Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Με διαγραφη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο


Εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ετέθη ο βουλευτής Πρεβέζης Ευάγγελος Παπαχρήστος, μετά την απόφασή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο.




Η ονομαστική ψηφοφορία για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (14/12), με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που διαφώνησε με το πολυνομοσχέδιο να τίθεται εκτός.



Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: "Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ". Έτσι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλέον 156 βουλευτές.



Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με 156 θετικές ψήφους και 130 αρνητικές, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.



Το πολυνομοσχέδιο καταψηφίστηκε και από τουςανεξάρτητους βουλευτές. Ο Φώτης Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς , δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενω η Ντόρα Μπακογιάννη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δήλωσε ότι θα ψηφίσει μόνο τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ.



Υποχώρηση Παπακωνσταντίνου



Κατά τη συζήτηση επί της αρχής, την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 από το πολυνομοσχέδιο, για τη διαγραφή χρεών προς το δημόσιο ύψους 24 δισ. προκειμένου να επανέλθει πληρέστερη σε άλλο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.



«Η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμοποιητική βάση της από την ψήφο των τελευταίων εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της και κρίνεται για αυτά τα οποία νομοθετεί, με βάση τι παρέλαβε και τι παραδίδει στις επόμενες εκλογές», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.



Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται μα βάση το τι πράττει ή επιχειρεί να πράξει, όχι με βάση το εκάστοτε πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον.



Καταργήθηκε το όριο των επιχειρησιακών

Μόνη διαφοροποίηση στο τελικό κείμενο του υπουργείου Εργασίας είναι η κατάργηση του ορίου των 12 μηνών στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, για την οποία η υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε νομικές εκτιμήσεις.



Σε μία έντονα φορτισμένη συζήτηση που κράτησε ως λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη συγκέντρωσαν τα πυρά όλων των ομιλητών της αντιπολίτευσης, που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου - ωστόσο με διαφορετικές αιτιάσεις- και άσκησαν έντονη κριτική, τόσο για τις περικοπές μισθών στον Δημόσιο τομέα, όσο και για την αύξηση του ΦΠΑ, τη δυνατότητα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων από το 1990 και μετά.



"Ασκείτε μια πολιτική χωρίς όρια. Μειώνετε τις αποζημιώσεις, το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση έχει απέναντί της, όλη την αντιπολίτευση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία" είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας.



"Ο καθένας κρίνεται σ’ αυτές τις στιγμές απ’ το μπόι του" παρατήρησε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, συμπληρώνοντας πως "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη - κι αυτό δεν πρόκειται να παρθεί πίσω". Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε πως σε διάφορες ΦΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 12 δις ανείσπρακτες οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Λάτση και του Βαρδινογιάννη αφού δεν τολμά να ελέγξει τις τιμές των διυλιστηρίων τους.



Η ΝΔ



Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά θα υπερψηφίσει δέκα από τα δεκαοχτώ άρθρα του, όπως τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ.



Η Αλέκα Παπαρήγα



«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» εκτίμησε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας πως αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του «προβλήματος της εξουσίας».



Ο Γιώργος Καρατζαφέρης



Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει:



«Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.



Ο Αλέξης Τσίπρας



«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος».



Έντονο επεισόδιο για το φόρο διαφημίσεων

Έντονο φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ του πρώην προέδρου της Βουλής Απ.Κακλαμάνη, του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου.





Ο Απ.Κακλαμάνης, έθεσε έντονα το θέμα της χαριστικής απαλλαγής των ιδιοκτητών ΜΜΕ από το φόρο 20% στις διαφημίσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στους καναλάρχες, ενώ συμπλήρωσε πως κανείς δεν θα πρέπει να έχει ασυλία, όπως αυτή που απολαμβάνει το ΚΚΕ.



Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σπ.Χαλβατζή, ο οποίος κατηγόρησε τον Απ.Κακλαμάνη, ότι ακολουθεί πιστά τη γραμμή Πάγκαλου, με απειλές προς το ΚΚΕ.



Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που απουσίαζε κατά τη διάρκεια της στιχομυθίας, προσήλθε στην αίθουσα και έθεσε θέμα κοινοβουλευτικής τάξης, καθώς αναφέρθηκε το όνομά του, ενώ ήταν απών, ενώ ζήτησε από τον Σπ.Χαλβατζή να ανακαλέσει.



Υπουργικό συμβούλιο



Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίζει απόψε η Βουλή, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε αργά το απόγευμα, τόνισε ότι «είναι ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο» και απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα διαφωνούντα στελέχη να το ξανασκεφτούν.



"Δεν μπορούμε, τόνισε, να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις", πρόσθεσε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς ένα σημαντικό μέρος του επηρεάζει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τυχόν μη εφαρμογή του θα σήμαινε παρέκκλιση και πολλές συνέπειες για μισθούς, συντάξεις κλπ.



Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου είχε φέρει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης, ενώ από την Τρίτη (14/12) το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο