Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αποσύρεται η διάταξη για διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο







Την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 το οποίο αφορά στη διαγραφή χρεών ύψους 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και ΔΕΚΟ.




Την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 το οποίο αφορά στη διαγραφή χρεών ύψους 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και ΔΕΚΟ.






Γ. Παπακωνσταντίνου: Aπόσυρση του άρθρου 7

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως θα επαναφέρει τη σχετική διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο όπου θα προβλέπεται ότι την ευθύνη για τη διαγραφή των χρεών θα την έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο



«Θέλαμε να φέρουμε ένα πλαίσιο, μέσα απ’ το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες. Συζήτησα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήσαμε, αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα προτείνω λοιπόν κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο. Ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Αλ. Τσίπρας: Ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο





H ομιλία του Α. Τσίπρα

Εν τω μεταξύ σε εκρηκτικό κλίμα και εν μέσω απεργιακού πυρετού ξέκινησε η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί απόψε με τη σχετική ψηφοφορία.



Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν κατά συνείδηση.



Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «πιο ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο», σημειώνοντας ότι «τα ευχολόγια της κ. Υπουργού οι θεατρικές παραστάσεις περί σκληρών μέτρων δεν μπορούν να αποτρέψουν την ωμή πραγματικότητα».



«Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας;», ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει», καθώς, όπως είπε, με το Μνημόνιο Νούμερο 3 έρχονται «νέα απαράδεκτα μέτρα».



Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, τόνισε: «από μια κυβένρηση μεταφραστών του μνημονίου όχι απλά δεν μπορουμε να περιμένουμε κάτι αλλά θεωρούμε και επικίνδυνη την παραμονή της στην εξουσία». «Ο καθένας ας πράξει σύμφωνα με τη συνείδησή του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.





Η ομιλία της Λ. Κατσέλη

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι η νομιμοποιητική βάση για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, για να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.



«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι λέει ανακρίβειες. «Λέτε ότι οι εργοδότες κάνουν ήδη ότι θέλουν. Αν κάνουν όμως ήδη ό,τι θέλουν τότε φταίει η ρυθμιση για την επιχειρησιακή συλλονική σύμβαση εργασίας;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι είναι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών που οδηγεί στην υπάρχουσα την αναρχία στην αγορά εργασίας.



Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση



Παράλληλα, την αντίθεσή της στην εισαγωγή του νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος εξέφρασε εκ νέου η αντιπολίτευση.



Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αυτογελοιποίηση της Βουλής» και ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο να διευρύνει τη συζήτηση, ως προς τα χρονικά της περιθώρια και ως προς την συμμετοχή.



Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, δεδομένου το ότι δεν εδικαιούτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, δήλωσε πως αποχωρεί απ’ τη διαδικασία, παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να μιλούν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της Τρόικας και όχι οι έλληνες βουλευτές».



«Ξεπέρασμα του τυπικού της διαδικασίας», ζήτησε από το κ. Πετσάλνικο ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βρούτσης και «δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου» ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης.



«Φίμωση της Βουλής» κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, για «εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης για να μην φέρει τα μέτρα αυτά πριν τις εκλογές», έκανε λόγο ο Αστ. Ροντούλης από το ΛΑΟΣ.



Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το κατεπείγον της διαδικασίας κρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών, όπου εκεί, η κυβερνητική πλειοψηφία χθες υπερψήφισε.



«Καταμέτρηση δεν έγινε, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εκτίμησε πως υπήρξε πλειοψηφία, παρ' ότι υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν σήκωσαν το χέρι τους», διαμαρτυρήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.



Απαντώντας ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε πως «η αρχή της δεδηλωμένης αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία».



«Ωστόσο, επειδή το κατεπείγον γίνεται κατ’ εξαίρεση, ανέλαβα πρωτοβουλία να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στη συζήτηση στην Ολομέλεια και να προστεθεί και δεύτερος ομιλητής από κάθε κόμμα, καθώς και δύο ομιλητές από τους ανεξάρτητους» συμπλήρωσε.



Αποχή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Βουδούρη



Νωρίτερα, την απόφασή του να απέχει από τη διαδικασία συζήτησης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου ανακοίνωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, «εφόσον», όπως αναφέρει, «οι βουλευτές καλούνται να είναι απλοί ακροατές» [Βλέπε άρθρο] .



Ο βουλευτής εκφράζει τη διαφωνία του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο, πρόταση την οποία και δεν ψήφισε στη χθεσινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κρίνοντας ως μη πειστικές τις εξηγήσεις, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.



Προσθέτει πως η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες, όμως - όπως τονίζει - «μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο