Σελίδες
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Απολογισμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Η επιδημία πέρασε, αλλά ο κίνδυνος επανεμφάνισης το επόμενο καλοκαίρι παραμένει.
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου ο λόγος, ο οποίος το καλοκαίρι αναστάτωσε με την έλευσή του την Ελλάδα και έγινε η αιτία να νοσήσουν 254 άνθρωποι, από τους οποίους οι 34 έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Παρά τα θύματα, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε ημερίδα απολογισμού επιστημόνων της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα πέρασε σχετικά ανώδυνα τον ιό, ο οποίος εμφανίστηκε σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας.
Η υγειονομική κρίση αυτή, προκάλεσε τη συντονισμένη κινητοποίηση επιστημόνων και φορέων και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. «Πήραμε τα εύσημα ότι αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη επιδημία του ιού στην Ευρώπη και ο χειρισμός μας θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες χώρες», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Γιώργος Σαρόγλου.
Στα θετικά στοιχεία της αντιμετωπίσεως του ιού, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, κ. Π. Νάνος, ανέφερε τα εξής:
Έγκαιρη διαπίστωση της ύπαρξής του ιού
Τη δημιουργία δικτύου επιτήρησης των κουνουπιών
Την αδιάλειπτη ενημέρωση του κοινού και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Την έμφαση που δόθηκε στην αγωγή υγείας των πολιτών
Στο γεγονός ότι έγινε έγκαιρα αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης
Στην επιτυχή διαχείριση των περιστατικών από τις Μονάδες Υγείας.
Όσον αφορά στα αρνητικά σημεία που εντοπίστηκαν στη διαχείριση του φαινομένου ήταν μεταξύ άλλων η αρχική δυσκολία συντονισμού των φορέων, η ελλειμματική λειτουργία των υπηρεσιών που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία, η μη επίδοση ετήσιων αναφορών πεπραγμένων από τους αναδόχους των ψεκασμών, οι δυσκολίες χρηματοδότησης, η περιορισμένη ανταπόκριση των ΟΤΑ και η απουσία χαρτών με τις οικολογικές καλλιέργειες.
Κατά την ημερίδα διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση στο μέλλον ανάλογων καταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την σύσταση διυπουργικής επιτροπής για τη μόνιμη διαχείριση των Υγειονομικών Κρίσεων, η δημιουργία φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας για τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, η συνεχής ενημέρωση των κατοίκων, ακόμα και στα σχολεία, η εξασφάλιση οικονομικών πόρων και η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών του ΑΠΘ.
Σπύρος Κουντούρης
Skountouris@pegasus.gr
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.