Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Προβληματική η έναρξη της λειτουργίας των ΑΕΝ (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού). Μεγάλη η ταλαιπωρία για οικογένειες και σπουδαστές!

Τα ευτράπελα ξεκίνησαν από την στιγμή που οι υποψήφιοι για τις ΑΕΝ, κατέθεσαν τα δικαιολογητικά για την εισαγωγή τους. Φανταστείτε, να είναι μαζεμένα 200 άτομα σε έναν ακάλυπτο χώρο του πρώην ΥΕΝ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας) νυν ΥΘΥΝΑΛ, που εδρέυει στον Πειραιά, με αφόρητη ζέστη Ιούλιο μήνα. Η ταλαιπωρία για κάποιους ήταν ότι μαζεύτηκαν εκεί από τις 8 το πρωί και έφυγαν στις 5 το απόγευμα, και όλα αυτά για υπόθεση 5 λεπτών!

Σύμφωνα με την διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων σπουδαστών των ΑΕΝ, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων δίνονται περί τα μέσα Αυγούστου από το Υπουργείο Παιδείας και μετά από επεξεργασία το ΥΘΥΝΑΛ βγάζει τα τελικά αποτελέσματα ανά Σχολή εισαγωγής.

Έτσι λοιπόν το ΥΘΥΝΑΛ αφού παρέλαβε καθυστερημένα φέτος, τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Παιδείας περί τα τέλη Αυγούστου θα έπρεπε εντός Σεπτεμβρίου να καταρτίσει τους τελικούς καταλόγους των επιτυχόντων. Αυτό σύμφωνα με τα προηγούμενα χρόνια αναμενόταν το δεύτερο 15νθήμερο του. Οπως ήταν φυσικό μέσα στην γενική κατάρρευση του κράτους τα αποτελέσματα βγήκαν στις 30 Σεπτεμβρίου!!!!

Το αίσχος ήταν ότι οι πρωτοετείς επιτυχόντες κλήθηκαν να εγγραφούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και ενημερώθηκαν ότι τα μαθήματα του Α εξαμήνου αρχίζουν στις 17 Οκτωβρίου!!!! Πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες μπαίνουν σε έναν αγώνα ταχύτητας να προλάβουν..... τα πάντα.

Τουλάχιστον μέχρι πρότινως και σύμφωνα με την προκήρυξη των εξετάσεων των ΑΕΝ αλλά και σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους (ΦΕΚ Β 1853/06-10-1999) οι γονείς γνώριζαν ότι όλες (8 τον αριθμό) οι σχολές εκτός αυτής του Ασπροπύργου διαθέτουν εστίες οπου οι σπουδαστές εξασφαλίζουν τροφή και στέγη.

Μετά λοιπόν την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων από το ΥΘΥΝΑΛ ξεκίνησε όπως προείπα ο αγώνας ταχύτητας για την εγγραφή των σπουδαστών. Ενας αγώνας που αποδείχθηκε μέρα με την μέρα, άνισος, καθώς το Υπουργείο με τις ελάχιστες προθεσμίες αλλά και τα εμπόδια που βάζει σε καθημερινή βάση φέρνει κυριολεκτικά τον πανικό στις οικογένειες και τα παιδιά.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η φοίτηση στις ΑΕΝ είναι υποχρεωτική και το ανώτατο όριο απουσιών 68 ώρες. Αν υπολογίσουμε ότι τα μαθήματα είναι εξάωρα καθημερινώς καταλαβαίνουμε ότι αν κάποιος σπουδαστής απουσιάσει 11 ημέρες χάνει το εξάμηνο.

Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα ευτράπελα.... Ο υπουργός αρχικά βγαίνει 1-2 μέρες πριν τα τελικά αποτελέσματα και δηλώνει ότι η Σχολή Μακεδονίας στην Ν. Μηχανιώνα θα πρέπει να κλείσει λόγω χρονίων προβλημάτων των κτιριακών εγκαταστάσεων.... (αυτό φυσικά θα μπορούσε να το πεί 1-2 μήνες πριν, ώστε να μην προκληθεί ανατάραχή- αλλά είπαμε οι τύποι είναι εχθρικοί στην ελληνική οικογένεια και παιδεία).

Οι σπουδαστές της Σχολής έκαναν μια επιστολή και παρακάλεσαν να μην κλείσει τουλάχιστον για φέτος η σχολή τους. Πράγμα που ευτυχώς έγινε τελικώς αποδεκτό λόγω κυρίως των αντιδράσεων και των υπολοίπων ΑΕΝ που θα έπρεπε να "φορτωθούν" τους επιπλέον επιτυχόντες τις Μακεδονίας.

Κατόπιν άρχισαν μία μία οι Σχολές να δηλώνουν αδυναμία να σιτίσουν ή και να φιλοξενήσουν τους νέους σπουδαστές.

Η Σχολή της Ηπείρου (Πρέβεζα) δήλωσε στους πρωτοετείς ότι σταματά την διατροφή για όλους τους σπουδαστές και επιπλέον σαν "δώρο" στους πρωτοετείς .... δεν θα μπορέσει να τους φιλοξενήσει

Το ίδιο συμβάινει και στην Σχολή Κύμης (Εύβοια) όπου και εκεί σταμάτησε η σίτιση και ακόμα περιμένουν να τους απαντήσει το Υπουργείο αν θα λειτουργήσει η Εστία για τους πρωτοετείς.

Μια από τις δικαιολογίες τις Σχολής (που όντως ευσταθεί) είναι ότι αν και ζήτησε με την προκήρυξη 44 σπουδαστές στάλθηκαν 75 επτυχόντες!!!.

Το απαράδεκτο είναι ότι όταν ρώτησαν οι γονείς πως θα προλάβουν να βρούν ενοικιαζόμενα σπίτια για τα παιδιά τους, η απάντηση ήταν "να τα πάτε στο ξενοδοχείο"!!!!!!!!!

Το μόνο που έφεραν, σαν έστω μια μορφή λύσης ή και σαν έμμεση πίεση προς το Υπουργείο, ήταν η πρόταση προς όλα τα παιδιά που προέρχονται από την Αθήνα να κάνουν με την έναρξη των μαθημάτων αιτήσεις μεταγραφής στην Σχολή του Ασπροπύργου.

Στα προβλήματα αυτά πρέπει να προστεθούν, πρώτον οι τεράστιες ελλείψεις που αναμένονται σε καθηγητές μετά τις περικοπές λόγω λιτότητας και δεύτερον οι, ενάντιες στον Κανονισμό λειτουργίας, αποφάσεις αγοράς των στολών οι οποίες θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν από τις Σχολές αλλά, ελέω κρίσης, κάποιες ή όλες από αυτές ενημερώνουν ήδη ή θα ενημερώσουν τους σπουδαστές τους ότι φέτος θα πρέπει να τις πληρώσουν!!!!!

Όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου με μια άνευ προηγουμένου απάνθρωπη και επαίσχυντη συμπεριφορά το ΥΘΗΝΑΛ φέτος αποφάσισε να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις ήδη κατεστραμμένες από την τεχνητή οικονομική κρίση, οικογένειες προσπαθώντας να καταστρέψει ουσιαστικά τις βάσεις της Ελληνικής Ναυτιλίας που ξεκινούν, εννοείται, από την εκπαίδευση των νέων μελών της.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που ήδη κατάργησε το μοναδικό υπουργείο (ΥΕΝ) που είχε σχέση με τον δυναμικότερο οικονομικό κλάδο της πατρίδας μας, την Εμπορική Ναυτιλία;

ΜΑΚΗΣ
 
ΤΡΙΗΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο