμεις, τόνισε.




Ο ΟΗΕ, που δεν αναγνωρίζει την εκλογή του Γκμπάγκμπο και θεωρεί πως εκλεγμένος πρόεδρος είναι ο Αλασάν Ουατάρα, απέρριψε το αίτημα του απερχόμενου προέδρου για αποχώρηση της αποστολής του ΟΗΕ από τη χώρα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε για τις "συνέπειες", σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των κυανοκράνων.



Η έδρα της ONUCI στο Αμπιτζάν επλήγη από πυρά ενόπλων "που φορούσαν στρατιωτική στολή" τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χθες, σύμφωνα με την αποστολή. Ο Γκμπάγκμπο και οι Δυνάμεις Άμυνας και Ασφάλειας που του είναι πιστές κατηγόρησαν την ONUCI ότι στηρίζει στρατιωτικά την πρώην εξέγερση των Νέων Δυνάμεων υποστηρίζοντας τον Ουατάρα.



Μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου, η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή ανακήρυξε τον Ουατάρα νικητή με ποσοστό τουλάχιστον 54%. Ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται σύμμαχος του Γκμπάγκμπο, ακύρωσε τα αποτελέσματα αυτά επικαλούμενο νοθεία και κήρυξε νικητή τον απερχόμενο πρόεδρο.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ), οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν ζητήσει την αποχώρηση του Γκμπάγκμπο. Ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε ζητώντας την αποχώρηση τη αποστολής του ΟΗΕ και των γαλλικών δυνάμεων.



Στο Λονδίνο, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βιαιότητες ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο και του αντιπάλου του Αλασάν Ουατάρα.



"Λόγω της απειλής γενικευμένων βιαιοτήτων και αστάθειας στο Αμπιτζάν και σε άλλες μεγάλες πόλεις συνιστάται στους βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκτός αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να παραμείνουν", αναφέρει το Φόρεϊν Οφις.



Την ίδια ώρα στο Αμπιτζάν η κυβέρνηση Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει να απαγορεύσει την κυκλοφορία εφημερίδων που "καλούν σε εξέγερση", ενώ ήδη σε αρκετές εφημερίδες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.



"Προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας που εργάζονται σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ότι έχουν το χρέος να σέβονται το Σύνταγμα, τους θεσμούς της Δημοκρατίας και τους νόμους μας", δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Γκνονζιέ Ουατάρα.



"Πιστεύω πως θα γίνουμε κατανοητοί" αλλά αν "δυστυχώς" αυτό δεν συμβεί "ο νόμος ορίζει ότι μια εφημερίδα μπορεί να απαγορευτεί", προειδοποίησε.



"Οι εφημερίδες "δεν έχουν το δικαίωμα να διαφθείρουν, να ταπεινώνουν το λαό με βίαια άρθρα, ψευδή και τα οποία μερικές φορές συνιστούν ένα είδος προσκλητηρίου σε εξέγερση", τόνισε.



Το Εθνικό Συμβούλιο Τύπου, το επίσημο όργανο επίβλεψης του Τύπου, της ελευθερίας και πολυφωνίας του στην Ακτή Ελεφαντοστού, ζήτησε την επανέκδοση των εφημερίδων, η κυκλοφορία των οποίων έχει απαγορευτεί από την Παρασκευή από την κυβέρνηση του Λοράν Γκμπάγκμπο, και κατήγγειλε "ένα αφόρητο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου".



Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή "στοιχεία της Προεδρικής Φρουράς (δύναμης του Λ.Γκμπαγκμπό) μετέβησαν στις εγκαταστάσεις των δύο τυπογραφείων και της εταιρίας διανομής αρκετών εφημερίδων, των οποίων "απαγόρευσαν, μέχρι νεωτέρας, την έκδοση και κυκλοφορία", αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Τύπου.



Σύμφωνα με το όργανο αυτό, το μέτρο πλήττει τις εφημερίδες L΄Expression, Le Mandat, Le Nouveau Reveil, Nord-Sud Quotidien, Le Patriote, Le Jour Plus, L΄Intelligent d΄Abidjan, όλες τους απηχούν λιγότερο ή περισσότερο την πολιτική του Ουατάρα.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο