Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

"ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ"


Σε γεωγραφικούς χώρους με υψηλό συντελεστή ιστορικής συνέχειας, όπως η Ελλάδα, απομονωμένος σαν τα ηπειρωτικά της όρη ή τα νησιά του Αιγαίου της, ακόμη και τα πιο μακρινά ήθη και οι αναμνήσεις του ιστορικού υποσυνείδητου από την νεοελιθική προιστορία, από την εποχή των κυκλαδικών ειδωλίων, διευκρινίζει ο Ελύτης, παρέχουν "κλειδιά" για την αναστροφή και την προβολή του παρόντος.

Η λαική αντίδραση στην πολιτική βαρβαρότητα έχει αναπόδραστη ανάγκη από σημεία αναφοράς. Η πολιτική καιροσκοπική επιδίωξη πρέπει να προσκρούει στη λαική νόηση,που είναι η ύψιστη μορφή της κοινωνικής πραγματικότητας. Το υπόστρωμα της ιδανικής αντίδρασης είναι η αναγκαστική συνοδοιπορία με την ελληνικότητα, η απαλλαγή από το συνολικό σύμπλεγμα ενοχής του τύπου "μαζί τα φάγαμε", από το σύνδρομο της εθνικής μειονεξίας και από την έρπουσα φοβία ως επιστέγασμα των διαφόρων εκβιαστικών διλημμάτων.



Τα τραύματα της κοινωνίας, οι σωτηριολογικές ή εσχατολογικές ερμηνείες της ελληνικής πραγματικότητας, ακόμη και οι προσδοκίες, δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την πρόσδεση μας στην κατακτητική έπαρση του ελυτικού "Την μοίρα του ήλιου θα την πούμε εμείς".

Οι διεργασίες γίνονται πάντα στο κοινωνικό υποσυνείδητο, κάτω από πιέσεις υποστασιακού "αλυτρωτισμού" και μέσα σ' ένα κλίμα μεσσιανικής αναμονής,αποκαλυπτικών προμηνυμάτων, απογοήτευσης ή οργής, αναθέματος και παρακμής.

Προέχει η συνειδητοποίηση από το λαό της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του. Η "σύνθεση" ενός λαικού δυναμικού "πιστεύω", που απαρνιέται και παρωδεί ό,τι έχει δημιουργήσει, χρησιμοποιεί ή καταχράται η πολιτική επινοητικότητα, η ταυτισμένη εν πολλοίς με την απάτη και η προσδεμένη στην ακανθώδη διαβίωση των υπολογισμών, στη λογική του ακραιφνώς "δώσε" και "λάβε".

Σε όρους πολιτικούς που είναι αντίθετοι ή που αμοιβαία εξουδετερώνονται. Μια αντίδραση του λαού στον πολιτικό σουρεαλισμό, που προκαλεί την κοινή λογική. Στον πολιτικό παραλογισμό, που κάνει και τις ώρες της σιωπής να αντηχούν!..

Η αντίδραση του λαού είναι η μόνη εφικτή λύση. Από αυτή θα αναδυθεί η ελπίδα. Και όχι η αναζήτησή της στις στημένες αγορές ελπίδων από τα κομματικά παρακμιακά εργαστήρια της παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού να ζει στην "κόλαση" με το φόβο για την κόλαση! Είναι σαν το νερό της νεκράς θάλασσας που έγινε στη μνήμη του λαού αλάτι και την πάστωσε. Και οι "οικόσιτοι" της κοινωνικής ανοχής πολιτικοί "δικαιωματατζήδες", αν και ηθικά ξεβράκωτοι, με την ψευδεπίγραφη σφραγίδα στο μέτωπο, να στήνουν το θρασύτατο χορό τους γύρω από τον "Επιτάφιο" της κοινωνίας, ως δραματική κατάληξη ενός επώδυνα σαρκαστικού πανοράματος τελετουργικών πολιτικών ασχημιών...

Δεν μπορεί οι Ελληνες, πρόσωπα ενός ανελέου σπαραγμού, απλώς να αναμένουν τη φάση της χάρης και ως επαίτες να περιπλανώνται στην Ευρώπη και απανταχού, για τη συνέχιση της ζωής τους...

Δεν μπορεί τα ελληνικά χέρια που κρατούσαν από τα γένια τους αιώνες να μην έχουν πια δύναμη ούτε για την αποκαθήλωση. Ο Ελληνισμός μπορεί να διασταυρωθεί με τα σχήματα και τις καταστάσεις, υπαγορεύοντας την κλίμακα των λύσεων.Μπορεί να προσεγγίσει την ιστορικότητα του.

Ετσι αποκρυπτογραφείται το αίσθημα και η ενίσχυση του οραματισμού!..

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο