Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση 28 βουλευτών για συζήτηση του θέματος της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και την ακόλουθη συνυπογραφή 27 βουλευτών, κατετέθη σήμερα πρόταση προς τους κ.κ. Προέδρους των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Διοίκησης με την οποία ζητούν να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων για τις υποδομές, των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς.


Είναι η πρώτη φορά από την απελευθέρωση της χώρας...


από τις κατοχικές δυνάμεις που επιδιώκεται να οργανωθεί - με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών- συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στο να πάρει θέση το ελληνικό κοινοβούλιο επάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Επιτακτική καθίσταται η ανάληψη των αρμόζουσων ενεργειών προς το γερμανικό κοινοβούλιο και κάθε σχετικό ευρωπαϊκό θεσμό όπως το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις που παράγονται από το διεθνές δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας επιστολής.

«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,

Με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αυθαίρετα αποφάσισαν ότι η Ελλάδα όφειλε να δανείζει τις δύο χώρες τόσο με σκοπό τη συντήρηση των στρατευμάτων τους, όσο και με επιπλέον ποσά για άλλους σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δάνεισε τις χώρες που την είχαν ουσιαστικά υποδουλώσει. Η χώρα μας από δανειζόμενος μετατράπηκε σε δανειστή την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της.

Ενώ, όμως, η Ιταλία αποπλήρωσε το δάνειό της προς την Ελλάδα και ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπληρωμής του αντίστοιχου γερμανικού δανείου, οι ενέργειες αυτές σταμάτησαν. Η Γερμανία σήμερα οφείλει στη χώρα μας περίπου 54 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους) προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο μας επέβαλε.

Η καταστροφή, υλική και ανθρώπινη, που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας. Εκτός από το αναγκαστικό δάνειο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την, κατά τη διάρκεια της κατοχής, καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό για την καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας που μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 108 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους).

Σημειωτέον δε ότι η Γερμανία έχει αποπληρώσει όλες τις χώρες τις οποίες κατέκτησε και πολέμησε, στη βάση των επανορθώσεων που όρισε η διασυμμαχική επιτροπή των Παρισίων το 1946, πλην της Ελλάδας. Η αδικία είναι προφανής.

Σήμερα αθροίζονται, το λιγότερο, 65 ψηφίσματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από ποικίλους φορείς, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ζητάμε να συζητηθεί το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς.

Παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν σύμφωνα με το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής ενώπιον των τριών συναρμόδιων Επιτροπών:

α)Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος

β)Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Σ. Δήμας

γ)Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος

δ)Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μ.Παπαϊωάννου

ε) Εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται με τα εν λόγω ζητήματα»

Την επιστολή συνυπέγραψαν οι κ.κ. βουλευτές

Παναγιώτης Κουρουμπλής(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)

Τσίπρας Αλέξιος(Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

Αντωνακόπουλος Παναγιώτης(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Βαλυράκης Ιωσήφ (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Γρηγοράκος Λεωνίδας(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Δρίτσας Θεόδωρος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α)

Θεοδωρίδης Ηλίας(ΠΑ.ΣΟ.Κ)

Καϊλή Ευδοξία-Εύα(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Καμμένος Παναγιώτης(Ανεξάρτητοι)

Καραγκούνης Κωνσταντίνος(Ν.Δ.)

Καρύδης Δημήτριος(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Λαφαζάνης Παναγιώτης(ΣΥ.ΡΙΖ.Α)

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος(Ν.Δ.)

Μουλόπουλος Βασίλειος(ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)

Νταλάρα Άννα(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Οικονόμου Βασίλειος(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)

Παπαδημούλης Δημήτριος(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Παπαχρήστος Ευάγγελος(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)

Παπουτσής Δημήτριος(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Σακοράφα Σοφία(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)

Σκραφνάκη Μαρία(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Στασινός Παύλος(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Τζαβάρας Κωνσταντίνος(Ν.Δ.)

Τόγιας Βασίλειος(ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Τσόνογλου-Βυλλιώτη Βασιλική (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Τσούκαλης Νικόλαος(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)

Χαρακόπουλος Μάξιμος(Ν.Δ.)Υ.Γ

Υπέγραψαν:4 βουλευτές της ΝΔ

13 του ΠΑΣΟΚ

4 του ΣΥΡΙΖΑ

7 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Έχω μάτια και βλέπω


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο