Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Βοιωτίας, Βαγγέλης Μπασιάκος, σε ομιλίες του 1) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς και 2) στην Ολομέλεια, ως εισηγητής της ΝΔ, για την Κύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, και 3) στο 20ο Συνέδριο της ΙΕΝΕ για την «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» ως εκπρόσωπος της ΝΔ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1) Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς και 2) στην Ολομέλεια, για την Κύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή:
«Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί μια παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση, οι επιδράσεις της οποίας έχουν επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Καμία χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεμονωμένα αυτές τις προκλήσεις. Η ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης, σε όλα τα επίπεδα, είναι επιτακτική. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις υπό εξέλιξη διεθνείς διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή και στηρίζει τις φιλόδοξες προσπάθειες της Ε.Ε. να ηγηθεί του αγώνα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Η όσο το δυνατόν ταχύτερη επικύρωση της τροποποίησης της Ντόχα είναι εξαιρετικά σημαντική, ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή με απώτερο σκοπό την επίτευξη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στο Παρίσι το 2015. Η απόφαση κύρωσης σχετικά με τη σύναψη της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο και την από κοινού εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την Ε.Ε. θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τις προσπάθειες και την ηγετική στάση της Ε.Ε. και των κρατών μελών της ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο.
Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε την υιοθέτηση ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών που να ενισχύουν την ανάπτυξη και παράλληλα να ανταποκρίνονται στην κλιματική πρόκληση. Είναι ένα αναπόφευκτο και απαραίτητο βήμα, τόσο για την οικονομική ανάκαμψη, όσο και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Είναι αδήριτη ανάγκη, πάντοτε, η εκάστοτε εθνική στρατηγική να κινείται στα πλαίσια αντιμετώπισης του παγκόσμιου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, που εκατό εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι στον κόσμο θα οδηγηθούν στην ακραία φτώχεια μέχρι το 2030, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες. Οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα σφοδρές για την αφρικανική ήπειρο, όπου η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των τροφίμων μέχρι και κατά 12% το 2030.»
3) Στο 20ο Συνέδριο της ΙΕΝΕ για την «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015»:
«Η Ενέργεια και οι φυσικοί πόροι αποτελούν για την Ελλάδα αναπόσπαστα και σημαντικά εργαλεία, ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά, βασικοί στόχοι μας παραμένουν η αειφορία, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και η μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για την ελληνική βιομηχανία, τη μικρομεσαία βιοτεχνία και την αγροτική, πρωτογενή παραγωγή. Και φυσικά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η αξιοπιστία και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να στηρίζεται τόσο στην πλήρη αξιοποίηση όλων των Ενεργειακών παραγωγικών πηγών και πόρων της χώρας, όσο και στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των Συστημάτων Μεταφοράς και Δικτύων Διανομής της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού αερίου, σε κάθε σημείο της χώρας. Επιπρόσθετα, η μείωση του Ενεργειακού κόστους, η εξοικονόμηση Ενέργειας και η Ενεργειακή Απόδοση, από τη μια θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, και από την άλλη θα δώσουν την ώθηση που τόσο χρειάζεται η ελληνική βιομηχανία για να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα μέσα από αναπτυξιακές στρατηγικές, βασισμένες σε επενδύσεις, θα επιτευχθεί αύξηση του ΑΕΠ και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι σε ύφεση λόγω και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Για την αναστροφή της κατάστασης αυτής, αλλά και για τη διεύρυνση της πρόσβασης των καταναλωτών στο φυσικό αέριο, όπου υπάρχουν ακόμα μεγάλες προοπτικές, πρέπει να ληφθούν μέτρα που αφορούν στην επέκταση του δικτύου υψηλής πίεσης για την τροφοδοσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων περιοχών της ελληνικής επικράτειας με φυσικό αέριο, στη δημιουργία κόμβου διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου, στην απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου των τοπικών δικτύων διανομής στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού με τις ΕΠΑ, στην προώθηση της υλοποίησης του αγωγού ΤΑΡ, στην προώθηση των λοιπών διασυνδέσεων του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου με αυτά των γειτονικών χωρών, καθώς και όλων των ενεργειακών επενδύσεων που θα τροφοδοτούν ή θα διασχίζουν την ελληνική επικράτεια, στην ολοκλήρωση της δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με σεβασμό στις κοινοτικές διαδικασίες, στην ανάπτυξη εφαρμογών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μικρής κλίμακας, και στην ανάπτυξη σταθμών ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να τεθούν ειδικότεροι στόχοι εντός σαφούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, όπως ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης με απώτερο στόχο την πλήρη διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, και η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα από ορθολογικές μελέτες επάρκειας.
Έτσι, η εθνική ενεργειακή στρατηγική θα πρέπει να αναδείξει τη μοναδική γεωπολιτική θέση της χώρας στο νοτιο-ανατολικό άκρο της Ευρώπης και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από την προώθηση των ενεργειακών διαδρόμων-αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενισχύοντας το στρατηγικό ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί τη διασύνδεση τριών Ηπείρων, της Ασίας και της Αφρικής με την Ευρώπη.
Επιδίωξη μας στη Ν.Δ. είναι να διαμορφώσουμε εφαρμόσιμες πολιτικές κι ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό πλαίσιο για να καταφέρουμε, στην πράξη, να αξιοποιήσουμε παραγωγικούς κλάδους. Ώστε να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε μια οικονομία η οποία σήμερα έχει παραλύσει. Ζωτικής σημασίας είναι η εκπόνηση και εφαρμογή ενός Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε σημείο αναφοράς περιφερειακής ανάπτυξης. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.»
13.11.2015
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.