Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ηλύσια Πεδία και Αψίδα του Θριάμβου


Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées) ή -όπως την αποκαλούν οι Παριζιάνοι- τα «Πεδία» είναι η πιο εμπορική αλλά και η πιο ακριβή λεωφόρος της Ευρώπης. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων, από την πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) μέχρι την Place Charles-de-Gaulle (Place de l’Étoile), όπου και η Αψίδα του Θριάμβου. Κατά τη διαδρομή θα θαυμάσετε πολυτελή καταστήματα, θέατρα, ξενοδοχεία, κινηματογράφους αλλά και πολλά εστιατόρια και καφέ.
Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου
Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου τα «Ηλύσια Πεδία» αποτελούσαν τμήμα του Άδη και ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων. Η σημερινή της μορφή υλοποιήθηκε το 1838 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ignaz Hittorf, ο οποίος, μάλιστα, έφτιαξε πεζοδρόμια και εγκατέστησε βρύσες και φανούς αερίου. Μέχρι το 1900 η περιοχή «πλημμύρισε» καταστήματα, ρεστοράν και ξενοδοχεία, ενώ ο τελευταίος επανασχεδιασμός της λεωφόρου πραγματοποιήθηκε το 1994 από τον Bernard Huet. Προστέθηκαν επιπλέον πεζόδρομοι, δημιουργήθηκαν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και φυτεύτηκαν νέα δέντρα.

Ένας δρόμος-κόσμημα του Παρισιού, αξίζει της προσοχής σας, και με το παραπάνω! Πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού είναι ένας τρόπος για να περπατήσετε στα βήματα του Προυστ, να φέρετε στη μνήμη σας σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και να… ερωτευτείτε περισσότερο το Παρίσι!
Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου
Στο τέρμα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, στην πλατεία Σαρλ ντε Γκολ, δεσπόζει μία από τις πιο διάσημες αψίδες του κόσμου, ο σχεδιασμός της οποίας βασίζεται στην Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη. Η περίφημη Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe) ορθώθηκε το 1806 από το Ναπολέοντα για τον εορτασμό των νικών του και ολοκληρώθηκε το 1836.
Το ύψος της φτάνει τα 50 μέτρα και στην επιφάνειά της είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και των 558 στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα (τα υπογραμμισμένα ονόματα καταδεικνύουν όσους από αυτούς έπεσαν σε μάχες). Μια προσεκτική ματιά αξίζει να ρίξετε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 εις μνήμην των πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου
Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από πολύ μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν: Την Έξοδο των Εθελοντών του 1792 (έργο του Φρανσουά Ρυντ), το Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810 (έργο του Ζαν-Πιέρ Κορτό), την Αντίσταση του 1814 και την Ειρήνη του 1815 (έργα του Αντουάν Ετέξ).
Η αψίδα αποτελεί εθνικό μνημείο - σύμβολο της γαλλικής φιλοπατρίας και από αυτήν ξεκινά πάντα η παρέλαση της Γαλλικής Εθνικής Επετείου της 14ης Ιουλίου. Highlight: Ανεβείτε τα 288 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή, σταθείτε στην πλατφόρμα και θαυμάστε την υπέροχη θέα των Ηλυσίων Πεδίων.
Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου

Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου

Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου

Ηλύσια πεδία, αψίδα του θριάμβου

PameParisi.gr














Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο