Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Πώς ξεπουλάνε την ελληνική ΑΟΖ


Είναι εξόχως λυπηρό, πως κανείς πολιτικός, δεν ασχολείται ούτε κατ’ ελάχιστο, στην Ελλάδα, με πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, την ίδια στιγμή που οι Τουρκαλάδες κινούνται με ιδιαιτέρως υψηλούς ρυθμούς.

Ίσως γιατί και εμείς ως πολίτες, δεν «πολυκαταλαβαίνουμε» από τα θέματα αυτά, αφού σταθερώς και διαχρονικώς είναι «κομμένα», από την επικαιρότητα και την στημένη επιφάνεια.
Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο πήρε μία απόφαση στις 16 Μαρτίου 2012,  ενώ δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ και προβλέπει πως, θα πραγματοποιηθούν έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου! (Το τί ... εψέλισε μετά, ο κάθε Δελαβέκουρας του ΥΠΕΞ, προκαλεί ασυγκράτητους γέλωτες στην Άγκυρα και στον Νταβούτογλου).
Προσέξτε τώρα ότι, αυτή η τουρκική «πρεμούρα»-πρωτοβουλία, συνδέεται ευθέως με την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιον της Θαλάσσης (ITLOS) , που εδρεύει στο Αμβούργο! Η ετυμηγορία για την διένεξη μεταξύ Μπαγκλαντές και Μιανμάρ, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον Κόλπο της Βεγγάλης, δεν αναγνωρίζει ούτε υφαλοκρηπίδα, αλλά ούτε και ΑΟΖ, στο νησί Σαίν-Μάρτιν, που ανήκει στο Μπαγκλαντές, αλλά βρίσκεται απέναντι στις ακτές της Μιανμάρ.
Δηλαδή, η τουρκική διπλωματία αντιμετωπίζει ήδη την απόφαση αυτή, ως νομολογία που ... δικαιώνει τις θέσεις της, σε σχέση με τα ζητήματα του Καστελόριζου! ΑΛΛΑ και την συνδέει επίσης με την απόφαση του 2009, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, στην Μαύρη Θάλασσα, για την γνωστή (στους ασχολουμένους), νήσο των  Όφεων (Serpents’ Island), από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με απλά λόγια, η νήσος αυτή, ανήκει μεν στην Ουκρανία,
ΑΛΛΑ βρίσκεται κοντά στις ρουμανικές ακτές και δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε ΑΟΖ, παρά μόνον χωρικά ύδατα! (Για την ακρίβεια δεν είναι κατοικημένη και διαθέτει μόνον στρατιωτική φρουρά, σε αντίθεση με το κατοικημένο Καστελόριζο).
Ακούσατε κανένα κόμμα, έστω στα... ξώφαλτσα, να αρθρώσει κάτι τι για όλα αυτά, τα ουσιώδη, αλλά ίσως ακαταλαβίστικα για τους πολλούς; Ετόλμησαν οι κατά τα άλλα, λαλίστατοι μεγαλοδημοσιογράφοι των... μεγκάλων καναλιών, να θέσουν τέτοιου είδους ερωτήματα, είτε σε αρχηγούς, είτε σε βουλευτές; «Μαύρη η νύχτα στα βουνά»!!!
Πόσοι έχουν διαβάσει άρα γε στο Κοινοβούλιο την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης; Πόσοι βουλευτές γνωρίζουν τι υπεγράφη στο Μοντέγκο-Μπέϋ, το 1982; Δεν τολμούμε να δώσουμε απάντηση, γιατί θα είναι τρομερά απογοητευτικό. (Φαντασθείτε μόνον πως ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ και πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν, καθιέρωσε δια νόμου στο Κογκρέσο, την αμερικανική ΑΟΖ στα ...200 μίλια!)



Ελεύθερη Ώρα 

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο