Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Τι εκτιμούν και τι συμβουλεύουν οι αναλυτές τους επενδυτές των πολύτιμων μετάλλων

Ανάλυση: Ελευθερία Κούρταληekourt@kerdos.gr

Οι αναλυτές της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων έχουν γίνει περισσότερο bullish για τις προοπτικές του χρυσού και του ασημιού από ό,τι ήταν τρεις μήνες πριν. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις τους για την πλατίνα και το παλλάδιο έχουν σκοτεινιάσει λόγω των πιο άσχημων πλέον προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο αντίκτυπος της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική διεθνώς, η οποία θα ευνοήσει τον χρυσό, ενώ περιορίζει τη ζήτηση για τα περισσότερο βιομηχανικά μέταλλα, όπως το ασήμι και τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας. Το ασήμι αναμένεται να επωφεληθεί από την άνοδο του χρυσού, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο θα προστατευτούν σε κάποιο βαθμό από τις συνεχιζόμενες διακοπές της προσφοράς στη Νότια Αφρική, αν και η προοπτική των αδύναμων πωλήσεων αυτοκινήτων έχει ωθήσει τους περισσότερους αναλυτές να μειώσουν τις προβλέψεις τους.


Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «BUY»
Mετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον S&P, ο χρυσός έχασε έδαφος, αλλά κατάφερε να κρατηθεί πολύ καλά. Συνολικά, φαίνεται πως το πολύτιμο μέταλλο έχει βρει μία βάση αυτήν τη στιγμή και το επίπεδο των 1.800 δολαρίων η ουγγιά αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για τις αγορές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να ενισχύεται χάρη στις πρόσφατες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Federal Reserve για την αγορά ομολόγων, το οποίο και παρέχει μακροπρόθεσμη στήριξη για το πολύτιμο μέταλλο. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Νick Barisheff, CEO της Bullion Management Group, την περασμένη εβδομάδα, το τύπωμα χρήματος που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται παγκοσμίως θα ωθήσει το πολύτιμο μέταλλο στα 10.000 δολάρια η ουγγιά έως το 2017.

HSBC
Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά 13% από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα, καθιστώντας τον ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις εφέτος, παρά τη «χλιαρή» του πορεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το πολύτιμο μέταλλο έχει αυξηθεί κατά περίπου 215 δολάρια το 2012, με τα 165 δολάρια από αυτά τα κέρδη του να έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες μόνο, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πρόθεσή της να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων για να στηρίξει την οικονομία.
Η αποτυχία της τιμής του χρυσού να «σπάσει» το επίπεδο των 1.800 δολαρίων η ουγγιά έχει οδηγήσει σε μία μικρή διόρθωση προς τα κάτω. Οι θεσμικοί επενδυτές δίνουν την εντύπωση ότι έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για μία άλλη πρόκληση στα επίπεδα των 1.790-1.800 δολαρίων, επισημαίνει ο αναλυτής της HSBC κ. James Steel.
Οπως προσθέτει, βραχυπρόθεσμα, οι traders μπορεί να θέλουν μία μείωση στις καθαρές long θέσεις από τα σημερινά υψηλά επίπεδα, πριν επαναδεσμευτούν για τον χρυσό.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι παράγοντες που βοηθούν να παραμείνει άθικτη η bullish τάση για τον χρυσό είναι η προοπτικής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, οι συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και η ζήτηση από τους βασικούς καταναλωτές, όπως η Κίνα.

DEUTSCHE BANK
To επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χρυσό παραμένει ισχυρό, καθώς τα μέτρα που προωθούνται από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να οδηγούν τους επενδυτές στον χρυσό. Οι θέσεις στα ETFs χρυσού αγγίζουν πλέον ιστορικό υψηλό και τις 74,73 εκατομμύρια ουγγιές, έχοντας αυξηθεί κατά 6% τους τελευταίους δύο μηνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το πολύτιμο μέταλλο εκτοξεύθηκε σχεδόν 10%.
Η επιστροφή της δύναμης του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες, λόγω των διάφορων θεμάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και (άρα) το ευρώ, έχει παγώσει την πορεία του χρυσού, αλλά αυτό είναι προσωρινό και είμαστε ακόμη σε καλό δρόμο για να περισσότερα κέρδη στο πολύτιμο μέταλλο, δήλωσε ο κ. Michael Lewis της Deutsche Bank.
Οπως πρόσθεσε, ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα και την Ισπανία έχει την τάση να αυξάνει τις τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες είναι υποστηρικτικές για το δολάριο.
Ομως, η αίσθηση της Deutsche Bank είναι ότι ο πραγματικός οδηγός για το δολάριο θα είναι τα πραγματικά επιτόκια και τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ είναι αρνητικά. Ο χρυσός τείνει να επωφελείται έντονα από ένα περιβάλλον χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, θεωρείται ως αντιστάθμισμα στην αδυναμία των νομισμάτων και στον πληθωρισμό και σε περιόδους χαλαρής νομισματικής πολιτικής αυξάνεται η ελκυστικότητά του στους επενδυτές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Deutsche Bank, το πολύτιμο μέταλλο θα αγγίξει τα 2.113 δολάρια η ουγγιά, το 2013 και τα 2.200 δολάρια η ουγγιά το 2014.

PIMCO
Οπως σημειώνουν οι αναλυτές της Pimco από την πλευρά τους, οι επενδυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Η προσφορά χρυσού είναι περιορισμένη και η Pimco βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε κατά κεφαλήν βάση. Οσον αφορά στον πληθωρισμό ειδικά, η απόφαση της Federal Reserve να ξεκινήσει έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης κάνει τον χρυσό ακόμη πιο ελκυστικό.
Ο χρυσός, όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα νόμισμα, που απλά δεν πληρώνει τόκο. Το δολάριο, το ευρώ, το γεν και άλλα νομίσματα μπορούν να κατατεθούν και να δώσουν τόκους και αυτό το επιτόκιο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει τη μείωση της αξίας των νομισμάτων μέσω του πληθωρισμού. Ο χρυσός, αντίθετα, διατηρεί την πραγματική του αξία με την πάροδο του χρόνου έτσι ώστε δεν είναι απαραίτητος κάποιος τόκος.
Οι μελλοντικές αποδόσεις γι' αυτούς που κατέχουν δολάρια και τα περισσότερα από τα άλλα σημαντικά νομίσματα έχουν μειωθεί τεχνητά από τη δέσμευση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια και οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι αρνητικές έως και τα 20 έτη. Η διάθεση, λοιπόν, των επενδυτών να διατηρούν τον χρυσό στο χαρτοφυλάκιό τους έναντι άλλων νομισμάτων, αυξάνεται δραματικά, δημιουργώντας τη δυνατότητα για τη συνεχή ανατίμηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου.
Σύμφωνα με την Pimco, oι σημερινές αποτιμήσεις του χρυσού δεν είναι καθόλου υπερβολικές. Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προσπαθούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους σε μία προσπάθεια να τονώσουν την εγχώρια οικονομία τους. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν χρυσό και πολύτιμα μέταλλα γενικότερα, όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν και να διατηρούν αρνητικά πραγματικά επιτόκια.

Τι «βλέπουν» 27 αναλυτές για χρυσό και ασήμι
Σε δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 27 διεθνών αναλυτών από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σπίτια σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Ιαπωνία, ο χρυσός αναμένεται να τελειώσει το 2012 σε μέσο όρο στα 1.690 δολάρια η ουγγιά και στα 1853,75 δολάρια η ουγγιά το 2013.
Για το ασήμι, η μέση τιμή του 2012 τοποθετείται στα 32 δολάρια, ενώ αυτή του 2013 στα 35 δολάρια.
Οι αναλυτές της αγοράς χρυσού έχουν γίνει όλο και πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και αναμένουν ομόφωνα μέσο όρο ρεκόρ και περαιτέρω άνοδο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Reuters.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εφέτος έχουν δεσμευθεί να τονώσουν με περισσότερα χρήματα τις χρηματοπιστωτικές αγορές, για τη μείωση του κόστους δανεισμού, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν τη μάχη με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι δεσμεύσεις, ιδίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αγοράσει ενυπόθηκα ομόλογα μέχρι τη βελτίωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης που πληρούν ορισμένα κριτήρια, θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η ανοδική τροχιά του χρυσού και να σημειώσει το πολύτιμο μέταλλο το δέκατο τρίτο έτος διαδοχικών κερδών του, το 2013.
Οι αναλυτές τοποθετούν τη μέση τιμή του χρυσού για εφέτος στα 1.690 δολάρια ουγγιά, από τα 1.685 δολάρια που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο που διανύουμε, ο χρυσός αναμένεται σε μέσο όρο να βρεθεί στα 1.785,00 έναντι 1.750 δολαρίων που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Ιούνιο, πριν αυξηθεί σε μέσο όρο στα 1853,75 δολάρια το επόμενο έτος.

«ΙΣΧΥΡΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»
Ο χρυσός επαναβεβαιώνεται ως ένα ισχυρό ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου κινδύνων και αβεβαιότητας. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει μείζον ζήτημα και άλλοι μεγάλοι δείκτες στις ΗΠΑ και όχι μόνο συνεχίζουν να δείχνουν πόσο αδύναμη παραμένει η οικονομία, όπως επισημαίνει ο κ. David Beahm, αντιπρόεδρος της Blanchard & Company.
Πολλοί επενδυτές έχουν μετακινηθεί στον χρυσό για την προστασία και την ανάπτυξη του πλούτου τους και η παγκόσμια επενδυτική ζήτηση για χρυσό αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το 900% που αυξήθηκε από το 2007 μέχρι σήμερα, όπως πρόσθεσε ο κ. Beahm.

Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Ο χαρακτήρας του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που αναζητούν μία εναλλακτική λύση για το ευρώ ή για τα νομίσματα υψηλού κινδύνου, ενήργησε ως αντίθετος άνεμος στην τιμή του χρυσού κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όταν το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε, κάτι που συνέβη και τις τελευταίες ημέρες λόγω της επιστροφής των ανησυχιών γύρω από την κρίση χρέους του ευρώ.
Μέχρι στιγμής, κατά το δεύτερο εξάμηνο, η αξία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων έχει μειωθεί κατά 2,5%, ενώ η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 11%.
Κορυφαίοι οδηγοί του ράλι αυτού ήταν η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην αγορά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να είναι σε θέση να ανακόψουν την εξάπλωση της κρίσης χρέους και η αυξανόμενη ανησυχία ότι οι αμερικανικές δημοσιονομικές ανισορροπίες μπορεί να στείλουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση το επόμενο έτος.
Οι Αρχές στις ΗΠΑ έχουν μέχρι τον Ιανουάριο για να συμφωνήσουν σχετικά με το πώς να μειώσουν το σύνολο του ετήσιου δημοσιονομικού ελλείμματος, που ανέρχεται σε 1,090 τρισεκατομμύρια δολάρια, πριν από μία σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπουν σε ισχύ.
Αυτός ο «δημοσιονομικός γκρεμός», όπως ονομάζεται, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση για τη ζήτηση χρυσού, ειδικά αν υπονομεύσει το δολάριο.
Ενας άλλος κίνδυνος για τον χρυσό, εκτός από την άνοδο του δολαρίου, είναι η συνεχιζόμενη αδυναμία στην κατανάλωση της Ινδίας, του μεγαλύτερου αγοραστή χρυσού στον κόσμο, την όποια η κυβέρνηση έχει μετριάσει εφέτος με μία σειρά από δασμούς στις εισαγωγές και φορολογικές αυξήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.

ΑΣΗΜΙ: ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ 2013
Σε ό,τι αφορά το ασήμι - το οποίο εξαρτάται περισσότερο από τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο και από τη ζήτηση από τους βιομηχανικούς κλάδους, όπως τα ηλεκτρονικά και τα χημικά - μπορεί να δει υποχώρηση των επενδύσεων, αν η ανάπτυξη συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Κανένας από τους ερωτηθέντες αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters δεν αναμένουν ότι η μέση τιμή του ασημιού θα ξεπεράσει τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους, τα 35 δολάρια η ουγγιά, το 2012, αλλά είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές του μετάλλου για το 2013 από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες.
Η δημοσκόπηση έδειξε πως οι αναλυτές αναμένουν τη μέση τιμή του ασημιού στα 32 δολάρια το τρέχον έτος και στα 35 δολάρια το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τη μέση τιμή των 31,67 δολαρίων το 2012 και 32,75 δολαρίων το 2013, που ήταν οι εκτιμήσεις τέλος Ιουνίου.
Οπως σημειώνει ο κ. Andrea Aratoli, αναλυτής της Italpreziosi, αναμένεται πως η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές του ασημιού θα επιστρέψει και πάλι, αν και δεν εκτιμάται πως το ασήμι μπορεί να υπεραποδώσει του χρυσού μακροπρόθεσμα. Ενα πιθανό πλεόνασμα προσφοράς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα περιθώρια ανόδου των τιμών του ασημιού το 2013, όπως τονίζει.

Πλατίνα - Παλλάδιο
Οι αναλυτές εμφανίζονται προσεκτικοί για την πορεία της πλατίνας και του παλλαδίου για το υπόλοιπο του 2012, ενώ εκτιμούν ότι το 2013 θα είναι εντυπωσιακά καλύτερο.
Στη δημοσκόπηση του Reuters, η μέση τιμή για την πλατίνα το 2012 τοποθετείται στα 1.559,5 δολάρια και για το 2013 στα 1.722,5 δολάρια.
Για το παλλάδιο, η μέση τιμή για εφέτος διαμορφώνεται στα 643,5 δολάρια, ενώ για το 2013 στα 742 δολάρια.

Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΙΝΑ
Οι αναλυτές της αγοράς πολύτιμων μετάλλων εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της πλατίνας για το τρέχον έτος, από ό,τι ήταν πριν από τρεις μήνες, λόγω της απειλής στη ζήτηση από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας παρά τις πρόσφατες διαταραχές στην προσφορά στον μεγαλύτερο παραγωγό πλατίνας, τη Νότια Αφρική.
Η παραγωγή σε πολλά μέρη της ζώνης πλατίνας της Νοτίου Αφρικής, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα του μετάλλου στον κόσμο, έχει παραλύσει από μία σειρά από βίαιες επιθέσεις που έχουν αφήσει περίπου 50 νεκρούς από τα μέσα Αυγούστου.
Επειτα από ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο όπου η πλατίνα υποαπέδωσε απέναντι στον χρυσό και το ασήμι, σημείωσε μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στα πολύτιμα μέταλλα.
Η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί μερικά από τα μεγαλύτερα μέλη του μπλοκ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία και στέλνει αρκετές οικονομίες σε ύφεση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σειρά μέτρων λιτότητας, που έχουν «απαντηθεί» με μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Με την ανεργία στην περιοχή, σε επίπεδα ρεκόρ, τα πορτοφόλια των Ευρωπαίων καταναλωτών έχουν «σφίξει», περιορίζοντας την ικανότητά τους να δαπανήσουν χρήματα για ακριβά αντικείμενα, όπως τα αυτοκίνητα, κάτι που προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση πλατίνας.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ 2013
Η πρωταρχική τάση στην αγορά πλατίνας ήταν το άνευ προηγουμένου επίπεδο των διαταραχών του εφοδιασμού, επισημαίνει ο κ. Michael Lewis, αναλυτής της Deutsche Bank.
Ωστόσο, η ασθενής ζήτηση και το ισχυρό στοκ στον κλάδο των αυτοκινήτων έχουν απλώς σημάνει ότι αυτές οι διακοπές του εφοδιασμού εμπόδισαν το να συσσωρευτεί σημαντική ποσότητα αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του 2012.
Το σημείο εκκίνησης για το 2013 είναι ως εκ τούτου μία πολύ πιο ισορροπημένη αγορά. Οποιαδήποτε συμπίεση στην αγορά πλατίνας, η οποία θα μπορούσε να δει την επιστροφή του premium της πλατίνας έναντι του χρυσού, είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, όπως προσθέτει ο κ. Lewis.
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης για πλατίνα, όπου χρησιμοποιείται σε μετατροπείς των καταλυτών των οχημάτων για τον καθαρισμό των καυσαερίων.
Ο κλάδος του ντίζελ, για τον οποίο η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά, χρησιμοποιεί ένα μεγαλύτερο φορτίο πλατίνας στους καταλύτες των αυτοκινήτων από αυτόν της βενζίνης, η οποία κυριαρχείται από το συγγενές μέταλλο, το παλλάδιο.

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η βιομηχανική παραγωγή έχει υποστεί πλήγμα παγκοσμίως, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει χτυπήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των δαπανών.
Τα πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα, θα υποφέρουν μαζί με όλα τα βιομηχανικά μέταλλα λόγω των αδύναμων στοιχείων της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά αυτό σύντομα θα ανατραπεί και θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό στοίχημα όταν η οικονομία σταθεροποιηθεί, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Sharps Pixley, κ. Ross Norman.
Η ζήτηση των επενδυτών για την πλατίνα, η οποία έχει δει τις θέσεις στο μέταλλο στα ETFs να χτύπα το ρεκόρ των 1,51 εκατομμυρίων ουγγιών το τρέχον έτος, θα προσφέρει επίσης στήριξη στην τιμή του μετάλλου στο επόμενο έτος.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ
Το παλλάδιο αναμένεται να είναι πιο απομονωμένο από οποιαδήποτε παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση, από ό,τι η πλατίνα, λόγω της έκθεσής του στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες, όπου τα βενζινοκίνητα οχήματα κυριαρχούν στις αγορές αυτοκινήτων.
Το παλλάδιο αναμένεται σε μέσο όρο να βρεθεί στα 643,50 δολάρια το 2012 και τα 742 δολάρια το 2013, σε σύγκριση με τις προβλέψεις στο τέλος Ιουνίου, οι οποίες «μιλούσαν» για μέσο όρο των 665 δολαρίων το τρέχον έτος και 780 δολάρια το επόμενο έτος. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τη μέση τιμή του παλλαδίου μέχρι στιγμής εφέτος, τα 641 δολάρια.
Η προσφορά από τη Νότια Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της συνολικής παραγωγής, έχει περιοριστεί.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι η προσφορά από την κορυφαία παραγωγό Ρωσία, της οποίας τα ορυχεία παράγουν σχεδόν το 50% του παλλαδίου στον κόσμο.
Οι ρωσικές πωλήσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται τελικά να εξαφανιστούν εντελώς σχεδόν, κάτι που θα βοηθήσει να μετριαστεί η επίδραση των πιο αδύναμων πωλήσεων αυτοκινήτων σε αγορές, όπως η Κίνα, όπου οι πολιτικοί προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού.
Το παλλάδιο παραμένει το προτιμώμενο πολύτιμο μέταλλο μακροπρόθεσμα, τονίζει ο κ. Robin Bhar, αναλυτής της Societe Generale, καθώς δεν αναμένεται να χτυπηθεί από κάποια βαθιά διόρθωση και αναμένεται μία σταθερή βελτίωση των τιμών με δοκιμή τα 800 δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και μία πρόκληση των 1.000 δολαρίων το 2014.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο