Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣταΜΑΤήστε τους επιτέλους

Το 1991, ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε μία επίσκεψή του στην ΕΛΑΣ, είχε απευθυνθεί στους αστυνομικούς, λέγοντας το ιστορικό«εσείς είσαστε το κράτος». Εκείνη τη ρήση του πρωθυπουργού, την πλήρωσαν πολύ ακριβά οι πολίτες αλλά και οι δημοσιογράφοι. Τα όπλα άρχισαν να εκπυρσοκροτούν «τυχαία», από ένα κράτος που πίστευε επί δεκαετίες, πως το κράτος φοράει κυρίως στολές και όχι θεσμούς. Αλλά ακόμη και τότε, όταν τα κλομπς σηκώνονταν για να χτυπήσουν τον «αντίπαλο», αν προλάβαινες να φωνάξεις «είμαι δημοσιογράφος», αυτοί οι άνθρωποι θηρία πίσω από τις μάσκες, έκαναν ένα βήμα πίσω. Τρώγαμε απλώς κάτι ψιλές.

Ο κύριος Παπουτσής, δεν έχει κάνει καμιά τέτοια δήλωση. Αντιθέτως οι δηλώσεις του περιέχουν εκείνο το θεσμικό άρωμα του ανθρώπου που δεν ξεχνά την πολιτική του καταγωγή. Μόνο που είναι πια, ένα φτηνό πατσουλί, παλαιοκομματικής φρασεολογίας. Η αστυνομία, ποτέ δεν έδερνε τόσο πολύ, όσο επί των ημερών του. Φαντάζομαι πως οι επιτελείς του, αν όχι ο ίδιος, θα το θεωρούν αναγκαίο τις δύσκολες μέρες που ζούμε ή που έρχονται. Τους φαντάζομαι να κορδώνονται μέσα στις στολές και να λένε «δεν γινόταν αλλιώς κύριε υπουργέ, έπρεπε να τους απωθήσουμε». Και εκείνος να γνέφει συγκαταβατικά λέγοντας «καταλαβαίνω».
Φαντάζομαι όμως πως ο υπουργός διαβάζει sites και εφημερίδες, όχι για να μετρήσει τη δημοτικότητά του, αλλά για να δει το έργο του. Είναι μια σειρά από φωτογραφίες πολιτών με σπασμένα κεφάλια. «Έφταιγαν» μπορεί να πει. Ας αφήσουμε το γεγονός πως αν οι πολίτες είναι αυτοί που φταίνε συνέχεια, τότε κάτι τρέχει με τους πολιτικούς που τους εκπροσωπούν. Οι δημοσιογράφοι που απλώς κάλυπταν το γεγονός; Ας ανοίξει ο υπουργός τα sites και ας δει την Τατιάνα Μπόλαρη, τη συνάδελφο φωτορεπόρτερ με ιστορία στο επάγγελμα, να τρώει ξύλο από ένα γομάρι, κρυμμένο πίσω από τη μάσκα και την ανωνυμία.
Αλήθεια κύριε Παπουτσή, ποιός τους έχει δώσει εντολή να μη φορούν διακριτικά; Με ποιο δικαίωμα; Μπορεί σήμερα να θεωρείτε πως αυτή η συμπεριφορά σας συμφέρει. Είναι αρκούντως εκφοβιστική και αποδοτική. Στο επόμενο Σάμινα όμως, που αυτή τη φορά θα γίνει στην ξηρά από τους υφιστάμενούς σας, θα ξαναβάλετε το «μαχαίρι στο κόκκαλο»;
Μπορεί να είναι αργά. Θα έχουν μείνει τα κόκαλα μιας έρημης χώρας που δεν εμπιστευεται την ηγεσία της. Το κουφάρι.
Με τη στάση σας, δίνετε τη δυνατότητα στο φίδι να κλωσσάει τα αυγά του, μέσα στο Υπουργείο που με μεγαλοστομία αποκαλείτε «Προστασίας του Πολίτη». Ξέρετε πολύ καλά, πως αυτούς που αφήνετε σήμερα να σας εξυπηρετούν, αυτοί που με ευκολία σπάνε κεφάλια θεωρώντας όποιον διμαρτύρεται εχθρό και ανθέλληνα, είναι οι πυρήνες των φασιστικών ομάδων που υπάρχουν μέσα στα ΜΑΤ. Αυτά τα πεταμένα απολειφάδια της ιστορίας του τόπου, τα ξεναφέρνετε στο προσκήνιο. Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες που τους δείχνουν να δρουν απο κοινού με τη «Χρυσή Αυγή», να κάνουν προβοκάτσιες, να ματώνουν κόσμο. Δεν τιμωρήσατε κανένα. Αφήσατε να τους καλύψει η γραφειοκρατική ατιμωρησία. Εδώ και καιρό, με την ανοχή σας, ίσως και με τις εντολές σας, σπάνε κόκκαλα. Για να σας θυμίσω μια γνωστή σας φράση «βάζουν την Ελλάδα στο γύψο». Ή για να σας το πω αλλιώς: δέρνουν το σημερινό πιτσιρικά Παπουτσή τον οποίο αποκαλούν και νιώθουν αλήτη. Η διαφορά με τότε, είναι πως όταν τελειώνουν, τα συγχαρητήρια τα δίνετε εσείς…
Κώστας Βαξεβάνης


αἰέν ἀριστεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο