Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Βέλγιο: Με υψηλό πρόστιμο απειλείται το Facebook

Η βελγική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα το Facebook να σταματήσει, μέσα σε 48 ώρες, να «παρακολουθεί» τους χρήστες του Διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλει στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα.
Η απόφασή αυτή, που ελήφθη από το ολλανδόφωνο πρωτοδικείο των Βρυξελλών, αφορά τους χρήστες που δεν είναι μέλη του αμερικανικού ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίοι, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν λογαριασμό στο Facebook, δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους στην εταιρεία να συλλέγει τα δεδομένα τους.

Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει η βελγική Επιτροπή Προστασίας του Ιδιωτικού Βίου (CPVP).


Ο δικαστής «διέταξε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook να σταματήσει να παρακολουθεί και να καταγράφει τη χρήση του Διαδικτύου από τα πρόσωπα που συνδέονται σε αυτό από το Βέλγιο, μέσα σε 48 ώρες αφότου ανακοινωθεί αυτή η απόφαση» στις ενδιαφερόμενες πλευρές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο. «Αν το Facebook αγνοήσει αυτήν την εντολή, θα πρέπει να καταβάλει 250.000 ευρώ κάθε 24 ώρες υπέρ της CPVP», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση του δικαστή αφορά την καταγραφή από το Facebook των λεγόμενων «cookies», των μικρών αρχείων που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι για να «αναγνωρίζουν» τους χρήστες τους, φυλάσσοντας τα δεδομένα τους. Το Facebook διατηρεί cookies που καταγράφουν έναν χρήστη όταν επισκέπτεται μια σελίδα του για παράδειγμα, τον «τοίχο» ενός φίλου του καθώς και τις άλλες «δραστηριότητές» του, αν έχει επισκεφθεί κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, τη σελίδα ενός πολιτικού κόμματος ή οποιαδήποτε άλλη, εξήγησε το Δικαστήριο.

Ο δικαστής έκρινε ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα που το Facebook μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν ο χρήστης δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως προβλέπει η βελγική νομοθεσία για την προστασία του ιδιωτικού βίου.

«Εάν ο χρήστης διατηρεί λογαριασμό στο Facebook, μπορούμε να αποδεχτούμε ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, όμως αν δεν έχει ο ίδιος λογαριασμό στο Facebook, τότε το Facebook θα πρέπει στο μέλλον να ζητά με σαφήνεια την άδεια του και να δίνει τις αναγκαίες εξηγήσεις», κατέληξε ο δικαστής.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο