Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κρίσιμη η υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανίας

Εντείνεται περαιτέρω η οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα. Ο βρόγχος της οικονομικής ύφεσης και της αδυναμίας αντίδρασης φαίνεται ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσει να πιέζει και τις «ισχυρότερες» χώρες της Ευρωζώνης. Και η κατάσταση αυτή θα βαίνει όλο και πιο προβληματική λόγω της μη λήψης ουσιαστικών πολιτικών μέτρων από την πλευρά των ισχυρών οικονομιών.
Σήμερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της Ισπανίας και της Ιταλίας. Πιο συγκεκριμένα, υποβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από το ΑΑ+ στο ΑΑ-, και της Ιταλίας, από το ΑΑ- στο Α+.

Η αιτιολόγηση που έδωσε ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση της Ισπανίας οφείλεται στην επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Για την περίπτωση της Ιταλίας, οφείλεται και πάλι στους κινδύνους δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στην αδυναμία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι να προβεί σε μείωση του ελλείμματος.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως είναι η Γαλλία, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι στις «εξωτερικές στοιβάδες» του πυρήνα του Ευρώ, λόγω και της κατάστασης των τραπεζών της. Η πορεία της κατάστασης μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα και στη δυνατότητα των «ισχυρότερων» οικονομικών να δανείζουν και χρηματοδοτούν τα ελλείμματα κρατών όπως η Ελλάδα. Τότε, και να θέλουν να μας βοηθήσουν θα είναι αργά.

defence-point.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο