Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Άρχισε η κρατικοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών



κρατικοποίηση, Allied Irish Bank, ΙρλανδίαΏστε να αποφύγουν το λουκέτο…

Η ιρλανδική τράπεζα «Allied Irish Bank» δηλαδή μία από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, εθνικοποιήθηκε σήμερα μέσα από την διαδικασία της αναχρηματοδότησης του μετοχικού της κεφαλαίου με επιπλέον κεφάλαιο 3,7 δισ. ευρώ.



Η αναχρηματοδότηση αυτή κρίθηκε απολύτως αναγκαία για να παραμείνει σε λειτουργία. Πλέον, το ιρλανδικό δημόσιο κατέχει το 92,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω τράπεζας.



Με δηλώσεις του, ο υπουργός των Οικονομικών, Μπράϊαν Λένιχαν, επισήμανε ότι έλαβε την πρωτοβουλία και προσέφυγε εκπροσωπώντας το δημόσιο στο Ανώτατο δικαστήριο, από το οποίο έλαβε άδεια να δώσει στην τράπεζα 3,7 δισ. ευρώ, σε εφαρμογή νέου νόμου, περί «σταθεροποίησης των ιρλανδικών πιστωτικών ιδρυμάτων». Για τον ίδιο σκοπό, η ΕΕ σταδιακά θα χορηγήσει με το ΔΝΤ συνολικά 85 δισ. δολάρια στο Δουβλίνο.



Η οικονομική βοήθεια του ιρλανδικού δημοσίου στις μεγάλες τράπεζες της χώρας, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης, «εκτόξευσε» το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο πολύ υψηλό ποσοστό του 32% του ΑΕΠ της.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο