Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στη Χάγη μέσω… Ιταλίας οι αποζημιώσεις για το Δίστομο


Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μεταφέρεται μέσω… Ιταλίας η υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων και η αποκατάσταση των θυμάτων του Διστόμου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να παραστεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν με προσοχή τη νομική βάση για την άσκηση δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των αποζημιώσεων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Ανοιχτό είναι όμως το θέμα και των γερμανικών αποζημιώσεων για την Κατοχή, καθώς και το κατοχικό δάνειο που παραμένει ανεξόφλητο 65 χρόνια μετά την απελευθέρωση.





Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι: «Καμία κυβέρνηση, ούτε εμείς, έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, τόσο για το κατοχικό δάνειο όσο και τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία».

Πώς όμως έφτασε η ιστορία του Διστόμου, όπου τον Ιούνιο του 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 218 άντρες, γυναίκες και παιδιά, στην Ιταλία και από εκεί τώρα στη Χάγη; Οι αιτούντες ηθική και οικονομική αποζημίωση (περίπου 200 άτομα) δικαιώθηκαν το 2000 από τον Αρειο Πάγο και η απόφαση αυτή «άνοιξε την πόρτα» για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας.





Η υπογραφή

«Για να εκτελεστεί η απόφαση όμως, έπρεπε να υπογράψει ο τότε, ή ο εκάστοτε, υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ετσι, καταφύγαμε στα ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να εκτελεστεί εκεί, ως χώρα της ΕΕ, η απόφαση του Αρείου Πάγου», εξηγεί η δικηγόρος κυρία Κέλλυ Σταμούλη, που συνεχίζει την προσπάθεια δικαίωσης των θυμάτων, η οποία ξεκίνησε από τον Ιωάννη Σταμούλη. «Ηδη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας μάς έχει δικαιώσει για μέρος του ποσού που αφορά τα δικαστικά έξοδα, ενώ απερρίφθη και η γερμανική έφεση. Αρα, πρακτικά, αυτήν τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε πλειστηριασμό για τα δικαστικά έξοδα», λέει η κ. Κέλλυ Σταμούλη.

Στη συνέχεια η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αμφισβητώντας τη δυνατότητα να δικαστούν υποθέσεις που αφορούν τη γερμανική πολιτεία σε δικαστήρια άλλων χωρών, εν προκειμένω στην Ιταλία. Αυτή η προσφυγή θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί στην Ιταλία η δίκη για ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης, το οποίο από το 1997, όταν ξεκίνησε η υπόθεση, αγγίζει σήμερα μαζί με τους τόκους τα 90 εκατομμύρια ευρώ. «Η Γερμανία έχει θέσει ένα γενικότερο θέμα και ?φωτογραφίζει? το Δίστομο. Το ερώτημα που θέτει είναι κατά πόσον τα ιταλικά δικαστήρια μπορούν να δικάζουν τη Γερμανία, η οποία έχει το προνόμιο της ετεροδικίας», λέει η κ. Σταμούλη.





Προσφυγή

«Η γερμανια ξέρει ότι εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις στα ιταλικά δικαστήρια από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θέλει να βάλει φρένο, γι’ αυτό προσέφυγε στη Χάγη», λέει η κυρία Σταμούλη και σημειώνει ότι όλη αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αποφευχθεί με μία υπογραφή της απόφασης του Αρείου Πάγου από τον υπ. Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. «Μπορεί επίσης να καταργηθεί με νόμο αυτή η διάταξη, που ορίζει ότι απαιτείται άδεια υπουργού για να εκτελεστεί απόφαση κατά αλλοδαπού Δημοσίου. Πρόκειται για αναχρονιστική διάταξη που κρατά από την εποχή του Μεταξά».





Εκκρεμότητες - 20 δισ. ευρώ το κατοχικό δάνειο.

Σήμερα η αποτίμηση του κατοχικού δανείου ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ και αφορά τα χρήματα που η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει για τις «ανάγκες» διαβίωσης των κατακτητών. Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι παραμένει σε εκκρεμότητα ανεξόφλητο χρέος και από τα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη Γερμανία αναλογούσαν αποζημιώσεις 290 εκατ. μάρκων, η οποία πράγματι πλήρωσε μέρος του ποσού, αλλά τελικά ουδέποτε κατέβαλε τα υπόλοιπα 136,4 εκατ. μάρκα, καθώς εν τω μεταξύ είχε ξεσπάσει το κραχ του 1929. «Το θέμα του κατοχικού δανείου ως πολεμικού γεγονότος παραμένει ανοικτό, άρα επιδέχεται διευθέτησης, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης.



gdailynews - ΕΘΝΟΣ
 
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο