Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

‘Ερευνα συνδέει τη διατροφή με την έναρξη ψυχικών νόσων



Αλλαγές στη διατροφή έχουν συνδεθεί με μείωση της μη φυσιολογικής συμπεριφοράς σε ψυχικά αρρώστους ανθρώπους ή ζώα, αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue υποδεικνύει ότι η διατροφή μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει την έναρξη μιας ψυχικής νόσου.




Ο Joseph Garner, χορήγησε σε ποντίκια μια διατροφή υψηλή σε σάκχαρα και τρυπτοφάνη, που αναμενόταν να μειώσει την αφαίρεση τριχώματος. Αντ’ αυτού τα ήδη άρρωστα ποντίκια εμφάνισαν επιδείνωση της συμπεριφοράς αφαίρεσης τριχών ή άρχισαν μια νέα συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, ξυσίματος, και τα φαινομενικά υγιή ποντίκια εμφάνισαν τις ίδιες μη φυσιολογικές συμπεριφορές.




Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nutritional Neuroscience’. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το συγκεκριμένο είδος ποντικού έχει προδιάθεση είτε να ξύνεται είτε να αφαιρεί το τρίχωμά του. Η χορήγηση της συγκεκριμένης διατροφής έφερε στην επιφάνεια την προδιάθεσή τους. Είναι σαν ανθρώπους γενετικά ευάλωτους σε κίνδυνο.



Ο Garner μελετά την τριχοτιλλομανία, μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων, στην οποία οι άνθρωποι τραβούν τα μαλλιά τους. Η διαταραχή, που συμβαίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 2 έως 4% του πληθυσμού.



Ποντίκια που αφαιρούν το τρίχωμά τους εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ο συγκεκριμένος νευροδιαβιβαστής είναι γνωστό πως επηρεάζει τη διάθεση και τις παρορμήσεις. Ο Garner υποθέτει ότι η αύξηση της δραστηριότητας σεροτονίνης μπορεί ενδεχομένως να θεραπεύσει ή να περιορίσει την αφαίρεση τριχώματος και ενδεχομένως την τριχοτιλλομανία.



Η σεροτονίνη προέρχεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη που καταναλώνεται στη διατροφή. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η τρυπτοφάνη συχνά δεν διαπερνά το εμπόδιο μεταξύ αίματος και εγκεφάλου επειδή άλλα αμινοξέα περνούν πιο εύκολα και μπλοκάρουν την είσοδο για αυτήν.



Ο Garner τροποποίησε μια διατροφή ποντικών ώστε να αυξήσει τους υδατάνθρακες, ή τα σάκχαρα και την τρυπτοφάνη. Τα σάκχαρα προκαλούν απελευθέρωση ινσουλίνης, που οδηγεί τους μυς να απορροφούν άλλα αμινοξέα και να δίνουν στην τρυπτοφάνη μια ευκαιρία να τα καταφέρουν, όσον αφορά τον εγκέφαλο.



Χρησιμοποιώντας οκταπλάσια ζάχαρη και τετραπλάσια τρυπτοφάνη, ο Garner παρατήρησε διπλασιασμό της δραστηριότητας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Ωστόσο τα ποντίκια που αφαιρούσαν το τρίχωμά τους δεν βελτιώθηκαν. Όταν τα ποντίκια ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή η κατάστασή τους επιδεινώθηκε πολύ.



Δεύτερο πείραμα χώρισε τα ποντίκια σε 3 ομάδες. Όσα φαίνονταν φυσιολογικά, άλλα που εμφάνιζαν απώλεια τριχώματος και άλλα που είχαν σοβαρή απώλεια τριχώματος. Η κατάσταση όλων σύντομα επιδεινώθηκε.



Τρία τέταρτα των ποντικών που ήταν φαινομενικά υγιή εμφάνισαν μια από τις συμπεριφορές μετά από παραμονή στη νέα διατροφή για 12 εβδομάδες.



Ορισμένα από τα ποντίκια εμφάνισαν ελκώδη δερματίτιδα, μια μοιραία δερματική πάθηση. Μόνο τα ποντίκια που ξύνονταν εμφάνισαν τη νόσο.



Ο ερευνητής αναρωτιέται αν τελικά η ελκώδης δερματίτιδα είναι δερματική νόσος καθώς υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι μπορεί να είναι διαταραχή συμπεριφοράς.



Όταν σταμάτησε να χορηγείται η συγκεκριμένη διατροφή οι αρνητικές συμπεριφορές στα ποντίκια εξαφανίστηκαν. Όταν τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου άρχισαν τη νέα διατροφή ξεκίνησαν να ξύνονται και να αφαιρούν το τρίχωμά τους.



Ο ερευνητής δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν είχε καταδειχτεί σχέση μεταξύ της διατροφής και της έναρξης ψυχικών διαταραχών.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο